Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
4. apríla 2022, 15:35
Čas čítania 1:07
Daniel Mikolášik TASR

V Buči sa podľa konšpirátorov hýbu mŕtvoly. Polícia upozorňuje na hoaxy súvisiace s masakrom na Ukrajine

NEWS BUČA HOAXY SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Podľa konšpirátorov sa pohlo telo, v skutočnosti len prešla kvapka po okne auta.

Polícia upozorňuje na hoaxy, ktoré sa šíria v súvislosti so zabíjaním civilistov v ukrajinskej Buči. Konšpirátori podľa polície tvrdia, že na videách z ukrajinského mesta sa „hýbu mŕtvoly“. Informuje o tom na sociálnej sieti.


„Policajný zbor zaznamenal od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zvýšenú aktivitu prokremeľských kanálov, ktoré šíria proruskú propagandu na sociálnych sieťach, a to nielen prostredníctvom oficiálnych kanálov ruských štátnych inštitúcií, ale aj šírením dezinformácií pomocou anonymných facebookových profilov, ktoré zahlcujú informačný priestor,“ uviedli policajti.

Skonštatovali, že snahou nepravdivých a manipulatívnych statusov je vytvoriť informačný chaos a rozdeliť slovenskú spoločnosť. Cieľom trollov je otočiť verejnú mienku v prospech Ruskej federácie. Dezinformáciami chcú podľa polície vytvoriť atmosféru, že ide o želanie celej verejnosti. „Ide o jednu z manipulatívnych techník prokremeľskej propagandy,“ tvrdí polícia.

Podľa konšpirátorov sa pohlo telo, v skutočnosti len prešla kvapka po okne auta

Konšpirátori si aktuálne zobrali na paškál video, ktoré zámerne šíria v zlej kvalite. „Vedia, že ich jednoduché publikum to akceptuje ako fakt, v živote sa nebudú snažiť overovať informácie z ďalšieho zdroja, toto oni potrebujú,“ upozorňuje polícia. V skutočnosti však nejde o pohyb ruky, ale o kvapku na prednom skle auta.


Správy o zabíjaní civilistov v meste Buča ležiacom v Kyjevskej oblasti, odkiaľ sa ruská armáda nedávno stiahla, sa objavili cez víkend. Ukrajinské jednotky v meste po odchode ruských síl údajne našli najmenej dva masové hroby a zahraniční reportéri priniesli zábery desiatok tiel v uliciach.


Ukrajinskí a západní lídri reagovali s pobúrením na objav týchto masových hrobov a niekoľkých stoviek tiel. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil priamo Moskvu zo zabíjania civilistov. Rusko obvinenia poprelo a vyhlásilo, že zábery tiel zinscenoval Kyjev.

V Refresheri ti každodenne prinášame aktuálne správy zo sveta. Viac noviniek nájdeš v našej sekcii News.
Domov
Zdieľať
Diskusia