Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
26. marca 2022, 12:30
Čas čítania 6:30
Jakub Paulík Martin Adam Pavlík Dominik Vetrák

OSCARY 2022: Ktoré filmy si uchmatnú pozlátenú sošku? Prečítaj si predikcie našich redaktorov

OSCARY 2022: Ktoré filmy si uchmatnú pozlátenú sošku? Prečítaj si predikcie našich redaktorov
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY DENIS VILLENEUVE DUNA KRISTEN STEWART OSCAR 2022 WILL SMITH
Uložiť Uložené

Don’t Look Up, Power of The Dog, Dune alebo King Richard? Ktorý film si podľa nás z 94. ročníka udeľovania Oscarov odnesie cennú sošku?

Stane sa Duna od talentovaného režiséra Denisa Villeneuva najlepším minuloročným filmom alebo ho prekoná The Power of the Dog, ktorý v tejto kategórii kraľoval na viacerých renomovaných festivaloch? 

Komu sa podarí získať cennú sošku v kategórii najlepší herec v hlavnej role? Bude to Benedict Cumberbatch, Will Smith, Javier Bardem či niekto úplne iný? Kto získa vôbec prvého Oscara v kariére – Jessica Chastain, Kristen Stewart alebo Maggie Gyllenhaal? 


To všetko sa dozvieme už v nedeľu 27. marca počas 94. ročníka udeľovania prestížnych Oscarov. Naši redaktori sa pozreli na nominácie a hlavných favoritov s veľkou šancou na úspech v desiatich kategóriách. Tipy na víťaza nájdeš vyznačené medzi nomináciami čiernou farbou. 

Refresher ti pravidelne prináša recenzie najnovších filmov, články o životoch slávnych hviezd či interaktívne kvízy. Podporiť našu tvorbu môžeš ako člen klubu Refresher+.

Oscary.
Oscary. Zdroj: Flickr/Ben Terrett

Najlepší herec v hlavnej role

Javier Bardem – Being the Ricardos
Benedict Cumberbatch – The Power of the Dog
Andrew Garfield – Tick, Tick... Boom!
Will Smith – King Richard
Denzel Washington – The Tragedy of Macbeth

Neuveriteľne vyrovnaná kategória. V kategórii hlavný herec zvykne vyčnievať jeden výkon, ktorý tie ostatné výrazne prevyšuje. Tento rok sa však nikto nemôže uraziť, nech už vyhrá ktorýkoľvek z pánov vyššie. 

Odporúčané
10 najlepších filmov s Willom Smithom (Rebríček) 10 najlepších filmov s Willom Smithom (Rebríček) 16. septembra 2022, 14:30

Očakáva sa, že najväčšie šance bude mať Benedict Cumberbatch za westernovú drámu The Power of the Dog alebo Will Smith za skvelú biografickú drámu King Richard.

Prvý menovaný film má na Oscaroch vôbec najviac nominácií (až 13). Zatiaľ čo Cumberbatch hral zatrpknutého, nepríjemného kovboja, Will Smith stvárnil tvrdohlavého, prísneho otca Sereny a Venus Williamsových. Viac sa prikláňame práve k Smithovi.

King Richard
Zdroj: Warner Bros.

Najlepšia herečka v hlavnej role

Jessica Chastain – The Eyes of Tammy Faye
Olivia Colman – The Lost Daughter
Penelope Cruz – Parallel Mothers
Nicole Kidman – Being the Ricardos
Kristen Stewart – Spencer


Podobne ako v kategórii vyššie, aj tu je nesmierne ťažké vybrať jedno meno, keďže výhru by si zaslúžili všetky nominované herečky. Pozlátenú sošku Oscara zatiaľ nemajú Jessica Chastain a Kristen Stewart, všetky ostatné majú po jednej cene. Okrem Parallel Mothers ide o veľkolepé srdcervúce príbehy podľa skutočných udalostí, ktoré akademici jasne preferujú. 

Dôkazom sú práve ocenenia z posledných rokov (Nomadland, Judy, The Favourite, Three Billboards Outside Ebbing). Vzhľadom na to, že na udeľovaní Zlatých glóbusov, ktoré často do veľkej miery predznamenávajú aj víťazov Oscarov, bodovala 54-ročná Nicol Kidman, je veľmi pravdepodobné, že práve ona si domov – symbolicky po dvadsiatich rokoch – odnesie druhého Oscara (prvého získala za film The Hours v roku 2002).

V životopisnej dráme Alana Sorkina stvárnila komediálnu herečku Lucille Ball po boku charizmatického Javiera Bardema. Podľa Collideru herečka prezradila, že išlo o jej najťažšiu úlohu, akú počas svojej bohatej kariéry hrala. Aj to je jedna z vecí, ktoré by mohli akademikov ovplyvniť pri rozhodovaní.

Nicole Kidman vo filme Being the Ricardos.
Nicole Kidman vo filme Being the Ricardos. Zdroj: Amazon Prime Video

Najlepšia herečka vo vedľajšej role

Jessie Buckley – The Lost Daughter
Ariana DeBose – West Side Story
Judi Dench – Belfast
Kristen Dunst – The Power of the Dog
Aunjanue Ellis – King Richard

Najväčšie šance z herečiek vo vedľajších rolách má zrejme 31-ročná Ariana DeBose, ktorá v novom stvárnení West Side Story hrala Anitu. Vďaka nej sa z legendárneho hitu America stala tanečná šou na ulici jedným z najvýraznejších momentov filmu.

Odporúčané
Čo je alopécia? Will Smith udrel Chrisa Rocka za vtip o chorobe manželky Jady, ktorá vypadnutie vlasov premenila na svoju prednosť Čo je alopécia? Will Smith udrel Chrisa Rocka za vtip o chorobe manželky Jady, ktorá vypadnutie vlasov premenila na svoju prednosť 28. marca 2022, 17:30

Ariana DeBose so svojou vedľajšou rolou vo West Side Story uspela aj na renomovaných Zlatých glóbusoch a filmových cenách Britskej akadémie (BAFTA). Úspech slávila aj v rámci Asociácie losangeleských filmových kritikov či Kruhu filmových kritikov Floridy.

Na Zlatých glóbusoch porazila Aunjanue Ellis z King Richard a Kristen Dunst z The Power of the Dog. Na BAFTA bojovala proti Jessie Buckley z The Lost Daughter a Aunjanue Ellis. Konkurenciu teda zdolala už na viacerých výrazných filmových frontoch a predpokladáme, že by si pre seba mohla ukradnúť aj Oscara.

Ariana DeBose vo West Side Story.
Ariana DeBose vo West Side Story. Zdroj: 20th Century Studios

Najlepší herec vo vedľajšej role

Kodi Smit-McPhee – The Power of the Dog
Troy Kotsur – Coda
Ciaran Hinds – Belfast
Jesse Plemons – The Power of the Dog
J. K. Simmons – Being the Ricardos

Favoritom v kategórii najlepší herec vo vedľajšej role je nepočujúci herec Troy Kotsur, ktorý vo filme Coda hral postavu Franka Rossiho so sluchovým hendikepom.

Troy Kotsur za svoj famózny výkon získal ocenenie BAFTA, Independent Spirit Awards a mnohé iné. Ide o prvého nepočujúceho muža, ktorého nominovali na Oscara, a v prípade jeho výhry by išlo o historický moment. Vo filme vystupoval ako stále vtipkujúci otec, ktorý však vedel aj bez slov ukázať svoje citlivé ja. A v scéne, keď mu jeho dcéra spievala pri aute, nás takmer dojal k slzám.

Odporúčané
CODA je podľa Oscarov najlepší film roka. Oplatí sa vidieť? CODA je podľa Oscarov najlepší film roka. Oplatí sa vidieť? 28. marca 2022, 15:38

Jeho hlavnou konkurenciou bude najmladší z nominovaných hercov Kodi Smit-McPheen s postavou krehkého a šikanovaného Petra, ktorý prejde vo filme značným prerodom. So svojím výkonom dokázal uspieť aj na dôležitých Zlatých glóbusoch, kde porazil Troya Kotsura.

Troy Kotsur vo filme CODA.
Troy Kotsur vo filme CODA. Zdroj: Apple TV+

Najlepší režisér

Kenneth Branagh – Belfast
Ryusuke Hamaguchi – Drive My Car
Paul Thomas Anderson – Licorice Pizza
Jane Campion – The Power of the Dog
Steven Spielberg – West Side Story


To, že Oscary nevyhrávajú len farebné filmy, ale aj čiernobiele, nám akademici pripomenuli v roku 2019, keď za drámu Roma odchádzal z ceremoniálu víťazne režisér Alfonso Cuarón. Práve čiernobiely Belfast Kennetha Branagha je horúcim favoritom vďaka silnej téme (Branagh sfilmoval vlastný príbeh a nostalgicky sa obzrel za svojím detstvom).

Môže však dôjsť aj k prekvapeniu, aké sme naposledy videli v roku 2020, keď v tejto kategórii odchádzal víťazne Juhokórejčan Džun-ho Pong za drámu Parasite. Tentoraz americko-britským kolegom totiž konkuruje Japonec Ryusuke Hamaguchi. Jeho Drive My Car však nie je taký divácky film, ako bol Parasite, navyše trojhodinové snímky akadémia posledné roky celkom úspešne ignoruje.

Cenná soška teda pravdepodobne poputuje do rúk 67-ročnej režisérky Jane Campion za precíznu drámu The Power of the Dog, ktorá bravúrne demýtizuje drsných chlapov z divokého západu a neobyčajne citlivo skúma homosexualitu z viacerých hľadísk. Aj to je jedna z tém, ktoré posledné roky porota preferuje a oceňuje (snímky Bohemian Rhapsody, Moonlight či Green Book to iba potvrdzujú). 

The Power of Dog
Zdroj: Netflix

Najlepší film

Belfast
Coda
Don’t Look Up
Drive My Car
Dune
King Richard
Licorice Pizza
Nightmare Alley
The Power of the Dog
West Side Story


Už dlho nebola v tejto kategórii taká obrovská konkurencia. Predsa len však v zozname až desiatich filmov mierne idú do úzadia West Side Story (ruku na srdce, Spielberg má na viac) a Licorice Pizza (napriek mimoriadne nápaditému scenáru a sympatickým postavám ide o jedno z najslabších diel P. T. Andersona). 

Bohužiaľ, na výhru môže zabudnúť aj Kanaďan Denis Villeneuve, ktorého Duna síce bola opojným kinozážitkom, ale inteligentné science-fiction s pomalším tempom porota oceňuje skôr v technických kategóriách ako efekty, strih či zvuk. Prekvapiť by mohol znova Guillermo del Toro. Jeho snímka Nightmare Alley je jedným z najpríjemnejších prekvapení roka. Najlepšie filmy však nevyhrávajú snímky, kde hrá hlavnú úlohu antihrdina. 

Adam McKay si už síce v prípade akadémie spravil očko filmom The Big Short, no jeho novinka Don’t Look Up je na túto kategóriu až príliš uletená. King Richard bude bodovať skôr v hereckých kategóriách, keďže práve v tomto smere je snímka najsilnejšia. Silnou témou by porote mohli najviac zarezonovať Coda alebo Belfast. Stále ich však jemne prevyšuje, vďaka už vyššie spomenutému, dráma The Power of the Dog režisérky Jane Campion. Práve preto ju tipujeme na víťaza aj v tejto kategórii.

Netflix The Power of the Dog
Zdroj: Netflix

Najlepší animovaný film

Encanto
The Mitchells vs. the Machines
Flee
Luca
Raya and the Last Dragon

Úprimne, vôbec netušíme, čo v najužšom výbere robí priemerná pixarovka Luca, ale máme dojem, že Pixar má v očiach akadémie rovnaké miesto ako herečka Meryl Streep. Aj tú nominujú za takmer každý film, v ktorom hrá, hoci jej výkon nie je nijako oslnivý. 

Odporúčané
Oscary 2022: Najviac Oscarov vyhrala Duna, CODA a Sila psa. Najlepšími hercami sú Will Smith a Jessica Chastain Oscary 2022: Najviac Oscarov vyhrala Duna, CODA a Sila psa. Najlepšími hercami sú Will Smith a Jessica Chastain 28. marca 2022, 5:43

Myslíme si, že vzhľadom na to, že soundtrack na úkor Encanta zrejme vyhrá Duna, budú hlasujúci o to viac chcieť, aby si nejakého Oscara odniesol aj animák Encanto. Má skvelý soundtrack, emotívny príbeh a úžasný štýl animácie.

Encanto navyše vyhralo v kategórii najlepší animák aj na oceneniach BAFTA a Zlatý glóbus. Bolo by zaujímavé, keby vyhral dojemný animovaný dokument Flee, ktorý ti odporúčame pozrieť všetkými desiatimi, no Encanto to má zrejme „vo vačku“.

Encanto
Zdroj: Disney

Najlepší soundtrack/hudba

Nicholas Britell – Don’t Look Up
Hans Zimmer – Dune
Germaine Franco – Encanto
Alberto Iglesias – Parallel Mothers
Jonny Greenwood – The Power of the Dog

V tomto prípade asi nikto neočakáva nič iné než absolútne víťazstvo Duny. Sci-fi od režiséra Denisa Villeneuva vyhralo za soundtrack aj Zlatý glóbus a pokiaľ si ho počul (ideálne v kine), chápeš, prečo je taký chválený. Hans Zimmer pre tento soundtrack dokonca vynašiel úplne nové digitálne hudobné nástroje a zvuky.

Ako sme už spomenuli vyššie, veľké šance má nepochybne aj úžasný soundtrack k animáku Encanto, zložený z originálnych piesní, ktoré si na rozdiel od Duny púšťame dodnes. Oscary však posledné roky „spievané soundtracky“ príliš nevyhrávajú. 

Najlepšia kamera

Dune
Nightmare Alley
The Power of the Dog
The Tragedy of Macbeth
West Side Story

Aj v tomto prípade sa opäť prikloníme k Dune, ktorej zábery na arabské púšte nám vyrazili dych. Kamera v Power of the Dog bola kvalitná, ale miestami sa sústredila na až príliš dlhé zábery a nijako nevyrazila dych. V prípade kamery sa Oscary zvyknú dávať filmom, pri ktorých sa kameramani naozaj zapotili a využili kinoformát na predstavenie filmu v úžasných scénach. Duna vyhrala najlepšiu kameru aj na oceneniach BAFTA. 

duna dune
Zdroj: Warner Bros./volně k použití

Najlepší adaptovaný scenár a najlepší originálny scenár

Adaptovaný scenár
Sian Heder – Coda
Ryusuke Hamaguchi, Takamasa Oe – Drive My Car
Jon Spaihts – Dune
Maggie Gyllenhaal – The Lost Daughter
Jane Campion – The Power of the Dog
 
Originálny scenár
Kenneth Branagh – Belfast
Adam McKay – Don’t Look Up
Zach Baylin – King Richard
Paul Thomas Anderson – Licorice Pizza
Eskil Vogt, Joachim Trier – The Worst Person in the World

Možno to bude pre niekoho prekvapenie, ale naším tipom na víťaza je pri adaptovanom scenári herečka Maggie Gyllenhaal, ktorá scenáristicky aj režisérsky debutovala drámou The Lost Daughter, ktorú nájdeš na Netflixe. Sestra Jaka Gyllenhaala adaptovala rovnomennú knihu Eleny Ferrante a jej pohrávanie sa s divákom je skutočne skvelé a nápadité.

The Lost Daughter
Zdroj: Netflix


Prekvapení by sme však neboli, ani keby jej nakoniec túto cenu vyfúkli Ryusuke Hamaguchi a Takamasa Oe vďaka originálnemu filmovému stvárneniu poviedky Harukiho Murakamiho.

Pri originálnom scenári by mohli uspieť Eskil Vogt a Joachim Trier za nenápadnú drámu The Worst Person in the World, oveľa pravdepodobnejšie však znie výhra Adama McKaya.

Jeho ostrá satira Don’t Look Up je totiž spomedzi všetkých nominovaných snímok najaktuálnejšia (aj keď pandémiu covidu rozoberá skôr symbolicky, respektíve metaforicky, motív konca sveta hovorí za všetko), najdrzejšia a najodvážnejšia. Nebojí sa ukázať prostredník všetkým konšpirátorom, oportunistom či apolitickým konformistom. 

Dont Look Up
Zdroj: Netflix
Domov
Zdieľať
Diskusia