Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. marca 2022, 7:12
Čas čítania 10:11
Viktor Kniš

ZÁZNAM: Vojna Ukrajina – Rusko: Zelenskyj vyznamenal uneseného starostu mesta Melitopol

NEWS MINÚTA PO MINÚTE NAŽIVO: VOJNA NA UKRAJINE RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Situáciu na Ukrajine monitorujeme celý deň naživo.

Medzinárodný súdny dvor nariadil Ruskej federácii, aby zastavila vojenské operácie na Ukrajine.

• Dianie naživo pokrývame aj v aplikácii Refresher. Vďaka notifikáciám ti neunikne žiadna dôležitá správa.

• Takto aktuálne vyzerá mapa Ukrajiny s Ruskom okupovanými územiami.
mapa
Zdroj: REFRESHER


Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať naživo. Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si Refresher+.


21:46 – Ruské sily obsadili mesto Izium v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny, informovala vo štvrtok televízia NBC News s odvolaním sa na nemenovaného vysokopostaveného predstaviteľa rezortu obrany USA.

Zástupca starostu Iziumu pred dvoma dňami varoval, že mestu ležiacemu medzi Charkovom a Doneckom, ktoré je už viac ako dva týždne v obkľúčení, rýchlo dochádzajú zásoby a naliehavo potrebuje humanitárne koridory, ktoré by pomohli civilistom uniknúť zo strašných podmienok. (tasr)

21:15 – Slovenská vláda je ochotná poskytnúť vojenskú techniku, ale len za podmienok, že neohrozíme bezpečnosť vlastnej krajiny. Premiér Eduard Heger o tom informoval na sociálnej sieti po štvrtkovom stretnutí s ministrom obrany Spojených štátov amerických Lloydom Austinom.


Predseda vlády zdôraznil, že si cení záväzok spojencov zvýšiť bezpečnosť Slovenska. Dodal, že už v najbližších dňoch príde na Slovensko z USA technika potrebná na zvýšenie obranyschopnosti.


Heger s Austinom hovorili aj o pomoci Ukrajine, ktorú Slovensko poskytuje a bude v tom ďalej pokračovať. „Musíme spraviť všetko, čo je v našich silách, aby Ukrajina nepadla do rúk Vladimira Putina,“ podotkol Heger.

20:41  Ruska Katerina o vojne na Ukrajine: Všetko, čo sa teraz deje, je následkom toho, že sme zaútočili ako prví. Je to naša vina

„Zatýkajú deti, vyhadzujú lekárov a nútia nás rozprávať sa v tajnosti, skrytí za našimi dverami, a báť sa toho, či nás neprichytia pri rozhovoroch o vojne,“ vraví 31-ročná Katerina. Refresher sa s ňou spojil cez videohovor. Pripojila sa k nám z obývačky svojho moskovského bytu, ktorý už tak často neopúšťa. Centru mesta sa prakticky vyhýba a o politickej situácii či vojne na Ukrajine sa rozpráva len s európskymi kolegami alebo s malou skupinkou kamarátov, a to osobne, aby o tom nezostali žiadne dôkazy.

Jej meno sme na jej žiadosť zmenili, keďže v súčasnej situácii jej hrozia prísne tresty a potenciálne by mohla prísť aj o prácu. Pracuje však v medzinárodnom korporáte a je súčasťou medzinárodného tímu. Zvažuje, kam sa odsťahuje, lebo Rusko, ktoré teraz pozoruje, už vraj nie je krajina, ktorú poznala. V rozhovore pre Refresher opisuje, aká je v ruskej spoločnosti momentálne atmosféra. 

Odporúčané
Ruska Katerina o vojne na Ukrajine: Všetko, čo sa teraz deje, je následkom toho, že sme zaútočili ako prví. Je to naša vina Ruska Katerina o vojne na Ukrajine: Všetko, čo sa teraz deje, je následkom toho, že sme zaútočili ako prví. Je to naša vina 17. marca 2022, 9:30

20:08 – Taliansko vo štvrtok ponúklo, že poskytne prostriedky a financie na obnovu Rusmi zbombardovaného divadla v ukrajinskom meste Mariupol. TASR prevzala správu od agentúry AP.


Taliansky minister kultúry Dario Franceschini na Twitteri uviedol, že vláda na svojom zasadnutí schválila jeho návrh poskytnúť pomoc. „Divadlá všetkých krajín patria celému ľudstvu,“ povedal minister. (tasr)

19:23 – Prezident Volodymyr Zelenskyj ocenil starostu mesta Melitopol Ivana Fedorova, ktorého nedávno uniesli a nahradili proruskou poslankyňou. Fedorova nakoniec ruská armáda vymenila za deväť ruských vojnových zajatcov. 

18:30 – Na kremeľskú propagandu v súvislosti s vojnou na Ukrajine zareagoval aj Arnold Schwarzenegger. Ten prostredníctvom Instagramu a ďalších kanálov zdieľa video, v ktorom sa prihovára ruským občanom, vojakom, ale aj prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Vyše 9-minútové video začína rakúsko-americký herec vlastným príbehom. „Predtým než začnem, vám chcem povedať o svojom ruskom hrdinovi. Je ním Jurij Petrovič Vlasov (ruský vzpierač – pozn. red.). V roku 1961 som sa naňho bol ako štrnásťročný pozrieť vo Viedni,“ hovorí Schwarzenegger.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Arnold Schwarzenegger (@schwarzenegger)

18:16 – Český senát vo štvrtok schválil návrh na vyslanie 650 vojakov na Slovensko, kde budú veliť jednotke NATO. Slovenská misia českých vojakov má posilniť obranu východného krídla Severoatlantickej aliancie v súvislosti s ruským napadnutím Ukrajiny, informujú webové Novinky.cz. (tasr)

17:14 – Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan hovoril vo štvrtok so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom o najnovšom vývoji v konflikte medzi Ruskom a Ukrajinou a o humanitárnej situácii. 


Erdoğan v telefonickom rozhovore podľa AP uviedol, že niektoré záležitosti by sa dali vyriešiť prostredníctvom stretnutia medzi Putinom a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Turecký líder opätovne ponúkol Istanbul alebo Ankaru ako miesto týchto rokovaní, píše AP s odvolaním sa na vyhlásenie úradu tureckého prezidenta.


Erdoğan vyjadril zároveň presvedčenie, že pretrvávajúce prímerie by otvorilo cestu k dlhodobému riešeniu, a zdôraznil dôležitosť diplomacie. (tasr)

16:47 – Takto vyzerá zbombardovaná škola v Charkove.

16:24 – Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba požiadal vo štvrtok Turecko, aby bolo garantom akejkoľvek budúcej dohody s Ruskom, a to spolu s piatimi stálymi členmi Bezpečnostnej rady OSN a Nemeckom, uviedol turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu počas návštevy Ukrajiny. (tasr)

15:45 – Jaroslav Naď sa dnes stretol s americkým ministrom zahraničných vecí Lloydom Austinom. Šéf rezortu obrany Spojených štátov poďakoval Slovensku za pomoc Ukrajine pri utečeneckej kríze, zároveň opäť potvrdil, že Amerika je pripravená pomôcť Ukrajine. Otázka bezletovej zóny nad Ukrajinou podľa Austina aj naďalej nie je na stole, a to aj preto, že Rusi ostreľujú svojho suseda z vlastného územia. 

Obaja potvrdili diskusie o možnom poskytnutí slovenského systému protivzdušnej obrany S-300. Slovenský minister však zdôraznil, že to bude možné, až keď bude mať SR zaň náhradu. Témou rokovania bolo aj zabezpečenie vzdušného priestoru SR do nasadenia stíhačiek F-16, ktorých dodanie sa oneskorí.

Blinken
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer



15:30 – Americký prezident Joe Biden bude v piatok telefonicky hovoriť s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Jednou z tém bude aj ruská invázia na Ukrajinu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na Biely dom.

14:59 – Z mesta Charkov hlásia ďalšie masívne explózie. Pravosť videí overil investigatívny portál Bellingcat. 

14:55 – Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok uviedlo, že poskytnutie systémov protivzdušnej obrany Ukrajine by bolo destabilizačným faktorom, ktorý by krajine nepriniesol mier. TASR prevzala správu od agentúry Reuters.


„Takéto dodávky... by boli destabilizačným faktorom, ktorý rozhodne neprinesie Ukrajine mier... Z dlhodobého hľadiska by to mohlo mať oveľa nebezpečnejšie následky,“ povedala na brífingu hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v stredu amerických zákonodarcov, aby urobili viac pre ochranu Ukrajiny, ktorá čelí ruskej vojenskej invázii. Chcel, aby USA presadili zavedenie bezletovej zóny nad Ukrajinou, a požiadal o lietadlá a obranné systémy. (tasr)

14:13 – Spoločnosť Nestlé z ruského trhu neodíde, pretože nepovažuje za neetické, keď v Rusku pracuje. Firma sa angažuje v mnohých odboroch.

13:53 – Kremeľ vo štvrtok odmietol nariadenie Medzinárodného súdneho dvora (MSD) o pozastavení vojenských útokov na Ukrajine. Vyjadrenie z Moskvy prišlo deň po rozhodnutí súdu v Haagu.


Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že na zastavení bojov sa musia dohodnúť Moskva a Kyjev. (tasr) 

13:04 – Superjachta ruského oligarchu nemôže odplávať z nórskeho prístavu, pretože jej nikto nechce predať palivo. Na oligarchu Vladimira Stržalkovského pritom Európska únia ani Spojené štáty americké neuvalili žiadne sankcie, len s ním nórski dodávatelia lodného paliva odmietajú spolupracovať v reakcii na inváziu na Ukrajinu, informuje NPR.

Aj keď Stržalkovskij nečelí sankciám, napriek tomu má blízko k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a v minulosti pôsobil ako agent ruskej tajnej služby KGB. Tieto dôvody prispeli k tomu, že posádka superjachty The Ragnar momentálne nedokáže zabezpečiť dostatok pohonných hmôt na odplávanie z prístavu v meste Narvik na severe Nórska.

Odporúčané
Superjachta ruského oligarchu uviazla v Nórsku, lebo jej nikto nechce predať naftu. „Nech domov doveslujú,“ odkázali im miestni Superjachta ruského oligarchu uviazla v Nórsku, lebo jej nikto nechce predať naftu. „Nech domov doveslujú,“ odkázali im miestni 17. marca 2022, 11:43

12:26 – Ukrajinské ministerstvo obrany zverejnilo aktuálne dáta o zničenej ruskej technike a obetiach. Tieto údaje nie je možné nezávisle overiť. 

11:48 – Vedenie poľských železníc vo štvrtok informovalo o problémoch vo viacerých miestnych dispečingoch zodpovedných za riadenie železničnej dopravy. Očakávajú sa preto niekoľkohodinové meškania diaľkových aj regionálnych vlakov. Poľský spravodajský web Onet.pl napísal, že sa preveruje aj možnosť, že došlo k hackerskému útoku na počítačovú sieť.


Situáciou sa okrem iných zložiek zaoberá aj tím pre kybernetickú bezpečnosť pri úrade vlády. Splnomocnenec vlády pre kybernetickú bezpečnosť Janusz Cieszyński na sociálnej sieti Twitter informoval, že v súvislosti so situáciou na železnici sa uskutoční zasadnutie príslušného krízového štábu. (tasr) 

11:12 – Slovenská republika sa zatiaľ nedohodla na poskytnutí systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine, uviedol vo štvrtok minister obrany Jaroslav Naď. Podotkol však, že ak Slovensko získa alternatívu, bude rád, keď sa systému zbaví a zároveň sa tak pomôže Ukrajine. (tasr)

10:43 – Webstránky ruského ministerstva pre mimoriadne situácie napadli hackeri. Krátku chvíľu zobrazoval web informáciu o prebiehajúcej okupácii Ukrajiny. Momentálne je stránka nedostupná. 

10:31 – Spoločnosť McDonald’s minulý týždeň oznámila, že odchádza z ruského trhu v reakcii na inváziu na Ukrajinu, ale Kremeľ vzápätí vymyslel spôsob, ako prevádzky ponechať otvorené. Namiesto siete McDonald’s chce Rusko otvoriť prevádzky Strýko Váňa, ktorých logo sa nápadne podobá na svetoznáme logo americkej spoločnosti, informuje Express.

Odporúčané
Rusko otvorí vlastný McDonald's, ktorý dostal názov Strýko Váňa. Majiteľ značky však nateraz otváranie reštaurácií vylúčil Rusko otvorí vlastný McDonald's, ktorý dostal názov Strýko Váňa. Majiteľ značky však nateraz otváranie reštaurácií vylúčil 17. marca 2022, 9:23

Obľúbený reťazec rýchleho občerstvenia v Rusku pôsobil viac ako 30 rokov a medzi obyvateľmi sa tešil veľkej popularite. Už minulý týždeň krátko po oznámení odchodu z ruského trhu preto predseda ruského parlamentu Viačeslav Volodin vyhlásil, že McDonald’s môže pokojne odísť, pretože Rusko už našlo náhradu.

rusko strycek vana
Zdroj: Twitter/Sasha Yanshin

10:03 – Polícia SR upozornila na Facebooku na prieskum ukrajinskej organizácie Active Group, ktorá vypracovala prieskum na reprezentatívnej skupine občanov Ruskej federácie vykonanom v dňoch 11. – 14. marca. Podľa polície z neho vyplýva, že: 

  • 86,6 % Rusov podporuje ruskú inváziu do ďalších krajín Európy;
  • 75,5 % Rusov podporuje myšlienku ďalšieho útoku smerom do Poľska;
  • 48,9 % Rusov podporuje rozšírenie vplyvu Ruska do krajín, ktoré kedysi tvorili ZSSR, pričom 40,4 % podporuje vplyv smerom do krajín Varšavskej zmluvy vrátane bývalého Československa;
  • 39,6 % Rusov podporuje ďalší útok do krajín bývalej Varšavskej zmluvy, teda aj do bývalého Československa.

9:54 Spojené štáty poskytnú Ukrajine v rámci rozsiahleho balíka vojenskej pomoci aj 100 smrtiacich dronov. Informovala o tom agentúra AP, citujúc amerického predstaviteľa oboznámeného s týmto rozhodnutím.


Zdroj z prostredia armády USA pod podmienkou anonymity uviedol, že pôjde o systémy protivzdušnej obrany Switchblade 300.


Predstavitelia Kongresu Spojených štátov pre stanicu NBC News uviedli, že tento systém umožňuje „presné zásahy“ aj zo vzdialenosti niekoľkých kilometrov. (tasr)

9:51 – Protiletecký kryt divadla v meste Mariupol odolal náletu ruských stíhačiek, ktoré zaútočili na tento civilný cieľ. Podľa poslanca ukrajinského parlamentu Sergeja Taruta z budovy vychádzajú živí ľudia. Na mieste bolo v čase bombardovania približne 1 000 ľudí vrátane detí. 

9:39 – Minister obrany Ukrajiny dnes označil Kremeľ za Hitlera dneška, Vladimir Putin je podľa neho terorista. Tvrdí, že ruské vojská páchajú na území Ukrajiny genocídu s cieľom zničiť krajinu. 

9:37 – Pri japonských ostrovoch Honšú a Hokkaido zaznamenali prítomnosť štyroch veľkých ruských vojnových lodí. Podľa štvrtkového vyhlásenia japonského ministerstva obrany sa lode plavia na východ, pričom je možné, že smerujú na Ukrajinu. TASR správu prebrala od agentúry Reuters.


Na fotografiách uverejnených japonským ministerstvom obrany sú na palube jednej z ruských lodí zachytené vozidlá, ktorá vyzerajú ako vojenské nákladné autá.


Na otázku Reutersu, či by mohli lode smerovať na Ukrajinu, hovorca ministerstva odpovedal, že je to možné. (tasr)

9:21 – Viacero obyvateľov východnej časti Bieloruska dnes natočilo na video veľký presun vojenskej techniky, ktorá pravdepodobne smeruje do mesta Homeľ, ktoré je blízko ruskej aj ukrajinskej hranice.

8:44 – Minister obrany Jaroslav Naď sa dnes stretne aj s ministrami obrany zo Slovinska a z Česka.

8:36 – Poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorý spoločne s predsedami vlád Česka a Slovinska v utorok navštívil Kyjev, vyzval aj ďalších svetových lídrov, aby takisto podnikli takúto cestu na podporu Ukrajiny, ktorá už tri týždne čelí agresívnej ruskej ofenzíve.
„Vyzývam kancelára Scholza, premiéra Johnsona, amerického prezidenta Bidena a francúzskeho prezidenta Macrona a všetkých šéfov vlád štátov Európskej únie, aby takisto odcestovali do Kyjeva,“ povedal Morawiecki v rozhovore pre štvrtkové vydanie nemeckého denníka Bild. (tasr)

7:57 – Ukrajinu do dnešného dňa opustili viac ako 3 milióny civilistov, oznámil generálny tajomní OSN António Guterres. Približne polovica vojnových utečencov sú deti. 

7:26 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zleneskyj sa krátko po polnoci miestneho času opäť prihovoril Ukrajincom aj svetu. Vo videoprejave potvrdil, že starostu mesta Melitopol sa podarilo oslobodiť, pričom uviedol, že toto mesto sa ruským silám nepodrobilo, uvádza denník The Guardian.


Ukrajinský prezident zároveň povedal, že humanitárne koridory slúžiace na evakuáciu civilistov z obliehaných miest, v stredu nefungovali. „Ruskí vojaci neprestali s ostreľovaním a bezpečnosť nezaistili,“ povedal Zelenskyj. 

7:02 – V divadle v meste Mariupol, ktoré podľa Ukrajiny v stredu zbombardovali ruské sily, sa ukrývalo viac ako tisíc ľudí. Uviedla to tamojšia mestská rada, z ktorej vyhlásenia citovala agentúra AFP pripomínajúca, že počet obetí tohto bombardovania dosiaľ stále nie je známy.

Satelitné snímky americkej spoločnosti Maxar Technologies zhotovené pred pár dňami zachytili z výšky jasne čitateľný nápis DETI, ktorý bol vyrytý do zeme po dvoch stranách budovy. (tasr)

6:49 – Minister obrany Jaroslav Naď sa včera zúčastnil na rokovaní s ministrami obrany členských krajín NATO. „Zhodli sme sa, že Aliancia sa na obdobie dlhotrvajúceho napätia s Ruskom musí pripraviť – a to jedine systematickým a fyzickým posilňovaním svojho východného krídla.“

Dnes sa členovia slovenskej vlády stretnú s americkým ministrom obrany Antonym Blinkenom.

6:45 – Starostu ukrajinského mesta Melitopol Ivana Fedorova, ktorého podľa Kyjeva pred piatimi dňami zadržali ruskí vojaci, sa podarilo oslobodiť výmenou za deväť zajatých ruských vojakov; brancov vo veku 20 a 21 rokov. Uviedla to v stredu večer hovorkyňa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Daša Zarivná, ktorú citovala agentúra AFP.

„Sú to v podstate deti, branci, ktorí sa podľa ruského ministerstva obrany nenachádzajú na Ukrajine... Celý svet však opäť vidí, že tam sú,“ povedala hovorkyňa.

Starostu okupovaného Melitopola zadržali minulý piatok ruskí vojaci, lebo s nimi podľa vyjadrenia Kyjeva odmietal spolupracovať.

Prokuratúra separatistickej Luhanskej ľudovej republiky podporovanej Ruskom obvinila Fedorova z teroristických trestných činov. Ruské okupačné vojská následne vymenovali jeho nástupkyňu, ktorou sa stala Galina Danilčenkovová, bývalá prorusky orientovaná poslankyňa mestského zastupiteľstva. (tasr)

Domov
Zdieľať
Diskusia