Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. marca 2022 o 20:18
Čas čítania 1:50
Tímea Krauszová

Grimes o Elonovi Muskovi: Občas žije pod hranicou chudoby, nedopraje si ani nový matrac

Grimes o Elonovi Muskovi: Občas žije pod hranicou chudoby, nedopraje si ani nový matrac
Zdroj: Theo Wargo/Getty Images
OSOBNOSTI ELON MUSK
Uložiť Uložené

Speváčka a matka dvoch detí jedného z najbohatších mužov na svete v rozhovore povedala, že Musk nežije ako miliardár, občas žije, akoby bol na hrane chudoby.

Hudobníčka Grimes, ktorá je matkou dvoch detí Elona Muska, chcela v rozhovore pre Vanity Fair uviesť na mieru tvrdenia o luxusnom životnom štýle bohatého páru. Jej slová si však už po niekoľkých hodinách od zverejnenia vyslúžili vlnu ostrej kritiky. Grimes okrem iného povedala, že tech magnát a jeden z najbohatších mužov planéty občas žije skoro ako na hranici chudoby, pretože si vraj nedopraje ani nový matrac

Šetrí aj na drobnostiach

Grimes sa v rozhovore do hĺbky venovala svojmu vzťahu k peniazom a bohatstvu. Speváčka vraj prakticky „politicky konvertovala“: bola radikálna ľavičiarka a dnes je z nej kapitalistická demokratka, hovorí v rozhovore. V snahe obhájiť si to však pre Vanity Fair argumentovala tým, že aj jej partner Elon Musk – napriek tomu, že šéfuje Tesle a SpaceX a že patrí medzi najbohatších ľudí na svete – pristupuje k peniazom opatrne a nerozhadzuje ich.

V rozhovore ho nazýva „bro“ (rozhodli sme sa pre preklad ako kámo) a vraví, že vôbec nežije ako miliardár. Odmietol kúpiť hoci len nový matrac, keď sa na jej strane objavila diera. Namiesto toho navrhol, že jej ho vymenia za jeho, aby ušetril. Až neskôr sa zhodli a dnes už majú matrace v poriadku. „Kámo nežije ako miliardár. Kámo občas žije pod hranicou chudoby. Až do takej miery, že som si povedala, či by sme nemohli žiť vo veľmi neistom dome za 40-tisíc dolárov,“ argumentovala hudobníčka.

Odporúčané
Prečo sa mocní boja AI? Pauzu vo vývoji technológií žiadajú Elon Musk aj spoluzakladateľ Applu Prečo sa mocní boja AI? Pauzu vo vývoji technológií žiadajú Elon Musk aj spoluzakladateľ Applu 13. apríla 2023 o 16:30

Tieto jej slová sa nestretli s pochopením a sociálne siete rýchlo zaplavili kritické komentáre. Hranicu chudoby v prvom rade stanovuje každá krajina a zväčša je reč o niekoľkých dolároch na deň.

Pre ilustráciu, pre jednotlivca v USA to bolo 12 880 dolárov ročne v roku 2021, teda okolo 35 dolárov denne. Hranica rizika príjmovej chudoby na Slovensku bola 435 € mesačne pre jednotlivca v roku 2020 (posledné dostupné dáta). 

Grimesine slová preto ľudí nahnevali. Kritizujú, že je rozdiel medzi ľuďmi, ktorí sú skutočne chudobní, a medzi tými, ktorí si strážia výdavky a šetria.

Mnohí dokonca spochybnili, či Grimes rozumie slovu chudoba, keďže ju prirovnala k životu v dome za 40-tisíc dolárov a k jedeniu arašidového masla každý deň. 

V USA v roku 2020 žilo pod hranicou chudoby skoro štyridsať miliónov ľudí. 

Kritika týchto privilegovaných vyjadrení prichádza len necelé dva dni po tom, čo kritike čelila ďalšia celebrita. Kim Kardashian pobúrila svet svojím netaktným vyjadrením o ženách, ktorým sa nedarí rozbehnúť prekvitajúci biznis. Poradila im, aby „zdvihli zadok a išli pracovať“. Vo videorozhovore so svojou sestrou a matkou povedala, že drie ako kôň a že ľuďom sa podľa nej nechce veľmi pracovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia