Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. marca 2022, 17:56
Čas čítania 1:08
Kamila Šebestová

Prví dvaja Slováci oficiálne požiadali o službu v ukrajinskej armáde. Na prezidentku Zuzanu Čaputovú sa obrátili desiatky ďalších

NEWS RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Ak by šli bojovať bez povolenia, spáchali by trestný čin.

O službu v ukrajinskej armáde prvýkrát oficiálne požiadali dvaja Slováci. Prezidentke sa ohlásilo už 65 ľudí, ktorí by sa radi zúčastnili na bojoch v ukrajinskej armáde, no dvaja obyvatelia Slovenska to spravili oficiálnou cestou. Túto informáciu portálu Aktuality.sk potvrdilo ministerstvo vnútra. 

„Okresné úrady na Slovensku evidujú dve žiadosti o službu v armáde na Ukrajine,“ uviedlo ministerstvo vnútra pre portál Aktuality.sk. 

Nie je však isté, že sa na bojoch zúčastnia. Žiadosti sú podrobené náročným a zdĺhavým byrokratickým procesom. Bojovať bez povolenia podľa slovenských zákonov v cudzej krajine Slováci nemôžu. Pôsobenie v cudzích ozbrojených silách je od roku 2015 trestným činom.

Prezidentku Zuzanu Čaputovú už s podobným záujmom kontaktovalo 65 ľudí, ktorí by radi bojovali proti ruským jednotkám na Ukrajine. „K dnešnému dňu sa na ňu obrátilo viac ako 65 občanov. Všetci záujemcovia dostanú presné informácie, ako majú ďalej postupovať,“ povedal hovorca Zuzany Čaputovej Martin Strižinec pre Aktuality.sk. Prezidentka nemá oprávnenie dať takýmto záujemcom povolenie na účasť v ukrajinskej armáde. 

Odporúčané
Slovenky na Bali upozorňujú na správanie Rusov: Menu iba v azbuke a pláže, na ktoré púšťajú len ľudí s ruským pasom Slovenky na Bali upozorňujú na správanie Rusov: Menu iba v azbuke a pláže, na ktoré púšťajú len ľudí s ruským pasom 15. mája 2024, 9:30

Trestnoprávny postih zahraničných bojovníkov médiá riešili v podobnom kontexte pri kríze na Kryme v roku 2015. V tom čase identifikovali jedného zo zakladateľov polovojenskej organizácie Slovenskí branci v ruskej televízii. Martin Keprta v nej dával rozhovor z bojovej línie v Donbase na strane proruských separatistov. Až v priebehu roku 2015 bola prijatá právna úprava, ktorá postihovala takéto konanie.

Odvtedy je účasť na bojovej činnosti organizovanej ozbrojenej skupiny na území iného štátu ilegálna. V roku 2018 bolo prvý raz vznesené obvinenie voči slovenskému občanovi, ktorý sa aktívne zúčastnil na bojoch v rámci ozbrojeného vojenského konfliktu na území Ukrajiny proti ukrajinskej armáde. Išlo o Mária Reitmana, ktorý o sebe tvrdil, že je humanitárny pracovník. Neskôr však vysvitlo, že aktívne bojoval ako príslušník delostreleckej rozviedky proti ukrajinskej armáde, uvádza v správe Globsec.

Domov
Zdieľať
Diskusia