Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. marca 2022, 7:19
Čas čítania 11:38
Viktor Kniš

ZÁZNAM: Vojna na Ukrajine: Rusi zbombardovali detskú nemocnicu, deštrukcia je kolosálna, oznámil Zelenskyj

NEWS KONFLIKT NA UKRAJINE MINÚTA PO MINÚTE NAŽIVO: VOJNA NA UKRAJINE VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Počas celého dňa sledujeme dôležité informácie v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.

• Minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba sa vo štvrtok stretne s so šéfom diplomacie Ruska Lavrovom.

• Na Slovensku má pôsobiť do 2100 vojakov Severoatlantickej aliancie, návrh schválila vláda, ale ešte ho musí odobriť Národná rada SR. 


• Dianie naživo pokrývame aj v aplikácii Refresher. Vďaka notifikáciám ti žiadna dôležitá správa neunikne.

• Takto aktuálne vyzerá mapa Ukrajiny s Ruskom okupovanými územiami.
rusko ukrajina mapa
Zdroj: REFRESHER



Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať naživo. Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si Refresher+.


22:03 – Na Ukrajinu doručili ďalšiu zásielku zariadení Starlink, vďaka ktorým bude mať krajina pripojenie k internetu aj v prípade, že sa Rusom podarí vyradiť eletrické zdroje v celej krajine. Elon Musk pred niekoľkými dňami telefonoval osobne s prezidentom Volodymyrom Zelenským. 

21:21 – Ruská invázna armáda používa na Ukrajine tzv. termobarické zbrane s rozsiahlymi ničivými účinkami. Uviedlo to v stredu britské ministerstvo obrany, podľa ktorého nasadenie takýchto zbraní potvrdilo samotné Rusko, informovala televízia Sky News.


Spojené štáty majú okrem toho podozrenie, že ruské sily na ukrajinskom území používajú aj nenavádzané bomby, ktoré usmrcujú civilistov a ničia civilnú infraštruktúru. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyjadrenie nemenovaného amerického predstaviteľa.


„Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že na Ukrajine používa zbraňový systém TOS-1A,“ uviedol na Twitteri britský rezort obrany. Pripomenul, že TOS-1A využíva tzv. termobarické rakety. Tie fungujú na princípe výbuchu aerosólového oblaku paliva zmiešaného so vzduchom a následného vytvorenia mohutnej tlakovej vlny.


Podľa britského ministerstva ruské, respektíve sovietske vojská používali takéto rakety už počas vojen v Afganistane a Čečensku. Ich účinky sú podľa britského ministerstva obrany devastujúce: dokážu ničiť infraštruktúru a spôsobiť vážne zranenia vnútorných orgánov, popáleniny a smrť. (tasr)

20:33 – Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken je presvedčený, že Rusko vo vojne na Ukrajine utrpí strategickú porážku. 

„Ako sme už povedali, môžete vyhrať bitku, to však neznamená, že ste vyhrali vojnu – práve naopak. Môžete obsadiť mesto, ale nikdy neobsadíte srdcia a mysle jeho obyvateľov. Ukrajinci to dokazujú každý deň,“ vyhlásil. Dodal, že ak je cieľom ruského prezidenta Vladimira Putina zaviesť na Ukrajine bábkový režim, Ukrajinci ho nikdy neprijmú.

19:57  Premiér Eduard Heger vyzýva tých, ktorí šíria proruské dezinformácie, aby s tým prestali. Reagoval na informácie o bombardovaní v ukrajinskom Mariupole, kde Rusi zbombardovali pôrodnicu. Aktuálne v meste hlásia takmer 1200 obetí.

Heger kritizuje, že niektorí politici a istá malá časť spoločnosti stále tvrdia, že na Ukrajine nejde o vojnový zločin. „Z úcty k obetiam, ktoré sa ničím neprevinili, vás vyzývam, prestaňte šíriť tieto lži a dezinformácie. Prestaňte klamať slovenských občanov,“ uviedol.

19:55 – Ďalšie komerčné spoločnosti oznámili odchod z ruského trhu. Na území Ruska už prestala fungovať aplikácia od Adidas, postupne sa sťahujú aj výrobcovia alkoholu Finlandia a Jack Daniel's ale aj producent čokoláty Lindt. 

19:17 –  Maďarsko sa nepripojí k sankciám uvaleným Spojenými štátmi na Rusko v oblasti energetiky, pretože aj naďalej potrebuje zemný plyn a ropu prichádzajúce z Ruska. (tasr)

18:49 – Ako vojna na Ukrajine pokračuje, dezinformácie sú čoraz sofistikovanejšie. K obvineniam z toho, že Ukrajina neexistuje alebo je to krajina plná nacistov, sa pridávajú správy o zákerných vojenských krokoch, tajných laboratóriách a jadrových zbraniach.

Kremeľ stále hľadá nové námety na argumenty, ako ospravedlniť inváziu na Ukrajinu. V Rusku navyše začal od 4. marca platiť nový zákon, ktorý stanovuje trestnú zodpovednosť za úmyselné šírenie „nepravdivých“ alebo „falošných“ správ o ruskej armáde, pričom trest zahŕňa pokuty a väzenie až do výšky 15 rokov. Významné svetové médiá (aj viaceré nezávislé lokálne) po jeho schválení oznámili, že dočasne pozastavujú pôsobenie v Rusku.

Vybrali sme niekoľko z nich a pokúsili sme sa ich vysvetliť spolu s Ivanom Godárskym, konzultantom nezávislej organizácie MEMO 98, ktorá monitoruje vysielanie významných elektronických médií. 

Odporúčané
Nezmyselné hoaxy o Ukrajine: Vojna neexistuje, na jadrovú elektráreň zaútočili Ukrajinci a Kyjev tajne vyvíja jadrové zbrane Nezmyselné hoaxy o Ukrajine: Vojna neexistuje, na jadrovú elektráreň zaútočili Ukrajinci a Kyjev tajne vyvíja jadrové zbrane 9. marca 2022, 16:30

18:12 – Rakúsky spolkový kancelár Karl Nehammer v stredu vyhlásil, že rozvážny prístup členských krajín Severoatlantickej aliancie bráni vypuknutiu svetovej vojny. 


Kancelár po stretnutí s poľským premiérom Mateuszom Morawieckim pripomenul, že proti ruskej invázii na Ukrajinu musia byť aj naďalej využívané civilné prostriedky, akými sú ekonomické sankcie, a nie vojenská sila.


Nehammer a Morawiecki podporili snahy Európskej únie o prijatie ďalšieho balíka sankcií proti Rusku, až do doby, kým vojna neskončí.


Rakúsky kancelár varoval, že konflikt na Ukrajine môže spustiť "ešte väčšiu katastrofu". Ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi odkázal, že vojnu môže kedykoľvek ukončiť.
Poľsko ocenil za prijatie viac ako jeden a pol milióna utečencov z Ukrajiny a vyjadril ochotu Rakúska pomôcť v tejto oblasti. Podľa Nehammera už Rakúšania ponúkli pre ľudí z Ukrajiny tisícky ubytovacích miest. (tasr)

17:44 – Ruská armáda pri stredajšom ostreľovaní ukrajinského mesta Mariupol zasiahla a zničila detskú nemocnicu a pôrodnicu, tvrdia miestni činitelia aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR túto informáciu prevzala zo stanice Sky News.

„Deštrukcia je kolosálna,“ uviedla na sociálnych sieťach mariupolská mestská rada. Počet obetí či zranených nebol bezprostredne známy. Zelenskyj však na Twitteri napísal, že pod troskami budovy sú ľudiaa  deti a útok na nemocnicu označil za zverstvo.

16:45 – Spojené kráľovstvo plánuje Ukrajine dodať prenosný systém protivzdušnej obrany na ochranu pred prípadnou ruskou inváziou. V stredu to oznámil britský minister obrany Ben Wallace, ktorý zdôraznil, že ide o obrannú technológiu.  


„Všetko je to ohraničené iba na dodávku obranných systémov a je to nastavené tak, aby to neeskalovalo na strategickú úroveň,“ vyhlásil Wallace. Spresnil, že pôjde o dodávku prenosného systému vysokorýchlostných rakiet protivzdušnej obrany STARStreak. (tasr, reuters)

16:05 – Premiér Eduard Heger opäť kritizuje agresiu Ruska voči Ukrajine. „Štát, ktorý vojensky napadol svojho slabšieho suseda, chce od toho istého suseda, aby stlačil svoju obranyschopnosť na nulu. Tomu chýba elementárny zmysel pre realitu. Je to absurdné. Je to výsmech.“

15:33 – Odpojenie bývalej jadrovej elektrárne v ukrajinskom Černobyli nemá výrazný vplyv na jej bezpečnosť, uviedla v stredu Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu.

15:32 – Rusko v stredu vyzvalo Spojené štáty, aby objasnili, prečo poskytli podporu údajnému vojenskému biologickému programu na Ukrajine, ktorý podľa Moskvy zahŕňal smrteľné patogény ako mor či antrax. TASR prevzala správu z agentúry Reuters, ktorá zdôraznila, že ruské tvrdenia nie je možné nezávisle overiť.


Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová apelovala na transparentnosť Washingtonu ohľadom uvedených obvinení, ktoré však Kyjev rozhodne odmieta a hovorca Pentagónu ich označuje za absurdnú ruskú dezinformáciu.


Zacharovová uviedla, že Rusko odhalilo dôkazy o takomto programe, ktorý je podľa jej slov financovaný Pentagónom, počas "špeciálnej vojenskej operácie", ako Moskva nazýva svoju rozsiahlu agresiu voči Ukrajine.  (tasr)

14:48 – Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v stredu potvrdil, že sa vo štvrtok v Turecku stretne so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom. Uviedol však, že od tohto stretnutia si veľa nesľubuje. (tasr)

14:39 – K desiatemu marcu zatvárajú v Rusku všetky pobočky spoločnosti Victoria's Secret. Rovnako si nebudú môcť Rusi objednať z online obchodov tejto značky.

14:11 – Európska únia sa dohodla, že v súvislosti s vojnou Ruska proti Ukrajine zaradí 146 členov hornej komory ruského parlamentu a 14 oligarchov a ich príbuzných napojených na Kremeľ na svoj zoznam sankcií. Nové sankcie sa týkajú aj Bieloruska. 


Informáciu na svojom účte na Twitteri v stredu potvrdila šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ktorá uviedla, že Únia "rozšírila sieť sankcií" v reakcii na ruskú vojenskú agresiu proti Ukrajine. (tasr)

13:36 Bývalú jadrovú elektráreň v ukrajinskom Černobyli úplne odpojili od dodávok elektrickej energie, oznámil v stredu ukrajinský prevádzkovateľ prenosových sústav Ukrenergo. 

Podľa oznámenia Ukrenergo na sociálnej sieti Facebook bola elektráreň úplne odpojená od elektrickej sústavy. Z dôvodu vojenskej operácie na Ukrajine nie je podľa spoločnosti Ukrenergo možné dodávky energie obnoviť. Tento výpadok postihol aj neďaleké mesto Slavutyč.


Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu v noci na stredu oznámila, že prenos údajov z bezpečnostných monitorovacích systémov inštalovaných v bývalej jadrovej elektrárni v Černobyli nefunguje. Takisto vyjadrila znepokojenie o personál, ktorý v elektrárni pracuje. Prerušenie dodávky elektriny znemožňuje chladenie vyhoretého jadrového paliva, varuje spoločnosť Energoatom.

Reuters s odvolaním na tamojšieho ministra pre energetiku informujú, že krajina nemá pod kontrolou žiadne dáta o úrovni radiácie v jadrových elektrárňach na Ukrajine. (tasr)

13:25 Vedúci predstavitelia amerického Kongresu dosiahli v stredu dohodu o vyčlenení peňazí z federálneho rozpočtu USA, ktoré budú použité ako finančná pomoc pre Ukrajinu aj pre amerických spojencov v Európe. Celkovo pôjde o sumu v objeme 13,6 miliardy amerických dolárov.


Táto suma je súčasťou tohtoročného amerického federálneho rozpočtu v celkovom objeme jeden a pol bilióna amerických dolárov. Kongres musí rozpočet prijať do konca pracovného týždňa, inak federálnym úradom hrozí výpadok financovania. Súčasťou balíka pre Ukrajinu a Európu sú aj peniaze pre krajiny, ktoré prijímajú najviac ukrajinských utečencov.

13:01 – Vo Svidníku niekto pomaľoval pamätník sovietskej armády. Polícia už prípad vyšetruje. 

„Počas dnešnej noci neznámy páchateľ poškodil pamätník Sovietskej armády, ktorý sa nachádza v areáli Vojenského múzea vo Svidníku.  Na pamätníku sú viditeľné farby modrej a žltej a v strede je pomaľovaná červenou farbou socha vojaka. Prípadom sa na mieste zaoberá Odbor kriminálnej polície zo Svidníka.“

12:55 – Na Slovensku má pôsobiť do 2100 vojakov Severoatlantickej aliancie. Tzv. posilnenú predsunutú prítomnosť NATO na území SR v stredu odsúhlasila vláda. Návrh ešte musí odobriť Národná rada SR.


Slovenskú jednotku má tvoriť do 600 českých, do 200 holandských, do 100 poľských a slovinských, do 400 amerických a do 700 nemeckých vojakov.


Posilnená predsunutá prítomnosť sa na Slovensku zriaďuje od 15. marca. (tasr)

12:43 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval ruské vojská, aby zložili zbrane a vzdali sa, kým je ešte čas. Hovorí, že prvé dva týždne vojny by pre nich mali byť dostatočným signálom, že sa ukrajinská armáda neplánuje vzdať. Dodáva, že za svoj národ, ale aj zabitých civilistov vrátane detí budú bojovať až do konca, kým nevrátia svoju krajinu do svojich rúk.

Poľsko a Spojené štáty zároveň prezident Ukrajiny vyzval, aby urýchlene vyriešili logistiku v súvislosti s poslaním vzdušnej pomoci. „Máme tu vojnu, na tieto signály nemáme čas,“ odkázal Zelenskyj. 

12:30 Štáty Európskej únie pripravujú nový balík sankcií, ktoré budú namierené voči približne 100 Rusom v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. Rozhodnutie by mohlo byť prijaté už v stredu. Uviedol to šéf európskej diplomacie Josep Borrell. TASR o tom informovala na základe správy agentúry Reuters.

„Členské štáty pracujú na balíku sankcií. Ide o zhruba 100 ľudí na rôznych úrovniach vlády,“ vyhlásil v Európskom parlamente v Štrasburgu vysoký predstaviteľ EÚ pre spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku. Podľa vlastných slov Borrell dúfa, že rozhodnutie padne do konca dnešného zasadnutia. Neuviedol však žiadne ďalšie podrobnosti.

11:27 – Ruská armáda, ktorá nedokázala v počiatočnej fáze vojenskej invázie na Ukrajinu dosiahnuť rozhodujúci pokrok, môže čeliť ďalšej výzve, napísala agentúra AFP. Tou výzvou je podľa nej teplejšie počasie a s ním spojený rozbahnený terén.

„Rovnako ako armády Napoleona a Hitlera aj ruské mechanizované divízie budú pravdepodobne spomalené alebo zastavené, keď sa z nespevnených ciest stanú zradné močiare, ktoré miestni označujú termínom rasputica,“ napísala AFP.


Rasputica označuje jav vyskytujúci sa pravidelne dvakrát do roka, keď je možné po nespevnených cestách na Ukrajine, ale aj v Bielorusku a Rusku prejsť len s veľkými ťažkosťami. (tasr)

10:57 – Kanaďania našli spôsob, ako pomôcť ukrajinským obyvateľom aj napriek veľkej vzdialenosti. Cez Airbnb si ľudia začali robiť rezervácie na ubytovanie bez toho, aby ho reálne plánovali využiť.

Naprieč celou krajinou vznikol trend neuplatnených rezervácií. Takýto krok umožňuje Kanaďanom využiť platformu Airbnb na priamu finančnú podporu ukrajinských rodín. Doposiaľ si takto rezervovali približne 3-tisíc nocí.

Celosvetovo bolo na Ukrajine 2. a 3. marca urobených viac ako 61-tisíc rezervácií, ktoré reálne daní ľudia nevyužijú. Hodnota rezervácií dosiahla takmer 2 milióny dolárov.

Odporúčané
Na pomoc Ukrajine si za dva dni ľudia z celého sveta rezervovali 61-tisíc prenocovaní cez Airbnb Na pomoc Ukrajine si za dva dni ľudia z celého sveta rezervovali 61-tisíc prenocovaní cez Airbnb 9. marca 2022, 9:14

10:22 – Dvanásť slovenských europoslancov zo štyroch politických frakcií v stredu podpísalo spoločný list, v ktorom odsudzujú vystúpenia poslanca Milana Uhríka v pléne Európskeho parlamentu, ako aj sériu jeho dezinformačných statusov, ktoré šíri na sociálnych sieťach.

„So znepokojením a hanbou sledujeme vyjadrenia slovenského europoslanca Milana Uhríka k ruskej agresii voči Ukrajine. V jeho vystúpeniach v pléne EP, ale aj vo vyjadreniach na sociálnych sieťach opakovane hovorí o tom, že svet podlieha klamlivej propagande, ktorá zásobuje médiá dojemnými fotografiami z Ukrajiny. Obviňuje z tendenčnej a nepravdivej propagandy všetkých, ktorí informujú o hrôzach vojnového konfliktu na Ukrajine,“ uvádza sa v otvorenom liste.


Stojí v ňom aj to, že ak Uhrík šíri ničím nepodložené pochybnosti o vierohodnosti dôkazov o zverstvách Putinovej vojny a hovorí o klamlivej propagande Západu, robí tým nielen hanbu sebe, ale aj krajine, ktorú reprezentuje. (tasr)

9:55 – Ukrajinské ministerstvo obrany aktualizovalo pravidelný denný prehľad, v ktorom zhrnulo počty zničenej ruskej techniky a zabitých okupantov. Tieto údaje však nie je možné nezávisle overiť. 

9:28 – Spojené štáty uviedli, že spolupracujú s Ukrajinou na tom, aby zabránili ruským silám zhabať biologický výskumný materiál, ktorý sa nachádza na Ukrajine. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

„Ukrajina má biologické výskumné zariadenia a v skutočnosti nás teraz dosť znepokojuje, že ruské jednotky – ruské sily – sa môžu snažiť získať kontrolu nad nimi,“ uviedla v utorok námestníčka ministra zahraničných vecí Victoria Nulandová na vypočutí pred americkými zákonodarcami, keď sa jej priamo pýtali, či má Ukrajina biologické zbrane. (tasr)

8:48 – Británia v stredu predstavila nové sankcie voči Rusku v oblasti leteckej dopravy. Londýn zakáže vývoz tovaru súvisiaceho s leteckým a vesmírnym priemyslom. Okrem toho plánuje zadržať každé ruské lietadlo, ktoré pristane na letisku v Spojenom kráľovstve. 

„Zakázanie vstupu lietadiel operujúcich pod ruskou vlajkou do Spojeného kráľovstva a označenie ich preletov za trestný čin spôsobí Rusku a tým, ktorí sú blízko Kremľa, ešte väčšiu ekonomickú bolesť,“ uviedla britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová. (tasr)

8:27 – Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov a ukrajinský šéf rezortu diplomacie Dmytro Kuleba sa stretnú v Turecku, potvrdilo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Bude to prvé stretnutie na tejto vysokej úrovni od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Dvojica sa stretne v tureckom meste Antalya, tretím prísediacim pri rokovacom stole bude turecký minister zahraničných vecí Mevlut Cavusoglu, ktorý strenutie zorganizoval. (bbc)

8:15 – Ďalšie veľké komerčné značky odchádzajú z ruského trhu. Ešte včera vo večerných hodinách oznámili koniec spoločnosti ako McDonald's a Coca Cola, podľa Kyiv Independent končia aj reťazce s rýchlym občerstvením KFC a Pizza Hut. KFC malo v Rusku viac ako 1000 pobočiek. Odchod z ruského trhu oznámila v utorok aj sieť kaviarní Starbucks. 

7:45 – Šéfovia amerických tajných služieb vo svojich analýzach označili ruského prezidenta Vladimira Putina za nahnevaného izolovaného vodcu, ktorý sa usiluje získať globálny vplyv a momentálne je sklamaný z toho, že invázia ruskej armády na Ukrajinu nejde podľa plánu. 


Dlhoročný ruský prezident v sebe už mnoho rokov podľa šéfa CIA Williama Burnsa dusí výbušnú zmes krivdy a ambícií. Riaditeľ CIA sa tiež zmienil o systéme zavedenom ruským prezidentom, v ktorom je okruh jeho poradcov čoraz užší. (tasr)

7:13Minister obrany Jaroslav Naď včera absolvoval 30-minútový telefonát s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom. „Intenzívne rokovania o posilnení východnej hranice NATO, ktorej sme súčasťou naberajú jasné kontúry. Zámerom je byť silným článkom v reťazi, ktorú verím, si nikto nedovolí pretrhnúť! Hovoríme o posilnení v podobe spojeneckých vojakov a techniky, ktorú by sme si z nášho rozpočtu mohli ťažko dovoliť,“ napísal Naď. 

 

6:49 Manželka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v utorok večer zverejnila emotívny otvorený list, v ktorom opisuje dôsledky 13 dní trvajúcej vojny Ukrajiny s Ruskom. Olena Zelenská vo svojom liste vyzvala svetové médiá, aby aj naďalej hovorili pravdu o vojne na Ukrajine. 

„V informačnej vojne rozpútanej Ruskou federáciou, ktorá vyvracia aj samotný fakt invázie, sú všetky svedectvá veľmi dôležité,“ zdôraznila.

Prvá dáma zdôraznila, že "napriek ubezpečeniam kremeľských propagandistov, ktorí túto inváziu označujú za špeciálnu operáciu, ide o vraždy civilistov".

Obzvlášť ťažko sa znášajú úmrtia detí, uviedla Zelenská, ktorá pripomenula konkrétne prípady - osemročnú Alisu z Achtyrky, Polinu z Kyjeva, ktorá zomrela pri ostreľovaní spolu s rodičmi, či zraneného 14-ročného Arsena, ktorý poľahol zraneniu črepinou, lebo sanitka sa k nemu pre ostreľovanie mesta nedostala včas. (tasr, bbc)

6:27 Evakuačný koridor z mesta Sumy zatiaľ funguje, podarilo sa do bezpečia dostať už viac ako 5-tisíc ľudí, píše BBC

Guvernér severovýchodného mesta Ukrajiny uviedol, že humanitárny koridor, ktorý otvorili eštet v utorok, bude fungovať aj v stredu.  Podľa odhadov ukrajinskej vlády opustilo Sumy v dvoch etapách evakuácie asi 5000 ľudí.  Sumy, je už niekoľko dní pod prudkým ruským bombardovaním.

6:00 – Putin reagoval na Bidenom vydaný zákaz dovozu ruskej ropy, plynu a uhlia do USA. Ruský prezident Vladimir Putin vydal výnos, ktorým sa obmedzuje alebo zakazuje dovoz určitých produktov a surovín do Ruska a vývoz komodít tohto druhu z Ruska. Tieto opatrenia budú platiť do konca roku 2022.

Zoznam komodít, ktorých sa obmedzenie alebo zákaz týka, musí vláda ešte len definovať, informovali podľa televízie CNN ruské štátne médiá odvolávajúce sa na výnos o špeciálnych zahraničnoekonomických opatreniach zameraných na zaistenie bezpečnosti Ruska. (tasr)

Domov
Zdieľať
Diskusia