Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. februára 2022, 17:30
Čas čítania 3:15
Gabor Boros

Prečo je časť obsahu len pre predplatiteľov? Bez členov klubu REFRESHER+ by nemohol vzniknúť

Prečo je časť obsahu len pre predplatiteľov? Bez členov klubu REFRESHER+ by nemohol vzniknúť
Zdroj: REFRESHER
REFRESHER VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Prečo niektoré články REFRESHER zatvára a ktoré sú bezplatne dostupné?

Situácia, keď je na Ukrajine vojenský konflikt, je pre našich čitateľov a aj pre nás v Refresheri mimoriadna a mnohí sme takúto blízkosť vojny ešte počas svojich životov nezažili. Pochopiteľne na ňu reagujeme ľudsky, odsúdením vojny aj agresora. Našou úlohou ako média je tiež objektívne a včas informovať.

Nehľadáme senzácie, ale fakty, pravdu a súvislosti. Skôr než nejaký článok vydáme, si všetky informácie viackrát overujeme. Aj napriek tejto snahe sa môže stať, že nám v čase hybridnej vojny a dezinformácií niečo unikne. Vtedy to okamžite napravíme a uvedieme na pravú mieru. 

Veľká časť nášho obsahu je bezplatná, originálne a autorské články sú zamknuté, a to už roky. Nie vždy sa to stretáva s pochopením všetkých našich sledovateľov. Kritika tohto rozhodnutia v čase bezprecedentnej situácie, akou je rusko-ukrajinský konflikt, samozrejme, silnie. 

Prečo je niektorý obsah zamknutý a iný nie? Odpoveď je vždy: pretože chceme robiť najlepšiu novinársku prácu, akú vieme. Iba z príjmov z reklamy sa však obsah do hĺbky spracovávať nedá. Preto sme veľké autorské texty zamkli a rovnako ako pri takmer všetkých ostatných spravodajských a nezávislých médiách sa k nim dostanú iba predplatitelia.  

Nižšie prinášame niekoľko postrehov o tom, ktoré články sú zamknuté a ktoré nie. Snažíme sa tým vysvetliť, prečo to tak robíme.

1. Všetky dôležité informácie prinášame bezplatne

Všetko aktuálne dianie a dôležité informácie sú dostupné pre každého bezplatne na webe, bez nutnosti platiť čo i len cent navyše. Situáciu monitorujeme minútu po minúte od skorého rána do noci a ktokoľvek môže bez obmedzení sledovať obsah v článkoch NAŽIVO. Jeden takýto článok je upravený a doplnený počas dňa aj viac ako 450-krát.

Okrem toho 85 % všetkých článkov, ktoré sme uverejnili v spojitosti s rusko-ukrajinským konfliktom, je dostupných bezplatne pre každého. Bezplatne sme uverejnili aj články o možnostiach pomoci obyvateľom Ukrajiny či o radách, ako si vo vypätých chvíľach zachovať duševnú rovnováhu.

2. Na obsahu pracujú desiatky ľudí každý deň 

Na to, aby sme mohli na dianie reagovať flexibilne, pracuje viac ako 60 ľudí na Slovensku a v Česku. Približne polovica je priamo redakcia – redaktori a editori, ďalší ľudia, ktorí robia na spracovaní obsahu do vizuálnej podoby a videa. Na činnosti webu sa podieľajú ďalšie oddelenia, ale najviac dostáva zabrať redakcia.

3. Uverejňujeme kvalitný obsah a overujeme informácie, nech im môžeš veriť

Všetky články a informácie, ktoré uverejňujeme, overujeme a na obsahu pracuje tím kvalitných redaktorov a editorov s dlhoročnými skúsenosťami. Obsah kontrolujú jazykové korektorky a ďalší tím ľudí, ktorý sa stará o ďalšiu komunikáciu a pochopiteľnosť obsahu na iných platformách, ako je web, napríklad na Instagrame a Youtube. Všetky informácie overujeme, preto sa niekedy cez sociálne siete môžu šíriť správy skôr, ako ich vydáme my. Vydávame ich po overení skutočností a to niekedy môže trvať, no za následok to má to, že čo uverejníme, je dôveryhodné.

4. Ideme k zdroju

Spolupracujeme so spravodajskými agentúrami a sme v kontakte s novinármi, reportérmi aj civilistami na mieste, spájame sa s inými redakciami, aj z Ukrajiny. Na hraniciach s Ukrajinou máme vlastného redaktora a monitorujeme situáciu a zisťujeme informácie z vlastných zdrojov. Nespracúvame len agentúrne prebraté informácie, ale tvoríme kvalitný obsah, priamo od zdroja.

5. Obsah zdieľame vo forme, ktorej rozumie aj mladšia generácia

Obsah okrem písanej podoby ďalej pretvárame aj na vysvetľujúce videá a instagramové posty a príbehy pre ľudí, ktorí majú radšej vizuálny obsah a trávia viac času na sociálnych sieťach, napríklad na Instagrame.

6. Ideme viac do hĺbky, no všetko, čo potrebuješ vedieť, vieš bezplatne

Články a rozhovory, ktoré dianie viac analyzujú, idú do hĺbky, prípadne v nich prinášame exkluzívne informácie, poskytujeme len členom klubu REFRESHER+. Veríme, že títo ľudia chápu, že za novinárskou prácou je veľa energie, a našu prácu chcú podporiť.

Ide zväčša o nadstavbu nad spravodajstvo, napríklad rozhovor s Angelikou, ktorá posledné dni utekala z Kyjeva, kde všetky informácie z jej úteku boli dostupné verejne a bezplatne aj mimo tohto článku, rozhovor s politológom o konflikte na Ukrajine či diskusiu s Ivanom Miklošom o ekonomických sankciách uvalených na Rusko, prípadne reportáž priamo z hraníc s Ukrajinou, odkiaľ náš kolega už niekoľko dní po sebe prináša informácie.

7. Informujeme bezplatne každého, do hĺbky vieme ísť len vďaka našim členom klubu REFRESHER+

Zamknuté články je možné čítať len s predplatným. REFRESHER+ je klub pre našich čitateľov a podporovateľov. Je to jeden zo spôsobov, ako podporiť nezávislú žurnalistiku na Slovensku a v Česku. Sme médium, ktoré sledujú primárne mladší ľudia, do 30 rokov. Snažíme sa prispieť k tomu, aby nerozmýšľali čierno-bielo, a snažíme sa o to tak, že objektívne informujeme, edukujeme, podporujeme pozitívnu zmenu v živote nás všetkých. Stojíme si za našimi hodnotami, ako je slušnosť, pravda, nenásilie, tolerancia, pomoc slabším. Ak chceš podporiť a vieš oceniť prácu desiatok našich kolegov, môžeš tak urobiť zakúpením predplatného a pripojením sa do klubu REFRESHER+. Niektoré články sú dostupné len pre predplatiteľov, bez ktorých by daný obsah nemohol vôbec vzniknúť.

V menej redakcie a celého tímu Refresheru ďakujeme za aktuálnu aj budúcu podporu našim predplatiteľom. 

Domov
Zdieľať
Diskusia