Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. februára 2022 o 17:21
Čas čítania 0:45
Jakub Paulík

Robert Fico o vojne na Ukrajine: Je to konflikt medzi USA a Ruskom. Netýka sa nás

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Šéf strany Smer-SD si nemyslí, že by sa Slovensko malo angažovať v konflikte medzi Ruskom a Ukrajinou.

Slovenská prezidentka, premiér, minister obrany a mnohí ďalší vysokopostavení štátni činitelia dnes vyjadrili podporu Ukrajine, ktorú napadlo Rusko. Aktuálne pritom riešia, akým spôsobom pomôcť nášmu východnému susedovi proti agresii z Ruska.

Robert Fico však na tlačovej konferencii udalosti dnešného dňa označil za „konflikt medzi USA a Ruskom“, ktorý sa Slovenska a Európskej únie „netýka“. Následne opakoval svoje nepodložené informácie o údajnom stavaní vojenských základní na Slovensku.

Odporúčané
Vojna Ukrajina – Rusko: hrozí vojna na Slovensku? Prečo je vyslanie vojakov NATO na Ukrajinu málo pravdepodobné? Vojna Ukrajina – Rusko: hrozí vojna na Slovensku? Prečo je vyslanie vojakov NATO na Ukrajinu málo pravdepodobné? 24. februára 2022 o 13:30

Robert Fico za celú stranu Smer-SD tvrdí, že sa Rusko od USA „dlhodobo učí porušovať medzinárodné právo“ a „ohrozenie vlastných národných záujmov riešia vojenskou silou“. Smer-SD inváziu Ruska na Ukrajinu odsudzuje, ale tvrdí, že ide iba o konflikt USA a Ruska, a preto sa Európskej únie netýka. 

„Národným záujmom Slovenska je nebyť súčasťou tohto konfliktu,“ povedal a znovu zopakoval, že kroky vlády a prezidentky údajne vedú k vytvoreniu amerických základní na Slovensku. Neposkytol však o tom žiaden dôkaz. Ministerstvo obrany pritom viackrát vyvrátilo, že by sa na Slovensku mali stavať americké základne.

Fico zároveň kritizoval súčasnú prítomnosť amerických vojakov na Slovensku. Rezort obrany však vopred avizoval, že americkí vojaci prišli na Slovensko kvôli dlhodobo plánovanému vojenskému cvičeniu a po jeho skončení sa vrátia naspäť do USA.

Domov
Zdieľať
Diskusia