Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. februára 2022, 18:31
Čas čítania 0:50
Ema Stanovská

Ministerstvo obrany upozorňuje na šírenie dezinformácií v súvislosti s blížiacim sa vojenským cvičením Saber Strike 22

NEWS HOAXY
Uložiť Uložené

Rezort obrany vyhlásil, že ide o manipuláciu a zneužívanie štandardného vojenského cvičenia.

Polícia a ministerstvo obrany upozorňujú na šírenie dezinformácií v súvislosti s vojenským cvičením na území Slovenska Saber Strike 22. Kvôli cvičeniu sa budú na naše územie presúvať americké konvoje.

Ministerstvo obrany hoaxy zaznamenalo na viacerých dezinformačných weboch a sociálnych sieťach. Tvrdí, že tvorcovia hoaxov zneužívajú toto štandardné vojenské cvičenie na šírenie strachu z možnej účasti Slovenska v prípadnom konflikte na Ukrajine.

„Vyzývame verejnosť, aby nevenovala pozornosť článkom, príspevkom či videám presúvajúcej sa vojenskej techniky, ktorých zrejmým cieľom je vyvolať znepokojenie a obavy – ide o manipuláciu,“ vyhlásil na Facebooku rezort obrany. Prosí ľudí, aby čerpali informácie z overiteľných zdrojov.

Rezort deklaruje, že cvičenie je dlhodobo plánovanou aktivitou slovenských a aliančných ozbrojených síl a nemá žiadny súvis so stúpajúcim napätím na ukrajinsko-ruskej hranici či s nedávno schválenou dohodou o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi. 


Ministerstvo obrany skonštatovalo, že cvičenie sa koná takmer po dvoch rokoch príprav. „Je plánované okrem Slovenska aj v Nemecku, Poľsku, Českej republike a v pobaltských krajinách a organizované pravidelne každé dva roky ako pevná súčasť spojeneckých výcvikových aktivít. Po skončení cvičenia nasadené spojenecké jednotky opustia územie Slovenskej republiky približne do konca marca,“ priblížilo.


Ako zdôraznil rezort, cvičenie nie je tajné ani neprístupné. Médiá budú mať možnosť navštíviť presúvajúce sa spojenecké jednotky v priestore ich prestávky na leteckej základni Kuchyňa.

Domov
Zdieľať
Diskusia