Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. februára 2022, 7:59
Čas čítania 1:07
Kamila Šebestová

Čaká nás rozlúčka s covidom? Nárast počtu hospitalizovaných pacientov s variantom omikron klesá, hovoria analytici

NEWS OMIKRON
Uložiť Uložené

Ide o výrazne nižšie počty, ľahšie stavy, kratšie hospitalizácie a lepší koniec, uvádzajú Dáta bez pátosu.

Počet hospitalizovaných s koronavírusom je čoraz nižší, v nemocnici sú kratšie a majú ľahší priebeh, informujú verejnosť analytici z Dát bez pátosu

„Na základe aj slovenských dát je už dnes jasné, že počet pacientov v nemocniciach rástol, ale už druhý týždeň dynamika rastu klesá,“ vysvetľujú analytici.

„Pred dvomi týždňami bol nárast covidových pacientov za týždeň 326, potom poklesol na 288 a za posledný týždeň ich pribudlo menej ako 200,“ dodávajú. 

Za posledný týždeň podľa Dát bez pátosu výrazne klesol aj nárast počtu pacientov, ktorí sú v nemocnici s iným ochorením, no zároveň majú covid-19. Pred dvomi týždňami ich bolo 226, takmer 300 pred týždňom, ale za posledných 7 dní len 51.

Maximálny počet pacientov s variantom omikron bol podľa analytikov v nedeľu 20. februára.

„Nedeľa je po silných príjmoch cez víkend, ale po slabých prepusteniach v sobotu a v nedeľu najsilnejším dňom,“ vysvetlili odborníci.

V nedeľu 20. februára bolo v nemocniciach 2 825 pacientov, z čoho až 1 000 bolo v nemocnici s diagnózou inou ako covid a predstavovali až dvoch pacientov z piatich.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Facebook/MZ SR

Pacienti sú podľa Dát bez pátosu v nemocnici kratšie. Rastú tak počty prepustených a do ťažkého stavu sa dostávajú pacienti oveľa menej ako pri variante delta. 

Odporúčané
Rozmýšľaš nad 3. dávkou? Tu je praktický návod na posilňujúcu dávku proti koronavírusu Rozmýšľaš nad 3. dávkou? Tu je praktický návod na posilňujúcu dávku proti koronavírusu 23. decembra 2021, 14:30

Podľa analytikov je teraz potrebné sledovať, ako sa bude krivka hospitalizovaných vyvíjať tento týždeň. „Môže prísť k zásadnej stabilizácii a ku koncu rastu počtu pacientov na počte okolo 3 000,“ dodávajú.

„Následne treba pochopiť, že tento stav sa už zásadne nezhorší, ale naopak, bude sa zlepšovať,“ hovoria analytici.

Vláda by podľa nich mala pripraviť uvoľnenie opatrení, ktoré obmedzujú slobodu, možnosti pohybu, prechodu hraníc (karantény), športovania, kultúry či hromadných podujatí. Ak sa teda všetko bude vyvíjať dobrým smerom, postupne sa vrátime k stavu pred pandémiou. 

Domov
Zdieľať
Diskusia