Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
5. marca 2022, 9:30
Čas čítania 6:22
Jakub Paulík

Vojna v Pacifiku a záhadná vražda mladej mníšky. Týchto 10 seriálov zhltneš za jeden víkend

Vojna v Pacifiku a záhadná vražda mladej mníšky. Týchto 10 seriálov zhltneš za jeden víkend
Zdroj: Amazon Prime Videos
FILMY A SERIÁLY NAJLEPŠIE SERIÁLY SERIÁLY, KTORÉ SI STIHNEŠ POZRIEŤ ZA JEDEN VÍKEND
Uložiť Uložené

Pre binge-watcherov je každý víkend sviatkom seriálov. Pozri si naše tipy, ktorým by si mal dať šancu.

Milovníci seriálov vedia, že niet nad to, keď sa človek vyvalí večer na gauč a pozrie si naraz hneď niekoľko častí – alebo rovno celú sériu. Takzvaný binge-watching sa stal v období streamovacích platforiem veľmi obľúbenou aktivitou ľudí po celom svete, našich čitateľov nevynímajúc.

Po januárovom výbere 10 skvelých seriálov vhodných na pozretie cez víkend sme si preto pripravili ďalší zoznam minisérií a krátkych seriálov, ktorým by si mal určite venovať pozornosť. Na Refresheri sa vo filmovej a seriálovej sekcii pravidelne venujeme novinkám a recenziám zo sveta kinematografie, ale aj životom filmových osobností. Našu tvorbu môžeš podporiť ako člen klubu Refresher+.

Waco (tvorcovia: John Erick Dowdle, Drew Dowdle, 2018)

Kde si seriál môžeš pozrieť: Amazon Prime Video

Dĺžka seriálu: 6 epizód má necelých 5 hodín

Hodnotenie na IMDb: 7,9/10

Talentovaný Taylor Kitsch si v minisérii Waco zahral vodcu sekty davidiánov Davida Koresha. Proti skupine sfanatizovaných ľudí v apríli roku 1993 stála samotná vláda USA, ktorá sa dozvedela, že u seba skrývajú množstvo zbraní. Akcia sa však vôbec nevydarila a miesto bleskového vpádu sa úrady dostali do problematického 51-dňového obliehania sídla sekty.

Odporúčané
Toto je 10 najlepších seriálov, ktoré vznikli podľa knižnej predlohy Toto je 10 najlepších seriálov, ktoré vznikli podľa knižnej predlohy 19. marca 2024, 15:00

Waco dominujú vynikajúce herecké výkony Taylora Kitscha a Michaela Shannona, ktorý stvárnil vyjednávača Garyho Noesnera. Tvorcovia sa nesnažili spraviť z kultistov čisté zlo, a tak uvidíme aj ich ľudskú stránku. Napätie v seriáli sa rozbehne najmä po druhej epizóde a vzhľadom na relatívne krátku 5-hodinovú stopáž by si nemal mať problém binge-watchnúť Waco za jeden víkendový deň.

Ak by si sa chcel o seriáli dozvedieť viac, dávaj si pri googlení pozor. Príbeh minisérie je totiž založený na skutočných udalostiach, a tak by si si mohol ľahko vyspoilerovať záverečné zvraty. Môžeš si však byť istý tým, že sa spory medzi sektármi a štátom neskončili mierovým riešením. Pokiaľ ťa bavia filmy s témou siekt, pozri si náš článok s 10 titulmi, ktoré ti môžeme odporučiť.

When They See Us (tvorca: Ava DuVernay, 2019)

Kde si seriál môžeš pozrieť: Netflix

Dĺžka seriálu: 4 epizódy trvajú zhruba 5 hodín

Hodnotenie na IMDb: 8,9/10

V apríli 1989 neznámy páchateľ v newyorskom Central Parku napadol a znásilnil bežkyňu. Polícia z útoku obvinila štyroch mladých Afroameričanov a jedného Hispánca, ktorých pod nátlakom donútila k priznaniu. Prípad z When They See Us podobne ako Waco vychádza zo skutočných udalostí, a preto si radšej o deji nezisťuj bližšie informácie.

Klenotom seriálu je pätica mladých hercov, ktorí napriek tomu, že nemajú veľké skúsenosti z brandže, podali obdivuhodný výkon. Najvýraznejší z nich je Jharrel Jerome, ktorý sa plnohodnotne vžil do postavy nevinného odsúdenca a ukázal, ako ho zmenilo väzenie.

Odporúčané
10 najlepších seriálov roka 2023 10 najlepších seriálov roka 2023 28. decembra 2023, 14:30

Aj preto je finálna 4. epizóda výnimočná a nie je vylúčené, že ti počas nej ukvapne nejedna slza. Napínavý príbeh odsýpa skutočne rýchlo a počas 4 častí, ktoré trvajú sotva 5 hodín, by si len ťažko hľadal nejaké hluché miesta. Našu recenziu na When They See Us si môžeš prečítať tu.

Unbelievable (tvorca: Susannah Grant, 2019)

Kde si seriál môžeš pozrieť: Netflix

Dĺžka seriálu: 8 epizód, ktoré trvajú takmer 6 a pol hodiny

Hodnotenie na IMDb: 8,4/10

Skutočnými udalosťami sa inšpiroval aj seriál Unbelievable, ktorý bol nominovaný v štyroch kategóriách na Zlatý glóbus. Medzi rokmi 2008 až 2011 polícia sledovala stopy páchateľa, ktorý sexuálne zneužil viacero žien vrátane hlavnej hrdinky seriálu Marie Adlerovej. Výpovedi znásilnenej dievčiny však takmer nikto neveril a mysleli si, že klame.

To sa však zmenilo, keď vyšetrovateľky z dvoch štátov prišli na páchateľov modus operandi (spôsob spáchania trestného činu), ktorý sa stále opakoval. Seriál je od prvých epizód špecifický ponurou atmosférou, ktorá sa odráža aj na tvári herečky Kaitlyn Dever stvárňujúcej obeť. Postavy detektívok skvelo zahrali aj Toni Collette a Merritt Wever. Všetky tri boli nominované na ocenenie Zlatý glóbus.

Ako vyzeral skutočný prípad sériového násilníka zo seriálu, sa dozvieš v tomto článku. Odporúčame ti však, aby si si ho prečítal až po pozretí Unbelievable. Pri 6 a pol hodine stopáže sa dostávame k seriálom, ktoré by si si mal radšej časovo rozložiť na 2 víkendové dni.

The Act (tvorcovia: Nick Antosca, Michelle Dean, 2019)

Kde si seriál môžeš pozrieť: Hulu

Dĺžka seriálu: 8 epizód v trvaní takmer 7 hodín

Hodnotenie na IMDb: 8/10

Pri The Act sa ešte raz ponoríme do príbehu, ktorý vychádza zo skutočných udalostí. Jeho stredobodom je údajne ťažko chorá Gypsy Rose Blanchardová odkázaná na pomoc svojej naoko milujúcej matky. Mladému dievčaťu však v skutočnosti vôbec nič nie je a jeho matka to dobre vie.

Odporúčané
Najlepšie seriály, ktoré sme videli v roku 2023: HBO kompletne prevalcovalo Netflix a ostatnú streamingovú konkurenciu Najlepšie seriály, ktoré sme videli v roku 2023: HBO kompletne prevalcovalo Netflix a ostatnú streamingovú konkurenciu 5. júla 2023, 12:30

Osobu Gypsy skvele stvárnila mladá herečka Joey King nominovaná na Zlatý glóbus. Rovnako vynikajúci výkon podala aj Patricia Arquette hrajúca matku obete, ktorej sa podarilo Zlatý glóbus získať. Už samotný trailer poukazuje na skutočnosť, že Gypsy nakoniec svoju matku po odhalení pravdy zabije. Divák sa preto musí vyrovnať s morálnou dilemou, či hrdinka konala správne a situáciu nešlo vyriešiť nijako inak.

The Keepers (tvorca: Ryan White, 2017)

Kde si seriál môžeš pozrieť: Netflix

Dĺžka seriálu: 7 častí trvá približne 7 hodín a 15 minút

Hodnotenie na IMDb: 8,1/10

Tak ako v prípade predošlého zoznamu, aj do aktuálneho sme vybrali kriminálny dokumentárny seriál, ktorý je ideálnou voľbou pre milovníkov žánru true crime. Dve 60-ročné dámy sa v ňom vracajú na miesto činu, kde v 70. rokoch zavraždili ich učiteľku, rehoľnú sestru Cathy Cesnikovú, a ďalšiu mladú ženu Joyce Maleckú.

V priebehu jednotlivých 7 častí sa pozrieme na možné prepojenia na cirkevných hodnostárov, ktorí sa už k minulosti nechcú vracať. Diváci si spoločne s amatérskymi vyšetrovateľkami budú klásť tú istú otázku: Zavraždili Cathy Cesnikovú preto, že mohla odhaliť sexuálne zneužívanie detí? Môžeš sa tak pripraviť na výpovede viacerých obetí a napínavý vývoj vyšetrovania. Zimomriavky sú rozhodne zaručené, a to nielen vďaka fantastickému hudobnému motívu.

Godless (tvorca: Scott Frank, 2017)

Kde si seriál môžeš pozrieť: Netflix

Dĺžka seriálu: 7 častí dlhých vyše 7 a pol hodiny

Hodnotenie na IMDb: 8,3/10

Westernový žáner nie je v súčasnosti veľmi populárny, no o to viac poteší, keď sa z malého množstva projektov niektorý naozaj vydarí. Svetlým príkladom je aj Godless, kde diváci sledujú životy obyvateľov malého mesta La Belle, ktorými sú prevažne ženy. Dôvod, prečo je to tak, sa dozvieš v seriáli. Pokojný život naruší až bývalý bandita Roy Goode, po ktorom pátra jeho niekdajší neľútostný šéf Frank, stvárnený skvelým Jeffom Danielsom. 

Odporúčané
Recenzia: Black Mirror: z pôvodne podmanivej sci-fi dystópie tvorcovia urobili multižánrovú antológiu s kolísavou kvalitou Recenzia: Black Mirror: z pôvodne podmanivej sci-fi dystópie tvorcovia urobili multižánrovú antológiu s kolísavou kvalitou 16. júna 2023, 15:00

Prestrelky medzi pištoľníkmi sú síce natočené kvalitne, ale hlavnou dominantou minisérie sú hlavne vzťahy medzi postavami a originálne dialógy. Pokojný priebeh jednotlivých epizód však určite neočakávaj. V každej z nich sa odohráva násilie, ktoré poukazuje na krutosť divokého západu.

Sharp Objects (tvorca: Marti Noxon, 2018)

Kde si seriál môžeš pozrieť: HBO GO

Dĺžka seriálu: 8 častí v dĺžke takmer 8 hodín

Hodnotenie na IMDb: 8,1/10

Hlavnou postavou Sharp Objects je novinárka Camille, ktorá sa vracia do rodného mesta Wind Gap, aby monitorovala prípady miestnych vrážd. Stále však nie je vyrovnaná so svojimi psychickými ťažkosťami z minulosti a návrat do mesta obráti jej život naruby.

Kvalitný scenár vychádza z knižnej predlohy od spisovateľky Gillian Flynnovej. Tempo seriálu je značne pomalé, ale o to výraznejšie v jednotlivých momentoch, keď sa ponárame do krehkej mysle hlavnej hrdinky. Tú stvárnila skvelá Amy Adams, ktorá bola za svoju rolu nominovaná na Zlatý glóbus.

After Life (tvorca: Ricky Gervais, 2019)

Kde si seriál môžeš pozrieť: Netflix

Dĺžka seriálu: 3 série/18 epizód trvá zhruba 8 a pol hodiny

Hodnotenie na IMDb: 8,5/10

Seriál After Life má v súčasnosti už 3 série, ktoré dokopy trvajú asi 8 a pol hodiny. Pre profesionálneho binge-watchera teda nie je žiaden problém zhltnúť celý seriál za jeden víkend. Ak by si mal však menej času, určite stíhaš aspoň prvú sériu, ktorá netrvá ani 3 hodiny, čo je porovnateľné s dlhším vojnovým filmom.

Odporúčané
Milované seriály, ktoré boli zo začiatku úžasné, no posledné série ich úplne pokazili Milované seriály, ktoré boli zo začiatku úžasné, no posledné série ich úplne pokazili 16. mája 2023, 12:30

Hlavným hrdinom seriálu je tak ako v prípade Sharp Objects novinár, ktorý sa vyrovnáva s vnútornými ťažkosťami po smrti svojej manželky. Žánrovo však ide o úplne inú kávu, čo naznačuje aj prítomnosť Rickyho Gervaisa a jeho sarkastického humoru, ktorým je After Life preplnený. Gervais osobne seriál považuje za „to najlepšie, čo vytvoril“. Pokiaľ máš rád jeho špecifický, politicky nekorektný humor a zároveň sa rád pozeráš na skutočne trpké chvíle, ktoré prináša život, After Life bude pre teba správnou voľbou.

The Pacific (réžia: C. Franklin, T. Van Patten a ďalší, 2010)

Kde si seriál môžeš pozrieť: HBO GO

Dĺžka seriálu: 10 častí dlhých asi 8 a pol hodiny

Hodnotenie na IMDb: 8,3/10

Do predošlého výberu sme zaradili vojnový seriál Band of Brothers, ktorý patrí medzi žánrovú špičku. Veľkej obľube sa však v roku 2010 tešil aj The Pacific zameraný na vojnu medzi USA a Japonskom. Dej sa sústreďuje na skupinu vojakov, ktorých povahy aj životy pred vojnou sú značne odlišné.

Divák teda nesleduje len historické boje, ale aj vyrovnávanie sa s každodennou realitou a vnútorné zápasy jednotlivých hrdinov. Vizuálna stránka je na pomery seriálov z roku 2010 skutočne fantastická. Zaujímavosťou je, že sa v niektorých častiach presúvame od vojny v Pacifiku k bežnému civilnému životu, ktorý je vo veľkom kontraste s tým, čo vidíme na bojisku.

Watchmen (tvorca: Damon Lindelof, 2019)

Kde si seriál môžeš pozrieť: HBO GO

Dĺžka seriálu: 9 častí trvajúcich takmer 8 a trištvrte hodiny

Hodnotenie na IMDb: 8,2/10

V roku 2009 komiksový svet ohúril vynikajú film Watchmen od Zacka Snydera, na ktorý o 10 rokov nato nepriamo nadviazal showrunner Damon Lindelof (The Lost). Na rozdiel od filmovej verzie sú tentoraz strážcovia odpadlíkmi a nie hrdinami, ktorých uctieva celý svet. 

Odporúčané
Najlepšie seriály, ktoré majú menej ako 3 série. Už si sa dal na péenku, aby si dopozeral seriál? Najlepšie seriály, ktoré majú menej ako 3 série. Už si sa dal na péenku, aby si dopozeral seriál? 28. apríla 2023, 16:30

Na seriáli diváci všeobecne kritizujú najmä slabší rozbeh. Je pravda, že určite nemusí sadnúť každému, no keď vydržíš, čaká ťa fantastická scenáristická hra, famózne rozvinutie sveta watchmenov a vynikajúca finálna epizóda. V recenzii sme projekt Damona Lindelofa označili za najlepší seriál roka 2019. Prvá séria trvá takmer 9 hodín, no veríme, že keď ťa chytí, za sobotu a nedeľu si ju určite dokážeš pozrieť celú.

Domov
Zdieľať
Diskusia