Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. februára 2022, 10:24
Čas čítania 1:31
Tímea Krauszová TASR

FOTO: Víchrica Eunice si vyžiadala aspoň 14 obetí. Vietor vyvrátil stromy aj strhol strechy, úrady ľuďom radia zostať doma

FOTO: Víchrica Eunice si vyžiadala aspoň 14 obetí. Vietor vyvrátil stromy aj strhol strechy, úrady ľuďom radia zostať doma
Zdroj: TASR/AP
NEWS POČASIE VÍCHRICA
Uložiť Uložené

Vietor dosahoval v niektorých krajinách rekordnú rýchlosť, problémy nastali v doprave aj v dodávkach elektriny, viaceré európske krajiny hlásia veľké škody na majetku.

Víchor, ktorý počas víkendu sprevádzal tlakovú níž Eunice, si vyžiadal minimálne 14 obetí. Vo Veľkej Británii platí výstraha pred silným vetrom až do pondelka, straty na životoch okrem nej hlásia aj Írsko, Holandsko, Belgicko, Nemecko a Poľsko, kde došlo aj k veľkým materiálnym škodám a rozsiahlym výpadkom v dodávkach elektriny i problémom v doprave, informovala v noci na nedeľu agentúra DPA.

Strašné počasie za jeden víkend spôsobilo rozsiahle škody naprieč Európou.

Miliardové škody

V Británii evidujú štyri obete na životoch a veľmi veľké materiálne škody. V piatok dosahoval vietor v Anglicku rekordnú rýchlosť a spôsobil chaos na železniciach a masívne výpadky elektriny. Podľa denníka The Guardian škody predbežne vyčíslili na 360 miliónov libier (v prepočte asi 430 miliónov eur). 

Maják v Porthcawli vo Walese v piatok 18. februára.
Maják v Porthcawli vo Walese v piatok 18. februára. Zdroj: TASR/AP

Celý víkend spôsoboval vietor ťažkosti aj leteckej doprave. Na londýnskom letisku Heathrow mali piloti problém s pristávaním, odlety boli odložené alebo zrušené. Pozri si zostrih z letiska nižšie, celý víkend však ľudia sledovali aj živé vysielanie britských televízií.

V Holandsku v dôsledku búrky zomreli štyria ľudia: na troch z nich spadol strom, štvrtý zahynul pri dopravnej nehode.

Odporúčané
VIDEO: V Británii dnes zúri búrka Eunice, strhla už aj strechu O2 arény v Londýne. Zrejme zasiahne aj územie Slovenska VIDEO: V Británii dnes zúri búrka Eunice, strhla už aj strechu O2 arény v Londýne. Zrejme zasiahne aj územie Slovenska 18. februára 2022, 15:47

Najmenej traja ľudia zomreli v Nemecku, kde výčiny počasia napáchali škody odhadom za viac ako 900 miliónov eur. V celej krajine došlo k početným prerušeniam železničnej dopravy, pričom na niektorých linkách by problémy mohli trvať až do pondelka. Nemecká meteorologická služba varovala, že pobrežné oblasti budú až do utorka vystavené silným poryvom vetra.

Na snímke 400-ročný dub vyvrátil víchor sprevádzajúci tlakovú níž Eunice a spadol na rodinný dom 19. februára 2022 v britskom Brentwoode.
Na snímke 400-ročný dub vyvrátil víchor sprevádzajúci tlakovú níž Eunice a spadol na rodinný dom 19. februára 2022 v britskom Brentwoode. Zdroj: TASR/AP

Nevychádzajte z domu

Búrka Zeynep si v Poľsku vyžiadala štyri obete a najmenej jedného zraneného. Hasičský zbor bol v noci na sobotu privolaný k približne 13-tisíc incidentom v súvislosti s popadanými stromami na cestách či so strhnutými strechami. 

Desiatky tisíc domácností zostali bez elektriny, pričom najhoršia bola situácia v západnom Pomoransku. Poľský premiér Mateusz Morawiecki vyzval verejnosť, aby zostala v interiéri, a železničná spoločnosť PKP odporučila odložiť cestovanie.

Búrka Zeynep zasiahla aj Nemecko. Na fotke hasiči odstraňujú padnuté stromy na železniciach v Hamburgu.
Búrka Zeynep zasiahla aj Nemecko. Na fotke hasiči odstraňujú padnuté stromy na železniciach v Hamburgu. Zdroj: TASR/AP

Podobne vyzývajú na to, aby ľudia ostávali doma, v Českej republike. Pražský magistrát vyzval ľudí, aby odložili návštevu parkov či lesov, v celej krajine je zhruba 26-tisíc domácností bez elektriny. Viac o situácii v Česku si prečítaš v tomto článku.

Domov
Zdieľať
Diskusia