Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. februára 2022, 18:28
Čas čítania 1:36
Martin Adam Pavlík TASR

Ukrajina popiera tvrdenia Američanov, že Rusi čoskoro zaútočia. Na odchod obyvateľov z krajiny vyzvali okrem USA už aj Japonci

Ukrajina popiera tvrdenia Američanov, že Rusi čoskoro zaútočia. Na odchod obyvateľov z krajiny vyzvali okrem USA už aj Japonci
Zdroj: TASR/AP Photo/Alexei Alexandrov
POLITIKA JAROSLAV NAĎ RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SPOJENÉ ŠTÁTY AMERICKÉ UKRAJINA
Uložiť Uložené

Ministerstvo zahraničných vecí v Tokiu vyzvalo japonských občanov, aby okamžite opustili územie Ukrajiny.

Ukrajinská vláda sa nestotožňuje s vyjadreniami amerických tajných služieb, že každú chvíľu môže dôjsť k vojenskému útoku Ruska na Ukrajinu. Povedal to v piatok ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v súvislosti so štvrtkovou výzvou amerického prezidenta Joea Bidena na svojich spoluobčanov, aby okamžite opustili Ukrajinu. 

„V tomto vyjadrení nebolo nič nové. Poznáme stanovisko Spojených štátov, ktoré už takéto vyjadrenia mali aj predtým... Toto vyhlásenie nie je dôkazom nejakej radikálnej zmeny situácie,“ povedal Kuleba na tlačovej konferencii.

Joe Biden.
Joe Biden. Zdroj: TASR/AP/Evan Vucci


Ministerstvo zahraničných vecí USA vo štvrtok apelovalo na Američanov, aby na Ukrajinu necestovali, a ak sa tam nachádzajú, aby ihneď odišli. Okrem hrozby zo strany Ruska argumentovalo i pandemickou situáciou. Na odchod svojich občanov z Ukrajiny reagovalo už aj Japonsko.


Ministerstvo zahraničných vecí v Tokiu vyzvalo japonských občanov, aby okamžite opustili územie Ukrajiny. Podľa nemenovaného predstaviteľa ministerstva sa na Ukrajine momentálne nachádza asi 150 Japoncov, informovala agentúra Reuters.

Odmietnutie zo strany Rusov

Európska únia vo štvrtok uviedla, že Rusku, v mene 27 ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ, doručila kolektívnu odpoveď na listy o bezpečnostných návrhoch.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Zdroj: TASR/AP/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool


Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová však v piatok deklarovala, že Rusko nemôže prijať kolektívnu odpoveď Západu a očakáva podrobnú odpoveď od každého adresáta.

Povedala takisto, že NATO a EÚ trvajú na svojej vedúcej úlohe pri zaisťovaní bezpečnosti v euroatlantickom priestore, čo je pre Rusko vraj kategoricky neprijateľné. Európski diplomati vo štvrtok pre agentúru Reuters uviedli, že listy poslané Lavrovom sú vnímané ako spôsob, ako rozdeliť 27-členný blok krajín, z ktorých každá má s Moskvou iné vzťahy. List bol navyše poslaný v čase, keď EÚ zvažuje zavedenie nových sankcií proti Rusku v prípade, ak napadne Ukrajinu.

Za celistvú Ukrajinu

Rusko zhromaždilo pri svojich hraniciach s Ukrajinou už viac ako 100 000 vojakov, čím vyvolalo obavy, že sa chystá na inváziu. Moskva však stále akékoľvek útočné plány popiera a zároveň žiada od NATO a USA bezpečnostné záruky, že Aliancia sa nebude rozširovať ďalej na východ, čo sa týka hlavne Ukrajiny a Gruzínska.

Jaroslav Naď.
Jaroslav Naď. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák


Do rozsiahlych rokovaní o napätom konflikte sa zapojil aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO), ktorý v piatok debatoval s ukrajinským veľvyslancom v SR Jurijom Muškom. Naď podotkol, že Slovensko jasne podporuje suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny a bude sa jej snažiť pomôcť v oblasti obrany a bezpečnosti.

Dodal, že ozbrojený zásah voči Ukrajine by mal obrovské následky nielen pre Európu, ale aj pre celý euroatlantický priestor. Jedinú cestu a spoločný záujem preto minister vidí v diplomatickom dialógu a deeskalácii napätia.

Domov
Zdieľať
Diskusia