Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. februára 2022, 11:43
Čas čítania 0:56
Kamila Šebestová TASR

Z variantu omikron ťa môžu bolieť oči a uši. K príznakom môžu patriť aj tráviace ťažkosti, kýchanie a bolesti chrbtice

Z variantu omikron ťa môžu bolieť oči a uši. K príznakom môžu patriť aj tráviace ťažkosti, kýchanie a bolesti chrbtice
Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio/volně k užití
NEWS KORONAVÍRUS OČKOVANIE OMIKRON SYMPTÓMY OMIKRONU
Uložiť Uložené

Napriek veľkej infekčnosti omikron zväčša neprináša extrémne ťažký priebeh ani úmrtnosť.

Medzi nové príznaky variantu omikron patrí bolesť očí a uší. „Novinkou pri omikrone je, že u pacientov sa vyskytli aj iné príznaky, menej časté v minulých vlnách pandémie – bolesť očí, uší, tráviace ťažkosti, kýchanie, bolesti chrbtice,“ vysvetľuje lekárka oddelenia pre pacientov s covidom-19 Miriam Šatalová.

Miernejšie príznaky sa môžu prejaviť najmä u očkovaných. Okrem bolesti uší a očí môžeš pociťovať aj bolesť hrdla, svalov, únavu, nádchu či kýchanie. 

Príznaky variantu omikron: 
– bolesť uší
– bolesť očí
– bolesť svalov 
– bolesť hrdla
– únava 
– nádcha
– kašeľ 
– horúčka

„U očkovaných jedincov má omikron tendenciu spôsobiť len miernejšie príznaky, akými sú bolesť hrdla, bolesť hlavy, bolesť očí, bolesti svalov, únava, nádcha, kýchanie. Vyskytnúť sa môže i suchý kašeľ a horúčka, ale sú menej časté ako pri predchádzajúcich variantoch,“ hovorí lekárka z nemocnice v Bánovciach nad Bebravou Miriam Šatalová. Strata chuti a čuchu je u očkovaných tiež zriedkavá, tak isto ako pľúcne problémy. 

Nový variant koronavírusu omikron sa nevyhýba ani ľuďom, ktorí už ochorenie covid-19 prekonali. Napriek veľkej infekčnosti však zväčša neprináša extrémne ťažký priebeh ani úmrtnosť.

V začiatkoch ochorenia sa omikron prejavuje bolesťou hrdla, bolesťami tela a bolesťou hlavy. Tieto príznaky trvajú niekoľko dní.

„U očkovaných ľudí je pravdepodobnejšie, že u nich variant prebehne ako bežné prechladnutie. Nezaočkovaní ľudia a ľudia s oslabeným imunitným systémom majú vyššiu pravdepodobnosť, že sa u nich rozvinie vážne ochorenie covid-19, a to aj pri typicky miernejšom variante,“ dodáva lekárka oddelenia pre pacientov s covidom-19 Miriam Šatalová.

Domov
Zdieľať
Diskusia