Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. februára 2022, 17:30
Čas čítania 5:21
Adam Novosad

Ako funguje nová vakcína Novavax, ktorá práve prichádza na Slovensko? Môže presvedčiť aj antivaxerov odmietajúcich očkovanie

ZAUJÍMAVOSTI KORONAVÍRUS OČKOVANIE VAKCÍNA VAKCÍNA NOVAVAX
Uložiť Uložené

Slovensko nakúpilo státisíce dávok novej vakcíny Novavax. Štát si od nej sľubuje aj záujem ľudí, ktorí doteraz očkovanie proti koronavírusu odmietali.

Slovensko si objednalo 600-tisíc dávok novej vakcíny proti koronavírusu, ktorá nesie názov Novavax a teoreticky by mohla presvedčiť aj doterajších skeptikov a antivaxerov, aby sa predsa len dali zaočkovať.

Táto správa preletela médiami začiatkom februára, lenže väčšina ľudí netuší, čo by mala nová vakcína znamenať pre súčasnú mieru zaočkovanosti na Slovensku, ako funguje a prečo je podľa expertov potenciálnou revolúciou.

Od novej vakcíny si štát aj odborníci sľubujú prelom v ochote dať sa zaočkovať. Po mRNA vakcínach od Pfizeru a Moderny a vektorových vakcínach ako Johnson & Johnson, Astrazeneca či Sputnik tentoraz dostávame do rúk účinnú zbraň vyrobenú tradičným spôsobom založeným na báze proteínu, overeným dlhými desaťročiami praxe. 

Novavax
Zdroj: TASR/AP

Slovensko už nakúpilo 600-tisíc dávok Novavaxu

Svet má k dispozícii vakcíny proti koronavírusu už viac ako rok. Na Slovensku sa ako prvý dal zaočkovať profesor Vladimír Krčméry krátko po Vianociach v roku 2020, takže menej ako rok od vypuknutia pandémie, ale teraz na scénu konečne prichádza dlhoočakávaná očkovacia látka nuvaxovid od spoločnosti Novavax.

Odporúčané
Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? 26. marca 2023, 8:33

Slovensko sa momentálne potáca pod hranicou 50 percent zaočkovanosti populácie, a tak vláda okamžite zakontrahovala 600-tisíc dávok vakcíny vyrábanej odlišným, no tradičným spôsobom produkcie. Novavax je dvojdávková vakcína, čo znamená, že dohodnuté množstvo postačí na zaočkovanie 300-tisíc ľudí. Podáva sa v rozmedzí troch týždňov.

Kedy by mala na Slovensko doraziť? Už tento mesiac. „Dovoz dávok je predbežne naplánovaný na 21. februára, keď očakávame prvých 93-tisíc dávok, za február a marec očakávame dohromady 264-tisíc dávok,“ vysvetľuje ministerstvo zdravotníctva.

V tejto chvíli nevedno, či sa s vakcínou Novavax budú kombinovať doteraz podávané vakcíny a mohla by slúžiť aj ako posilňujúca tretia dávka. Minister Vladimír Lengvarský podľa vlastných slov necháva toto rozhodnutie na konzíliu odborníkov, ktoré by sa témou malo zaoberať v najbližšom čase.

Očkovanie vo všetkých okresoch

Ministerstvo zdravotníctva si podľa počtu objednaných dávok sľubuje slušný počet záujemcov o očkovanie Novavaxom. V súčasnosti podľa rezortu prebiehajú rokovania s očkovacími miestami v regiónoch, pretože štát chce dať obyvateľom Novavax na výber po celom území. 

„Aby sme zabezpečili pokrytie v každom okrese, aktuálne prebieha príprava zmluvných podkladov a príprava formulára Národného centra zdravotníckych informácií, uvádza ministerstvo.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 109923 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • V čom sa Novavax odlišuje od vakcín firiem Pfizer, Moderna či Johnson & Johnson.
  • Ako vakcína funguje a prečo je založená na proteínovom princípe. 
  • Aké zložky ti Novavax dopraví do tela a prečo si vďaka nim vytvoríš imunitu.
  • Že vakcína Novavax neobsahuje žiadny živý vírus ani ťa nenakazí covidom-19.
  • Aká účinná je vakcína proti slabému, miernemu aj závažnému priebehu. 
  • Či Novavax funguje aj proti variantu omikron.
Domov
Zdieľať
Diskusia