Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. februára 2022, 7:21
Čas čítania 1:38
Ema Stanovská TASR

Slovensko podpísalo s USA dohodu o obrannej spolupráci. Jaroslav Naď tvrdí, že naša spolupráca s USA je na vynikajúcej úrovni

NEWS OBRANNÁ DOHODA S USA
Uložiť Uložené

Dohodu sme podpísali ako posledná krajina na východnej hranici EÚ a NATO.

Slovenská republika a Spojené štáty v noci zo štvrtka na piatok podpísali v americkom Washingtone dohodu o obrannej spolupráci. Signatárom za Slovensko bol minister obrany Jaroslav Naď, za USA šéf diplomacie Antony Blinken. Zmluvu musí ešte odobriť parlament. Potrebná je aj ratifikácia prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

„Bilaterálna spolupráca medzi Slovenskom a USA je dlhodobo na vynikajúcej úrovni. Spolupráca v oblasti obrany s USA významne prispela k úspešnej transformácii a modernizácii Ozbrojených síl SR, špeciálne vzdušných síl a síl pre špeciálne operácie,“ povedal po podpisovej ceremónii Naď.

„Dnes dávame tejto spolupráci primeraný právny základ. Ide o vyjadrenie nášho spoločného záväzku ako spojencov v rámci NATO voči transatlantickej bezpečnosti,“ dodal. 

obranna dohoda
Zdroj: Facebook/Jaro Naď – minister obrany SR, OĽANO


Zdôraznil aj, že USA sú pre Slovensko strategickým spojencom nielen z obdobia modernizácie slovenských ozbrojených síl, ale už z čias formovania nezávislého Československa či integrácie našej krajiny do NATO.

Dohoda bude platiť desať rokov

Pri podpise dohody bol aj slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok. „Posilnenie obrannej spolupráce s hlavným garantom našej bezpečnosti, obzvlášť v čase prehlbujúcich sa neistôt a geopolitických pnutí, je pre Slovenskú republiku prirodzeným krokom. Navyše si treba uvedomiť, že tak robíme ako posledná krajina na východnej hranici EÚ a NATO,“ povedal.


Prínos dohody pre obe krajiny vyzdvihol na podpisovej ceremónii aj Blinken. Zároveň sa ohradil voči dezinformáciám okolo dohody s tým, že dokument je založený na vzájomnej spolupráci a rešpekte a reprezentuje záujmy oboch vlád.


„Táto dohoda uľahčuje našim ozbrojeným silám koordináciu spoločného obranného úsilia, ako je vykonávanie spoločných vojenských cvičení. Vytvorí pravidelnejšie konzultácie medzi našimi krajinami o hrozbách pre našich občanov, medzinárodný mier a bezpečnosť,“ vyjadril sa Blinken.


Dohoda, ktorá by mala platiť desať rokov, by mala umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Slovensko ich má poskytovať bez nájomného. Po desiatich rokoch zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

Opozícia zmluvu kritizuje

Predstavitelia vlády deklarovali, že dohoda neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť SR. Opozícia zmluvu kritizuje a hovorí o vytváraní amerických vojenských základní na Slovensku, približovaní amerických vojsk k ruskej hranici a okliešťovaní kompetencií našich štátnych orgánov.

obranna dohoda
Zdroj: TASR/Ken Cedeno/Pool via AP


Zuzana Čaputová uzavretie dohody podporuje. V snahe zmierniť obavy časti verejnosti doložila k splnomocneniu na podpis interpretačné vyhlásenie. Obsahuje výklad častí zmluvy vyvolávajúcich najviac otáznikov. Vlastnú interpretačnú doložku má aj americká strana, podľa prezidentky je obsahovo v súlade so slovenskou.


Rokovanie vo Washingtone bolo venované nielen obrannej spolupráci, ale aj aktuálnym otázkam vývoja vo východnej časti Európy a pokračujúcemu dialógu s Ruskom vo veci bezpečnosti v Európe. 

Domov
Zdieľať
Diskusia