Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. februára 2022, 20:24
Čas čítania 0:44
Adam Novosad

V Poľsku už oddnes natankuješ benzín za 1,20 eura. Vláda radikálne znížila DPH, potraviny dokonca nakúpiš bez dane

NEWS AUTOMOBILOVÉ NOVINKY POĽSKO SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Rastúce ceny pohonných hmôt dostali v Poľsku stopku.

Zdražovanie pohonných hmôt vyhnalo na Slovensku ceny benzínu už nad hranicu 1,50 eura za liter. Oveľa menej dnes slovenskí vodiči nezaplatia ani za liter nafty.

V susednom Poľsku sa však vláda rozhodla so stúpajúcimi cenami zabojovať radikálnym krokom – od 1. februára štát znižuje DPH na pohonné hmoty z 23 na 8 percent. Vodiči sa u našich severných susedov môžu na nižšie ceny benzínu aj nafty tešiť zatiaľ v najbližších šiestich mesiacoch, po ktorých vláda rozhodne, či toto nariadenie predĺži.

Ceny pohonných hmôt pritom boli v Poľsku nižšie ako na Slovensku už pred znížením DPH, a tak sa teraz rozdiel iba prehĺbil. Za liter benzínu a nafty momentálne v Poľsku zaplatíš okolo 1,20 eura, čo je skoro o 35 centov menej ako na Slovensku.

Znížené ceny budú nepochybne lákať najmä obyvateľov Slovenska žijúcich v pohraničí, ale výlet do Poľska sa oplatí aj ľuďom zo vzdialenejších kútov krajiny.

Redukcia DPH na pohonné hmoty nie je jediným krokom, ktorým poľská vláda bojuje s infláciou. Od 1. februára dočasne kompletne oslobodila od dane predaj potravín, čo v konečnom dôsledku môže výlet do Poľska pre Slovákov znamenať úspory vo výške niekoľkých desiatok eur.

Domov
Zdieľať
Diskusia