Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. januára 2022, 7:50
Čas čítania 0:57
Martin Adam Pavlík

NAKA obvinila ženu, ktorá mala strážiť Bašternákov majetok. Ten ho zatiaľ z basy prevádzal na rodinu. Správkyni hrozí 15 rokov

NAKA obvinila ženu, ktorá mala strážiť Bašternákov majetok. Ten ho zatiaľ z basy prevádzal na rodinu. Správkyni hrozí 15 rokov
Zdroj: TASR/Pavol Zachar
POLITIKA LADISLAV BAŠTERNÁK POLITIKA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Údajne sa previnila tým, že nenapadla Bašternákove postupy, keď pred rozsudkom previedol väčšinu svojho majetku na blízkych.

Aktuality.sk informujú, že na základe ich zistení Národná kriminálna agentúra obvinila správkyňu majetku Ladislava Bašternáka Lenku Ivanovú „z pokusu o obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku“. Keďže škoda, ktorá mohla vzniknúť štátu, je v miliónoch eur, v prípade dokázania viny hrozí Ivanovej vysoký trest – desať až pätnásť rokov väzenia.

Vraj sa previnila tým, že ako konkurzná správkyňa nenapadla Bašternákove postupy, keď pred svojím súdnym rozsudkom previedol väčšinu svojho majetku na blízkych. Napríklad luxusnú vilu na bratislavskom Slavíne prepísal na manželku. Rodine podaroval či prepísal na známych aj garáže, motorky, štvorkolky či akcie firmy. Ivanová však akékoľvek obvinenie odmieta.

Bašternák
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

„Moje obvinenie považujem za hrubo nezákonné, a preto som proti nemu podala sťažnosť. Trvám na tom, že som nevinná a nikdy som sa žiadnej trestnej činnosti nedopustila,“ reagovala Ivanová pre Aktuality.sk. To, či už vypovedala na polícii, komentovať nechcela.

Podľa Prezídia Policajného zboru, ktoré portál oslovil, prípad vyšetrujú od jesene 2020, pričom Ivanová je zatiaľ jediná osoba, ktorú polícia v tejto súvislosti stíha. Policajti pôvodne vyčíslili, že majetok, ktorého sa vtedy ešte len obvinený Bašternák zbavil, má hodnotu minimálne 6,65 milióna eur.

Ako ďalej píšu Aktuality.sk, na situáciu okolo Bašternákových majetkov upozorňovali odborníci a právnici, Nadácia Zastavme korupciu, ministerstvo spravodlivosti či pôvodný veriteľ v konkurze Slovenská sporiteľňa. Všetci menovaní správkyňu vyzývali, aby konala a podala takzvané odporovacie žaloby. Bolo by už na súde, či by dal za pravdu odsúdenému Bašternákovi alebo správkyni. Ivanová sa však o takýto transparentný postup ani nepokúsila.

Domov
Zdieľať
Diskusia