Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. januára 2022, 18:19
Čas čítania 0:38
Viktor Kniš TASR

My sme tu doma, kričali stovky protestujúcich v Bratislave na čele so Štefanom Harabinom. Vadí im obranná dohoda USA so Slovenskom

NEWS OBRANNÁ DOHODA S USA PROTESTY
Uložiť Uložené

V sobotu popoludní sa v Bratislave konal ďalší protest. Tentoraz proti obrannej dohode.

Na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí v sobotu protestovali stovky ľudí proti obrannej dohode s USA. Podľa slov polície bola situácia pokojná.


Protestujúci sa zišli pred budovou americkej ambasády. Skandovali heslá ako „My sme tu doma“ či „Slovensko si nedáme“. S príhovormi vystúpili viaceré osobnosti, medzi nimi členovia mimoparlamentnej strany Republika, Štefan Harabin či organizátor protestu Peter Marček a ďalší.


„Situácia bola pokojná, žiadne prípady narušenia verejného poriadku sme nezaznamenali,“ uviedol pre TASR bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

Vláda SR v stredu odsúhlasila uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA (DCA). Po podpise dokumentu ho musí ešte odobriť Národná rada SR.

Celý proces by mala ukončiť ratifikácia dohody, keď by ju mala podpísať aj prezidentka Zuzana Čaputová. Pred rokovaním vlády dohodu schválila Bezpečnostná rada SR.

Zmluva by umožnila americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Platiť by mala desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

Domov
Zdieľať
Diskusia