Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. januára 2022, 10:51
Čas čítania 0:40
Jakub Paulík TASR

V Kazachstane zabili desiatky demonštrantov. Na pomoc pri potlačení nepokojov prišlo aj Rusko

NEWS KAZACHSTAN PROTESTY
Uložiť Uložené

Nepokoje sa začali krátko po oslavách nového roka.

Protesty v Kazachstane si po novom vyžiadali ďalšie obete. Hovorkyňa polície z kazašského mesta Alma-Ata Saltanat Azirbeková informovala, že policajti „zlikvidovali desiatky extrémistov“. Demonštrácie sa začali 2. januára ako odozva na vyššie ceny pohonných látok a v priebehu dní sa rozšírili do viacerých miest.

„V noci sa extrémisti pokúsili vtrhnúť do úradných budov, policajného oddelenia mesta Alma-Ata, ako aj do budov obvodných oddelení polície. Desiatky útočníkov boli zlikvidované a prebieha ich identifikácia,“ povedala pre televíziu Chabar-24.

Podľa prezidenta krajiny Kasyma-Žomarta Tokajeva útoky voči Kazachstanu vedú „teroristi“. Tým sa okrem iného podarilo nedávno obsadiť v meste Alma-Ata celé letisko. V štáte momentálne platí výnimočný stav. Zakázané sú akékoľvek hromadné akcie a od 23. hodiny do 7. rána majú ľudia zostávať doma.

Na potlačenie demonštrácií prišlo na pomoc Kazachstanu Rusko, ktoré do krajiny vyslalo výsadkárov. Rusko patrí do Organizácie dohody o spoločnej bezpečnosti (ODKB), ktorá združuje sedem krajín bývalého Sovietskeho zväzu. Cieľom jednotiek má byť ochrana dôležitých vojenských a štátnych zariadení. S vyslaním mierových jednotiek súhlasili aj ďalšie krajiny ODKB.

Domov
Zdieľať
Diskusia