Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. decembra 2021, 19:25
Čas čítania 0:46
Kamila Šebestová TASR

Rusi zaviedli podivné pravidlo pre cudzincov. Každé tri mesiace sa musia dať otestovať na HIV, lepru, syfilis či drogy

Rusi zaviedli podivné pravidlo pre cudzincov. Každé tri mesiace sa musia dať otestovať na HIV, lepru, syfilis či drogy
Zdroj: Maxim Blinov, Sputnik, Kremlin Pool/AP/TASR
NEWS RUSKO VLADIMIR PUTIN
Uložiť Uložené

Tento príkaz sa nebude týkať detí mladších ako šesť rokov, diplomatov a občanov Bieloruska.

Kremeľ zavádza nové pravidlá – cudzinci sa budú musieť dať každé tri mesiace otestovať. Nejde však o test na koronavírus, ktorý ti v tejto dobe napadne ako prvý. 

Od cudzincov, ktorí sa v Rusku zdržiavajú dlhšie ako tri mesiace, sa bude vyžadovať, aby každý štvrťrok absolvovali komplexné lekárske vyšetrenie. Jeho súčasťou budú aj testy na HIV, syfilis, tuberkulózu, lepru, drogy a covid-19

Budú tiež musieť odovzdať úradom odtlačky prstov a biometrické údaje. Je otázne, prečo chce vláda na čele s Vladimirom Putinom presadiť takúto prísnu kontrolu cudzincov.

Kremeľ tvrdí, že ruský prezident podporuje čo najpriaznivejšie podmienky pre zahraničné podniky, investorov a zahraničných špecialistov. Jeho hovorca Dmitrij Peskov však pripomenul, že „existujú určité pravidlá“.

Proti tomuto rozhodnutiu sa vzbúrila ruská komunita podnikateľov. Protestujú proti nemu aj zahraničné obchodné organizácie, ktoré sídlia v Rusku, vrátane Americkej obchodnej komory a Asociácie európskych podnikov. Podľa Interfaxu boli nové pravidlá prijaté „nejednoznačne“. 

V Rusku žijú aj státisíce migrujúcich pracovníkov z bývalých štátov Sovietskeho zväzu v strednej Ázii, ktorých táto zmena výrazne ovplyvní. 

Ruské ministerstvo zdravotníctva včera avizovalo, že testy by sa nemuseli robiť každé tri mesiace. V zákone je však táto lehota stanovená a test má platnosť len tri mesiace.

Odporúčané
Na hraniciach s Ukrajinou má byť do februára takmer 200 000 ruských vojakov. Hrozí v susednom štáte vojna? Na hraniciach s Ukrajinou má byť do februára takmer 200 000 ruských vojakov. Hrozí v susednom štáte vojna? 17. decembra 2021, 14:30
Domov
Zdieľať
Diskusia