Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
25. decembra 2021, 9:30
Čas čítania 8:03
Ema Stanovská

Autor skladby Jingle Bells by sa pri dnešnej verzii obracal v hrobe. V 70. rokoch ľudia spievali o tom, ako babku ušliapali soby

ZAUJÍMAVOSTI VIANOCE
Uložiť Uložené

Od narodenia Ježiša cez Santa Clausa a jeho soby až po hladomor v Afrike. Vianočné piesne menili formu, obsah a prispôsobovali sa dobe.

Aká doba, taká vianočná pieseň – od tradičných kolied zo stredoveku cez tajomnú Tichú noc, nostalgické White Christmas až po ligotavú Mariah Carey. Odkiaľ sa vlastne vzali vianočné piesne a čo je na nich také skvelé, že sme ochotní počúvať ich každý rok?

História vianočných piesní má pôvod v predkresťanských pohanských časoch, keď naši predkovia slávili zimný slnovrat spevom a tancom. Anglické slovo „carol“ (koleda) zrejme pochádza z francúzskeho „carole“, ktoré označovalo tanec a spev. Rímsky biskup Telesphorus bol jedným z prvých, ktorí v roku 129 nariadili, aby na vianočnej bohoslužbe v Ríme spievali koledu s názvom Anjelská hymna.

V stredoveku sa už zaužívala tradícia koledníkov, ktorí chodili od domu k domu. Medzi najstaršie piesne, ktoré vtedy vznikli a spievajú sa dodnes, patrí napríklad The 12 Days of ChristmasGod Rest You Merry, Gentlemen či O Christmas Tree.

Za vlády Olivera Cromwella, ktorý sa v Anglicku v 17. storočí vyhlásil za doživotného lorda protektora, vianočné piesne zakázali. Vtedajší parlament a vládnuci protestantskí puritáni ich považovali za pohanské a hriešne. V roku 1647 Vianoce úplne zakázali a ich slávenie sa považovalo za priestupok. Jedným z dôvodov bolo, že ľudia vraj tento sviatok zneužívali na „opilstvo a zhýralosť“. Angličania ich napriek tomu slávili v tajnosti a koledy si spievali potichu. Tento zákaz trval takmer 20 rokov.

Žiadne rolničky, ale tvrdé konské záprahy


Viktoriánska éra (19. storočie) je považovaná za obdobie rozkvetu vianočných piesní. Vznikli známe koledy, ktoré aj dnes nájdeme na vianočných albumoch mnohých interpretov (vrátane „kráľovnej“ Vianoc Mariah Carey), napríklad O Holy NightLittle Town of BethlehemJoy to the World či asi najznámejšia Jingle Bells.

Odporúčané
KVÍZ: V ktorej krajine hádžu na Vianoce jedlo o stenu a kde majú na štedrovečernom stole KFC? KVÍZ: V ktorej krajine hádžu na Vianoce jedlo o stenu a kde majú na štedrovečernom stole KFC? 26. decembra 2023, 12:00

Kým dnešné deti spievajú „rolničky, rolničky“ a tešia sa na ježiška, autor tejto piesne a „rebel“ svojej doby James Lord Pierpont sa možno obracia v hrobe. V skutočnosti ju totiž napísal na Deň vďakyvzdania, keď sa zvykli konať preteky konských záprahov. Pôvodne sa volala One Horse Open Sleigh. V menej známej strofe sa píše o „nárazoch pri veľkej rýchlosti“ a autor v texte vyzýva: „Choď do toho, kým si mladý.“ Pieseň sa napokon stala hitom a premenovali ju na Jingle Bells, aby ju mohli hrávať aj na Vianoce. Okrem toho je známe, že je to prvá pieseň, ktorá sa vysielala vo vesmíre.

Pieseň Tichá noc z roku 1816 má o niečo prozaickejšiu históriu. Napísal ju rakúsky kňaz Joseph Mohr, keď cestoval cez zasneženú krajinu, aby požehnal novonarodené dieťa chudobného farníka. O dva roky neskôr ju zhudobnil rakúsky skladateľ a učiteľ Franz Xaver Gruber. Prvýkrát zaznela v kostolíku v malej rakúskej dedine Oberndorf – kostol tam stojí dodnes a nesie meno po slávnej piesni.

V 19. storočí napísal Piotr Iľjič Čajkovskij 20-minútovú suitu k známemu baletu Luskáčik, ktorý mal premiéru v decembri 1892. Hoci choreografia sa kritikom nepáčila, hudobná predloha zožala obrovský úspech. Sám Čajkovskij označil balet za „nudný“. Americké baletné spoločnosti v súčasnosti generujú približne 40 % ročných príjmov práve z tohto baletu.

Veselé Vianoce a... plná pivnica piva!

V tomto období sa začal formovať aj „komerčný“ Santa Claus a s ním i prvé svetské vianočné piesne. Jedna z prvých piesní, ktorá nie je (explicitne) o narodení Krista, ale o Santovi a jeho darčekoch, sa volá Up on the Housetop a je z roku 1864. Zložil ju Američan Benjamin Hanby. Dnes si ju môžeš vypočuť napríklad aj v zaujímavej modernej verzii a cappella v podaní skupiny Pentatonix:

Do tejto kategórie sa radí aj tradičná anglická koleda (dnes už jeden z najznámejších hitov) We Wish You a Merry Christmas, ktorú v roku 1935 spopularizoval skladateľ Arthur Warrell. Melódiu upravil pre svoj spevácky zbor, ktorý pieseň následne predviedol na pôde univerzity v Bristone. V staršej verzii okrem veselých Vianoc želali aj „plné vrecká peňazí a pivnicu plnú piva“.

Najkrajšie piesne vznikli z najväčšieho smútku

Obdobie druhej svetovej vojny sa stalo, paradoxne, „zlatou érou vianočných piesní“, ktoré ľudia dodnes považujú za svoje srdcovky. V tohtoročnom rebríčku Americkej spoločnosti skladateľov, autorov a vydavateľov (ASCAP) pochádzajú nahranejšie vianočné piesne prevažne z 30., 40. a 50. rokov 20. storočia. Patrí k nim napríklad Let It Snow, White ChristmasThe Christmas Song, Have Yourself a Merry Little Christmas či I’ll Be Home for Christmas. Rebríček si môžeš vypočuť nižšie.

Niet sa čomu čudovať, že práve druhá svetová vojna stvorila tie najnostalgickejšie songy. Ako píše historik Joshua Schick, vojaci bojovali na fronte, ich ženy sa doma samy starali o deti a obe strany snívali o spoločne strávenom čase a mieri. Tento stav dokonale vystihla notoricky známa pieseň White Christmas, ktorá vyšla len niekoľko týždňov po útoku na Pearl Harbor. Jej autorom bol Žid a ruský imigrant Irving Berlin, ktorého syn zomrel 25. decembra, keď mal len 3 týždne.

Odporúčané
Žiadny Santa, ale kadiaci muž v betleheme a drevené poleno, ktoré deťom dáva darčeky: toto sú najbizarnejšie vianočné tradície Žiadny Santa, ale kadiaci muž v betleheme a drevené poleno, ktoré deťom dáva darčeky: toto sú najbizarnejšie vianočné tradície 25. decembra 2023, 9:30

Pieseň prvýkrát zaznela v podaní legendárneho Binga Crosbyho, ktorý spolu s Frankom Sinatrom a Deanom Martinom prepožičal svoj hlas takmer všetkým „klasickým“ vianočným piesňam. Keď Crosby navštevoval amerických vojakov v zámorí, snažil sa túto pieseň z koncertov vynechať, pretože ich údajne „až príliš zarmucovala“. Oni si ju však aj tak vždy vyžiadali. Pieseň White Christmas sa napokon stala najpredávanejším singlom všetkých čias a zapísala sa aj do Guinessovej knihy rekordov.

 

Jednou z najznámejších „hymien“ Vianoc je jednoznačne song Let It Snow. Všimol si si však, že Vianoce sa v ňom ani slovkom nespomínajú? V skutočnosti vznikol ako „únik“ z jednej z najväčších horúčav. Textár Sammy Cahn a skladateľ Jule Styne ju zložili v júli 1945 v južnej Kalifornii, aby sa preniesli do detských (a najmä chladných) čias. Ako prvý ju naspieval Vaughn Monroe (originál si môžeš vypočuť tu), ľudia ju však najčastejšie poznajú v podaní Deana Martina (nižšie) alebo Franka Sinatru.

Okrem romantických klasík začali v polovici 20. storočia vznikať aj jemné bizarnosti. Autor v piesni I Yust Go Nuts at Christmas z roku 1949 vystupuje ako fiktívny Švéd Yogi Yorgesson. S falošným švédskym prízvukom spieva o tom, ako v obchode hľadal pre svoju ženu župan, no keďže nevedel jej veľkosť, kúpil jej metlu (feminizmus vtedy ešte nebol veľmi „in“).

Rozhodne sa ísť do krčmy na jedno pivo, no napokon vypije 12 vaječných koňakov. Ráno sa zobudí s opicou na škriekanie svojich detí. Pieseň sa končí tým, že večer prišli jeho svokrovci, s ktorými sa pustí do hádky a „niekto dá päsťovkou“ strýkovi Benovi. 

 

Päťdesiate roky sa niesli v trochu veselšom a „rockovejšom“ tóne. Vznikli songy ako Santa Baby, Rockin' Around The Christmas Tree a Jingle Bell Rock. Elvis Presley bodoval so svojou pochmúrnou R&B piesňou Blue Christmas.

V 60. rokoch vznikli hity ako smutno-šťastná pieseň Christmas (Baby Please Come Home), pieseň z Broadwaya We Need a Little Christmas či What Christmas Means to Me, ktorú neskôr prespieval aj Stevie Wonder. V tomto období ešte nebolo bežné, aby mal každý svoju vianočnú pieseň, populárna kapela The Beach Boys však nahrala celý vianočný album.

Zabudni na Santu, vonku umierajú ľudia

Vianočné piesne 70. a 80. rokov začali prvýkrát poukazovať aj na spoločenské problémy. Kresťanská tematika a nostalgické spomienky na detstvo išli do úzadia a namiesto toho sa autori zamerali na vojnu, rasovú toleranciu či hladomor v Afrike.

Odporúčané
KVÍZ: Ako dobre poznáš postavy z legendárnych vianočných filmov? KVÍZ: Ako dobre poznáš postavy z legendárnych vianočných filmov? 24. decembra 2023, 10:00

Vianočný megahit Johna Lennona a Yoko Ono Happy Xmas (War Is Over) vznikol v čase vietnamskej vojny, proti ktorej zamilované duo zanietene protestovalo. V roku 1969 umiestnili v dvanástich veľkomestách po celom svete bilbordy s nápisom „Vojna sa skončila! Ak to chceš – veselé Vianoce praje John a Yoko“. Na základe toho vznikla o dva roky táto pieseň, ktorá vyzýva na ukončenie vojny a rasovú toleranciu.

Éra detských interpretov

V tomto období začali spievať vianočné piesne aj deti. Na výslnie sa dostala detská kapela The Jackson 5, ktorá vydala niekoľko vianočných albumov. Paradoxom je, že hoci entuziasticky spievali o tom, ako „Santa Claus prichádza do mesta“, členovia kapely v skutočnosti Vianoce nikdy neslávili – ich otec Joe Jackson videl vo vianočných albumoch len zaujímavú príležitosť, ako zarobiť. Michael Jackson neskôr priznal, že jeho aj bratov mrzelo vidieť svojich rovesníkov, ako sa tešia z darčekov a atmosféry, ktorú oni ako deti nikdy nezažili. Tvrdil, že okrem Vianoc neoslavovali ani narodeniny. 


So zvyšujúcim sa povedomím o právach Afroameričanov vznikla kultová černošská klasika Santa Clause Is A Black Man, ktorú napísal Afroameričan Teddy Vann pre svoju dcéru Akim Vann v roku 1973. Dievčina v piesni spieva o tom, ako videla Santa Clausa, ktorý sa podobal na jej otca, a teda usudzuje, že Santa je tmavej pleti.

Silná skladba Do They Know It’s Christmas? z roku 1984 vznikla s cieľom vyzbierať peniaze pre ľudí trpiacich hladomorom v Etiópii. Spoločne ju naspievali najväčšie spevácke hviezdy tých čias, ako George Michael, Phil Collins, členovia kapely Duran Duran a Kool & the Gang, Bono z U2 či Sting. Skladba okamžite vystrelila na prvú priečku v hudobných rebríčkoch a stala sa najrýchlejšie predávaným singlom v britskej histórii. Za rok pieseň „vyzbierala“ 8 miliónov libier (pôvodne odhadovali sumu 70-tisíc). Skladba bola niekoľkokrát prespievaná aj na iné charitatívne účely.

Ďalším hitom 80. rokov bola napríklad skladba Shakina Stevensa Merry Christmas Everyone, ktorá bola síce nahratá v tom istom roku ako Do They Know It’s Christmas?, no napokon ju posunuli o rok neskôr, aby sa „nebila“ s charitatívnym projektom. V roku 1986 vznikla pieseň Driving Home for Christmas od Chrisa Rea, ktorú si dodnes spieva každý, kto cestuje domov za rodinou. Svoj vlastný rockový vianočný song Thank God It's Christmas napokon nahrala aj kapela Queen.

Éra 80. rokov patrila, samozrejme, aj milovanej a nenávidenej odrhovačke Last Christmas od anglického popového dua Wham! (George Michael a Andrew Ridgeley). Georgea Michaela kopla múza pri sledovaní futbalu v rodičovskom dome, skladbu zložil vo svojej detskej izbe. Nahrávala sa v lete, Michael vyzdobil štúdio vianočnými ozdobami, aby navodil atmosféru. Videoklip k piesni, ktorý sa točil vo švajčiarskych Alpách, má dnes na Youtube 657 miliónov pozretí.

Jednou z najbizarnejších vianočných piesní 70. rokov bola jednoznačne skladba Grandma Got Run Over by a Reindeer, ktorú napísal Randy Brooks. Spieva sa v nej o babičke, ktorá sa na vianočnej oslave opila vaječným koňakom, zabudla si lieky a vyrazila do snehovej fujavice, hoci jej každý vravel, nech to nerobí. Na druhý deň ju našli ušliapanú s odtlačkami kopýt na hlave. Zdá sa, že dedka smrť jeho manželky úplne nezaskočila a sviatky trávi „sledovaním futbalu, pitím piva a hraním kariet s bratrancom Melom“. V závere zaznie konštatovanie, že Santa Claus nie je spôsobilý vlastniť vodičský preukaz.

A potom prišla Mariah

„Je to popové majstrovské dielo, ktoré je výnimočné nielen tým, že každoročne dominuje sviatočným hudobným rebríčkom, ale je tiež schopné očariť poslucháčov napriek tomu, že ho počuť každé Vianoce. Pieseň sa stala jednou z najlepších moderných vianočných hymien, ktorá nemá medzi rovesníkmi autorky konkurenciu.“

Odporúčané
Čo robiť, keď sa na Vianoce prežerieš? Gastroenterológ radí, čo robiť, aby si sa vyhol žlčníkovému záchvatu Čo robiť, keď sa na Vianoce prežerieš? Gastroenterológ radí, čo robiť, aby si sa vyhol žlčníkovému záchvatu 24. decembra 2023, 9:30

Takto opísali kritici magazínu Time notoricky známu pieseň All I Want For Christmas Is You od Mariah Carey z roku 1994. Aj tebe sa hneď v mysli vynorí videoklip, v ktorom sa Mariah vo vianočnom kostýmčeku jaší v snehu so Santa Clausom (mimochodom, toho hral jej vtedajší manžel)?

Spoluautor piesne Walter Afanasieff (zložil ju spolu s Mariah) sa v rozhovore z roku 2013 vyjadril, že bol prekvapený, aká komerčne úspešná táto skladba bola. Jej melódia sa totiž diametrálne líšila od dovtedajších vianočných piesní. 

„Moja prvá reakcia bola: To znie, ako keby niekto cvičil hlasové stupnice. Si si istá, že to chceš?“ povedal spoluautor v rozhovore. Mariah presne vedela, čo chce, a ostala verná svojej pôvodnej vízii. Pieseň bola podľa Afanasieffa napokon úspešná práve vďaka jej vtedy nezvyčajne rýchlemu tempu.

Pieseň obsahuje 13 rôznych akordov vrátane „špecifického molového subdominantného akordu“, ktorý býva označovaný za „najvianočnejší akord zo všetkých“ a počuť ho napríklad aj v piesni White Christmas. Podľa muzikológov piesni pomohlo aj to, že jej témou neboli detské motívy, akými sú Santa či Rudolf, ale láska a romantika, čím sa priblížila širšej skupine ľudí. Song značne spopularizoval aj film Love Actually.

A prečo vlastne Mariah zložila túto skladbu? Z jednoduchého dôvodu – zbožňuje sviatky. „Napísala som to z čistej lásky k Vianociam, ktoré som vždy milovala. Koledy som spievala už odmalička,“ povedala pre magazín People. Pieseň jej vyniesla viac ako 50 miliónov dolárov a stala sa jedenástym najpredávanejším singlom všetkých čias.

Odporúčané
KVÍZ: Ako dobre poznáš hlášky z legendárnych vianočných filmov? KVÍZ: Ako dobre poznáš hlášky z legendárnych vianočných filmov? 22. decembra 2023, 12:00

A čo bolo potom? Keď hudobníci a producenti videli, ako dobre sa dá na Vianociach zarobiť, roztrhlo sa vrece s vianočnými piesňami. Od Kanyeho Westa, cez Britney Spears a Coldplay až po Linkin Park a Justina Biebera – kto nemá song venovaný najkrajším sviatkom v roku, ako keby ani nebol.

Domov
Zdieľať
Diskusia