Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Lidl. 
14. januára 2022, 10:30
Čas čítania 4:08
Sponzorovaný obsah

20 eur a obedy na celý týždeň: poradíme ti, ako si môžeš navariť chutne a lacno

GASTRO TIPY A TRIKY
Uložiť Uložené

Robia ti obedy z donášok a reštaurácií dieru v rozpočte? Inšpiruj sa našimi tipmi, ako nakupovať aj variť šetrne k tvojmu rozpočtu.

V pondelok ázia, v utorok pizza, v stredu si navaríš nejaké cestoviny, vo štvrtok nestíhaš, tak si dáš pečivo z obchodu, a v piatok ideš na obed s kolegami. Zisťuješ, že stravovanie v tomto duchu je nielen finančne nevýhodné, ale aj dosť nezdravé. Aj tak v ňom pokračuješ, lebo máš pocit, že varenie ti zaberie veľa času a nakoniec ťa to bude stáť rovnako? Rozhodne to tak nemusí byť. V spolupráci s Lidlom ti prinášame tipy, vďaka ktorým si dokážeš nakúpiť a následne navariť obedy na celý týždeň tak, aby to bolo výhodné aj chutné. 

Dôležitá príprava: nákup a uprataná chladnička 

Dôkladný nákup je základ. Predtým než sa vyberieš do obchodu, premysli si, čo chceš variť, napíš si nákupný zoznam a pozri sa, čo ti doma chýba. Nemali by ti chýbať potraviny, ktoré tvoria základ receptov a dajú sa kombinovať od raňajok cez obedy až po večere. Pri písaní zoznamu využi akciové letáky a zameriavaj sa na sezónne suroviny, ktoré budú cenovo výhodné aj plné chutí.

Vždy sa viac oplatí urobiť väčší nákup raz za týždeň a tiež nakupovať väčšie balenia  namiesto troch téglikov bieleho jogurtu vezmi veľké vedierko. Mysli však na to, či potraviny vo väčšom balení naozaj spotrebuješ, aby si ich zbytočne nevyhadzoval. 

Ak potraviny nakupuješ v Lidli, odporúčame ti stiahnuť si aplikáciu Lidl Plus, kde máš všetky letáky poruke a navyše tu máš zľavové kupóny, medzi ktorými nájdeš tovar, ktorý často nakupuješ. Môžeš tak nakúpiť produkty, ale aj potraviny v zľave od 20 do 60 %
Do obchodu choď ideálne vždy s nákupným zoznamom.
Do obchodu choď ideálne vždy s nákupným zoznamom. Zdroj: Refresher

Príklad takéhoto nákupu sme vytvorili aj my, pričom náš nákupný zoznam obsahoval: karfiol, zemiaky, ryžu, šošovicu, avokádo, jogurt (veľké balenie), avokádo, cuketu, cherry paradajky, mrkvu, vajíčka, tofu, špenát, jablká, mandarínky, syr, pečivo. Celý nákup vyšiel na 17,63 € a je teda ešte priestor na dokúpenie toho, čo ti doma chýba.

lidl
Zdroj: Refresher/Jakub Ondejka

Pár surovín a rôzne hlavné jedlá na celý týždeň 

Ako si môžeš pripraviť z jedného kuraťa alebo karfiolu chutné jedlo na celý týždeň? Zo surovín, ktoré si nakúpil v obchode, si vyber jeden stavebný prvok, z ktorého vznikne viacero receptov. Môže to byť mäso, karfiol, brokolica, tekvica hokkaido, hríby aj tofu. Napríklad z kuraťa môžeš uvariť vývar, paprikáš, zapekané cestoviny, kari či ryžové rezance s omáčkou. Takto si môžeš pripraviť obedy, ale napríklad vajíčka využiješ aj na večeru či raňajky, rovnako môžeš využiť polovicu avokáda na omáčku a druhá polovica ti poslúži na zdravú desiatu. 

Ako môžeš využiť kura v rôznych receptoch: 
– Naporciuj ho, prsia a stehná odlož a zo zvyšku urob vývar. 
– Vychutnaj si polievku a neskôr vývar využi na omáčku alebo rizoto. 
– Zo stehien môžeš pripraviť paprikáš alebo ich upeč v rúre. 
– Kuracie prsia sa dajú pripraviť na obrovské množstvo spôsobov – ako kari, s ryžovými rezancami, s hríbovou omáčkou, zapekané alebo s cestovinami. 
– Z jedného kuraťa máš obedy na celý týždeň, preto ak máš toho viac, ako potrebuješ, môžeš niečo zamraziť. 


Podobne môžeš pracovať aj s akýmkoľvek iným mäsom a netreba sa báť nakupovať také porcie, ktoré majú kosti – netreba sa na ne pozerať ako na niečo, čo musíš vyhodiť, ale ako na niečo, čo využiješ v ďalšom recepte. 

lidl, potraviny, jedlo
Zdroj: Refresher/Jakub Ondejka


Nevešaj hlavu, ak si vegetarián či vegán, prípadne obmedzuješ mäso. Podobne sa dá pracovať aj s rôznymi ďalšími surovinami, ktoré sme spomenuli vyššie. Taká tekvica hokkaido či karfiol sú dosť veľké na to, aby si ich rozdelil a vytvoril z nich viacero receptov. 

Tofu, hokkaido a karfiol a ich využitie v rôznych receptoch: 
– Tofu môžeš pripraviť v hlavnom jedle s ryžovými rezancami a arašidovou omáčkou, s ryžou a opekanou zeleninou alebo s hríbovou omáčkou. 
– Môžeš ho pomixovať s rastlinným mliekom na vegan tvaroh alebo si z neho urobiť vegánsku praženicu či nátierku. 
Hokkaido – z polovice priprav polievku a z druhej môžeš urobiť šúľance, opiecť ho v rúre so zeleninou, uvariť kari alebo upiecť koláč. 
Karfiol je rovnako univerzálny. Z jednej časti uvaríš polievku, z ďalšej môžeš pripraviť kari, zeleninové fašírky, upiecť ho v rúre alebo si ho pripraviť podobne ako chrumkavé krídelká. 
Karfiol ako základ receptu. Okrem kari si môžeš spraviť aj zapečené karfiolové muffiny s varenými zemiakmi. Ak chceš, môžeš si k nim urobiť aj zeleninový šalát.
Karfiol ako základ receptu. Okrem kari si môžeš spraviť aj zapečené karfiolové muffiny s varenými zemiakmi. Ak chceš, môžeš si k nim urobiť aj zeleninový šalát. Zdroj: Refresher

To, čo by ti nemalo chýbať v špajze a chladničke 

Univerzálnosť svojich receptov a minimum času v kuchyni dosiahneš so surovinami, ktoré sa dajú uvariť vo väčšom množstve, dlhšie vydržia, dajú sa dlhšie skladovať a kombinovať v rôznych receptoch. Napríklad ryža, quinoa, pšeno, sladké zemiaky, strukoviny, ale aj jogurt.

Ryžu môžeš uvariť nielen na jeden obed, ale vo väčšom množstve. V jednom recepte ju využi ako prílohu a v druhom ako základ – môžeš ju zapiecť alebo urobiť opekanú s nejakými zvyškami. Jogurt sa hodí nielen na raňajky. Dáš ho do varenia, šalátu alebo poslúži ako základ dresingu. 

Využívaj všetky potraviny aj zvyšky 

Zapoj kreativitu vždy, keď budeš variť, a skús využiť jednu potravinu vo viacerých jedlách a receptoch. Objavuj nové kombinácie, vďaka ktorým ťa bude príprava jedál baviť, získaš pestrý jedálniček a nebudeš plytvať jedlom. Nepodceňuj ani zvyšky z predchádzajúceho obeda – nejedz to pečené kura tri dni, urob si s ním šalát, opekanú ryžu či zapekané cestoviny. Inšpiráciu na rôzne recepty nájdeš napríklad aj na stránke Kuchyňa Lidla, kde si ich môžeš vyhľadať podľa konkrétnych surovín, z ktorých ideš variť.  

Karfiol ako základ receptu – priprav si vegánske kari s karfiolom, cuketou, mrkvou a so šošovicou a ako príloha poslúži ryža.
Karfiol ako základ receptu – priprav si vegánske kari s karfiolom, cuketou, mrkvou a so šošovicou a ako príloha poslúži ryža. Zdroj: Refresher

Takto ti pôjde varenie od ruky 

Máš pocit, že na varenie obedov nemáš čas? Var ideálne v jeden deň, napríklad v nedeľu, keď máš najviac času, a uvar si čo najviac jedla. To platí pri spomínanej ryži, strukovinách a pod. Môžeš si to zjednodušiť aj tak, že budeš mať vždy poruke zmes korenín, ktorá bude univerzálna a chutná takmer v každom recepte.

Jedlo, ktoré si pripravíš do 30 minút. Stačí mať pripravený uvarený karfiol, zmiešať ho s vajíčkami, so syrom a špenátom a uvariť zemiaky.
Jedlo, ktoré si pripravíš do 30 minút. Stačí mať pripravený uvarený karfiol, zmiešať ho s vajíčkami, so syrom a špenátom a uvariť zemiaky. Zdroj: Refresher

Nájdi si aj svoje dve-tri univerzálne omáčky, ktoré budeš môcť použiť v rôznych jedlách a veľmi ľahko ich vďaka nim ozvláštniš. Skrátka niečo ako majonéza alebo kečup, no zdravšia, domáca verzia. Tip na takúto omáčku: zmixuj avokádo, cesnak, citrón, pár lyžíc jogurtu a bylinky podľa chuti. Keď si takto v jeden deň pripravíš väčšinu surovín, neskôr vytvoríš konkrétne jedlá do 30 minút

Nezabudni si spríjemniť čas strávený v kuchyni. Pri varení môžeš počúvať podcast, vďaka ktorému sa zabavíš či dozvieš niečo nové, alebo si tieto chvíle užívaj so svojou obľúbenou hudbou. Minúty v kuchyni hneď ubehnú rýchlejšie. 

Teraz ti zostáva už len vybrať sa na nákup, načerpať inšpiráciu na nové recepty a pustiť sa do varenia. Zo začiatku sa to môže zdať komplikované, no po čase sa ti už budú vytvárať recepty v hlave počas nákupov a nebudú ti trvať dlhšie ako pozretie jednej časti seriálu. 
Domov
Zdieľať
Diskusia