Robia ti obedy z donášok a reštaurácií dieru v rozpočte? Inšpiruj sa našimi tipmi, ako nakupovať aj variť šetrne k tvojmu rozpočtu.
V pondelok ázia, v utorok pizza, v stredu si navaríš nejaké cestoviny, vo štvrtok nestíhaš, tak si dáš pečivo z obchodu, a v piatok ideš na obed s kolegami. Zisťuješ, že stravovanie v tomto duchu je nielen finančne nevýhodné, ale aj dosť nezdravé. Aj tak v ňom pokračuješ, lebo máš pocit, že varenie ti zaberie veľa času a nakoniec ťa to bude stáť rovnako? Rozhodne to tak nemusí byť. V spolupráci s Lidlom ti prinášame tipy, vďaka ktorým si dokážeš nakúpiť a následne navariť obedy na celý týždeň tak, aby to bolo výhodné aj chutné.
Dôležitá príprava: nákup a uprataná chladnička
Dôkladný nákup je základ. Predtým než sa vyberieš do obchodu, premysli si, čo chceš variť, napíš si nákupný zoznam a pozri sa, čo ti doma chýba. Nemali by ti chýbať potraviny, ktoré tvoria základ receptov a dajú sa kombinovať od raňajok cez obedy až po večere. Pri písaní zoznamu využi akciové letáky a zameriavaj sa na sezónne suroviny, ktoré budú cenovo výhodné aj plné chutí.
Vždy sa viac oplatí urobiť väčší nákup raz za týždeň a tiež nakupovať väčšie balenia – namiesto troch téglikov bieleho jogurtu vezmi veľké vedierko. Mysli však na to, či potraviny vo väčšom balení naozaj spotrebuješ, aby si ich zbytočne nevyhadzoval.
![Do obchodu choď ideálne vždy s nákupným zoznamom.](https://refstatic.sk/article/2d91f67d77f28af0b101.jpg?is=1200x2000&s=7e462a385ff3fe7058fb705423703669f1ecb0177b6f108cb6ce5428a92bd813)
Príklad takéhoto nákupu sme vytvorili aj my, pričom náš nákupný zoznam obsahoval: karfiol, zemiaky, ryžu, šošovicu, avokádo, jogurt (veľké balenie), avokádo, cuketu, cherry paradajky, mrkvu, vajíčka, tofu, špenát, jablká, mandarínky, syr, pečivo. Celý nákup vyšiel na 17,63 € a je teda ešte priestor na dokúpenie toho, čo ti doma chýba.
![lidl](https://refstatic.sk/article/441c7e483c556f395ae3.jpg?is=1200x2000&s=8d057139614922574a1f39e5fe6a8ca920c09acbef5bfc75fd96d9aa08920c21)
Pár surovín a rôzne hlavné jedlá na celý týždeň
Ako si môžeš pripraviť z jedného kuraťa alebo karfiolu chutné jedlo na celý týždeň? Zo surovín, ktoré si nakúpil v obchode, si vyber jeden stavebný prvok, z ktorého vznikne viacero receptov. Môže to byť mäso, karfiol, brokolica, tekvica hokkaido, hríby aj tofu. Napríklad z kuraťa môžeš uvariť vývar, paprikáš, zapekané cestoviny, kari či ryžové rezance s omáčkou. Takto si môžeš pripraviť obedy, ale napríklad vajíčka využiješ aj na večeru či raňajky, rovnako môžeš využiť polovicu avokáda na omáčku a druhá polovica ti poslúži na zdravú desiatu.
– Naporciuj ho, prsia a stehná odlož a zo zvyšku urob vývar.
– Vychutnaj si polievku a neskôr vývar využi na omáčku alebo rizoto.
– Zo stehien môžeš pripraviť paprikáš alebo ich upeč v rúre.
– Kuracie prsia sa dajú pripraviť na obrovské množstvo spôsobov – ako kari, s ryžovými rezancami, s hríbovou omáčkou, zapekané alebo s cestovinami.
– Z jedného kuraťa máš obedy na celý týždeň, preto ak máš toho viac, ako potrebuješ, môžeš niečo zamraziť.
Podobne môžeš pracovať aj s akýmkoľvek iným mäsom a netreba sa báť nakupovať také porcie, ktoré majú kosti – netreba sa na ne pozerať ako na niečo, čo musíš vyhodiť, ale ako na niečo, čo využiješ v ďalšom recepte.
![lidl, potraviny, jedlo](https://refstatic.sk/article/9b3c6d260ae56fbb880e.jpg?is=1200x2000&s=5259673b6712d03bf957785539ff89be9370b58fca199467e4ed77b53530cb8d)
Nevešaj hlavu, ak si vegetarián či vegán, prípadne obmedzuješ mäso. Podobne sa dá pracovať aj s rôznymi ďalšími surovinami, ktoré sme spomenuli vyššie. Taká tekvica hokkaido či karfiol sú dosť veľké na to, aby si ich rozdelil a vytvoril z nich viacero receptov.
– Tofu môžeš pripraviť v hlavnom jedle s ryžovými rezancami a arašidovou omáčkou, s ryžou a opekanou zeleninou alebo s hríbovou omáčkou.
– Môžeš ho pomixovať s rastlinným mliekom na vegan tvaroh alebo si z neho urobiť vegánsku praženicu či nátierku.
– Hokkaido – z polovice priprav polievku a z druhej môžeš urobiť šúľance, opiecť ho v rúre so zeleninou, uvariť kari alebo upiecť koláč.
– Karfiol je rovnako univerzálny. Z jednej časti uvaríš polievku, z ďalšej môžeš pripraviť kari, zeleninové fašírky, upiecť ho v rúre alebo si ho pripraviť podobne ako chrumkavé krídelká.
![Karfiol ako základ receptu. Okrem kari si môžeš spraviť aj zapečené karfiolové muffiny s varenými zemiakmi. Ak chceš, môžeš si k nim urobiť aj zeleninový šalát.](https://refstatic.sk/article/fe9c071c04c05865df71.gif?is=1200x2000&s=ed45bc296b31fc28faa3afb937b2c8c0bf2f79fe8b539b0dace4567eb2e6b187)
To, čo by ti nemalo chýbať v špajze a chladničke
Univerzálnosť svojich receptov a minimum času v kuchyni dosiahneš so surovinami, ktoré sa dajú uvariť vo väčšom množstve, dlhšie vydržia, dajú sa dlhšie skladovať a kombinovať v rôznych receptoch. Napríklad ryža, quinoa, pšeno, sladké zemiaky, strukoviny, ale aj jogurt.
Ryžu môžeš uvariť nielen na jeden obed, ale vo väčšom množstve. V jednom recepte ju využi ako prílohu a v druhom ako základ – môžeš ju zapiecť alebo urobiť opekanú s nejakými zvyškami. Jogurt sa hodí nielen na raňajky. Dáš ho do varenia, šalátu alebo poslúži ako základ dresingu.
Využívaj všetky potraviny aj zvyšky
Zapoj kreativitu vždy, keď budeš variť, a skús využiť jednu potravinu vo viacerých jedlách a receptoch. Objavuj nové kombinácie, vďaka ktorým ťa bude príprava jedál baviť, získaš pestrý jedálniček a nebudeš plytvať jedlom. Nepodceňuj ani zvyšky z predchádzajúceho obeda – nejedz to pečené kura tri dni, urob si s ním šalát, opekanú ryžu či zapekané cestoviny. Inšpiráciu na rôzne recepty nájdeš napríklad aj na stránke Kuchyňa Lidla, kde si ich môžeš vyhľadať podľa konkrétnych surovín, z ktorých ideš variť.
![Karfiol ako základ receptu – priprav si vegánske kari s karfiolom, cuketou, mrkvou a so šošovicou a ako príloha poslúži ryža.](https://refstatic.sk/article/aa5105339ac1a42b0241.gif?is=1200x2000&s=3d96975ffce80dd588132e907fb65ee7a2feed0bc2ed42c9b2879a5123c98e51)
Takto ti pôjde varenie od ruky
Máš pocit, že na varenie obedov nemáš čas? Var ideálne v jeden deň, napríklad v nedeľu, keď máš najviac času, a uvar si čo najviac jedla. To platí pri spomínanej ryži, strukovinách a pod. Môžeš si to zjednodušiť aj tak, že budeš mať vždy poruke zmes korenín, ktorá bude univerzálna a chutná takmer v každom recepte.
![Jedlo, ktoré si pripravíš do 30 minút. Stačí mať pripravený uvarený karfiol, zmiešať ho s vajíčkami, so syrom a špenátom a uvariť zemiaky.](https://refstatic.sk/article/70db52bf9d130c571ba6.jpg?is=1200x2000&s=2a9c548b5ad2b2b358e13d39fe5876c006a0bb827b0b3351519f42cfa06dd7f3)
Nájdi si aj svoje dve-tri univerzálne omáčky, ktoré budeš môcť použiť v rôznych jedlách a veľmi ľahko ich vďaka nim ozvláštniš. Skrátka niečo ako majonéza alebo kečup, no zdravšia, domáca verzia. Tip na takúto omáčku: zmixuj avokádo, cesnak, citrón, pár lyžíc jogurtu a bylinky podľa chuti. Keď si takto v jeden deň pripravíš väčšinu surovín, neskôr vytvoríš konkrétne jedlá do 30 minút.
Nezabudni si spríjemniť čas strávený v kuchyni. Pri varení môžeš počúvať podcast, vďaka ktorému sa zabavíš či dozvieš niečo nové, alebo si tieto chvíle užívaj so svojou obľúbenou hudbou. Minúty v kuchyni hneď ubehnú rýchlejšie.