Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. decembra 2021, 19:52
Čas čítania 0:43
Viktor Kniš

Zásah NAKA v Pezinku: Obvinili ľudí, čo vraj pomohli poslať 24 miliónov z pandemickej pomoci schránkovým firmám

NEWS KORONAVÍRUS NÁRODNÁ KRIMINÁLNA AGENTÚRA
Uložiť Uložené

Investigatívne centrum Jána Kuciaka v spolupráci s ďalšími novinármi a mimovládkami upozornilo na podozrivé dotácie. Článkov sa chytila polícia.

Polícia aktívne koná v prípade dotácie pre schránkové firmy, ktoré dostali milióny od štátu na pomoc zamestnancom, aj keď pravdepodobne žiadnych nemali.

Policajti o tom informujú na Facebooku s tým, že v súvislosti s kauzou už obvinili 4 osoby, ktoré ešte v utorok zadržali.

Obvinenie im vzniesli pre obzvlášť závažný trestný čin subvenčného podvodu spáchaný spolupáchateľstvom. „Aktuálne vo veci prebiehajú procesné úkony a zatiaľ nie je možné poskytnúť žiadne bližšie informácie.“

Problematické dotácie odhalilo Investigatívne centrum Jána Kuciaka v spolupráci s ďalšími novinármi a mimovládkami. Podľa ICJK takto úrady práce vyplatili schránkovým firmám až 24 miliónov eur. 

Firmy majú hneď niekoľko spoločných menovateľov a všetky nasvedčujú tomu, že podporu by dostať nemali. „Podozrivé firmy nezakladajú účtovné závierky, nie je zrejmé, či a koľko majú zamestnancov, a viaceré majú podlžnosti na daniach. Prevádzku žiadnej z nich sme pri preverovaní nenašli a majiteľmi sú spravidla ľudia z Balkánu alebo Grécka,“ upozorňuje ICJK. Novinári odhalili celkovo 28 podozrivých firiem.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Pre kauzu už chcela opozícia v parlamente odvolávať aj ministra práce Milana Krajniaka, ktorý však tvrdí, že ide o zlyhanie jedného úradu a rezort v prípade aktívne koná. 

Domov
Zdieľať
Diskusia