Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. decembra 2021, 9:39
Čas čítania 0:44
Jakub Paulík TASR

Podľa americkej tajnej služby plánujú Rusi začiatkom roku 2022 inváziu na Ukrajinu. Prezident USA je vraj pripravený konať

Podľa americkej tajnej služby plánujú Rusi začiatkom roku 2022 inváziu na Ukrajinu. Prezident USA je vraj pripravený konať
Zdroj: TASR/Jakub Kotian
ZAUJÍMAVOSTI RUSKO UKRAJINA
Uložiť Uložené

Kremeľ tieto informácie popiera.

Začiatkom roka 2022 plánuje Rusko podľa amerických tajných služieb vojenskú ofenzívu na Ukrajine. Odhadujú, že by na nej mohlo participovať až 175-tisíc vojakov. Tajné služby takisto údajne zaznamenali zvýšenú informačnú aktivitu, ktorej cieľom sú USA a NATO.

S informáciou prišla agentúra AP, ktorej zdrojom je nemenovaný predstaviteľ administratívy USA. Približne polovica vojakov sa už rozmiestnila v blízkosti hraníc s Ukrajinou, odhadujú tajné služby.

Odporúčané
Zimná olympiáda v Číne bez Číny? Hokejovo nevyspelú krajinu chcú buď vyhodiť, alebo nahradiť naturalizovanými hráčmi Zimná olympiáda v Číne bez Číny? Hokejovo nevyspelú krajinu chcú buď vyhodiť, alebo nahradiť naturalizovanými hráčmi 3. decembra 2021, 9:30

Kyjev avizoval, že v blízkosti hraníc zaznamenali aktivitu 94-tisíc ruských vojakov. Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov odhaduje rozsiahlu eskaláciu na január budúceho roka. Diplomatickými prostriedkami chcú zaistiť, aby k invázii nedošlo. Kremeľ uvedené informácie poprel a tvrdí, že ide o provokáciu a stupňovanie napätia.

Prezident USA Joe Biden na tieto správy reagoval prípravou obranných opatrení. O situácii by mal ruský prezident Vladimir Putin cez týždeň rokovať s Joeom Bidenom prostredníctvom videorozhovoru. Predpokladá sa, že by si mohli zavolať v utorok 7. decembra.

Putin chce od Bidena záruku, že Ukrajina sa nestane súčasťou NATO. Okrem toho by si mal Putin volať aj s prezidentom Ukrajiny Volodymyrom Zelenským. Joe Biden vyhlásil, že USA v prípade ruskej invázie podniknú kroky, ktoré by mali postup Ruska sťažiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia