Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. decembra 2021, 21:51
Čas čítania 0:39
Martin Adam Pavlík TASR

Rusko zhromaždilo pri hraniciach s Ukrajinou vyše 94 000 vojakov, tvrdí minister obrany Reznikov. Eskaláciu očakáva v januári

Rusko zhromaždilo pri hraniciach s Ukrajinou vyše 94 000 vojakov, tvrdí minister obrany Reznikov. Eskaláciu očakáva v januári
Zdroj: TASR
POLITIKA RUSKO UKRAJINA
Uložiť Uložené

Rusko tvrdenia o príprave vojenského útoku voči Ukrajine dlhšie odmieta.

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov v piatok vyhlásil, že neďaleko ukrajinských hraníc sa zhromaždilo odhadom už zhruba 94 300 ruských vojakov. Podľa jeho slov pritom existuje pravdepodobnosť, že koncom januára dôjde na hraniciach k rozsiahlej eskalácii.

„Naša spravodajská služba analyzuje všetky scenáre vrátane tých najhorších. Poznamenáva, že existuje pravdepodobnosť rozsiahlej eskalácie zo strany Ruska. Najpravdepodobnejší čas, keď bude Rusko pripravené na eskaláciu, je koniec januára,“ povedal Reznikov podľa agentúry AP ukrajinským poslancom. Spomínaná eskalácia je síce pravdepodobná, avšak nie istá, ako doplnil. „Našou úlohou je predísť jej,“ dodal.

Vojna na rusko-ukrajinských hraniciach.
Vojna na rusko-ukrajinských hraniciach. Zdroj: TASR


„Ukrajina má záujem v prvom rade o politické a diplomatické riešenie,“ zdôraznil Reznikov. Predstavitelia Ukrajiny a krajín Západu majú obavy z hromadenia ruských vojakov a techniky neďaleko rusko-ukrajinských hraníc, ktoré môže byť podľa nich predzvesťou možného ruského útoku na Ukrajinu.

Rusko však všetky tvrdenia o príprave vojenského útoku voči Ukrajine odmieta. „Nemáme žiadne plány zaútočiť na Ukrajinu. V blízkosti ukrajinských hraníc nemáme žiadnu zvýšenú vojenskú aktivitu. Neprebiehajú žiadne prípravy na ofenzívu,“ zdôraznil v piatok ruský senátor Konstantin Kosačev.

Domov
Zdieľať
Diskusia