Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. decembra 2021, 12:11
Čas čítania 1:16
Viktor Kniš

Zuzana Čaputová: Debata o povinnom očkovaní proti koronavírusu na Slovensku je legitímna

NEWS OČKOVANIE ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Podľa hlavy štátu je táto debata veľmi aktuálna aj na úrovni rokovaní V4.

Prezidentka Zuzana Čaputová tvrdí, že debata o povinnom očkovaní na Slovensku je legitímna. Na samite V4 v Budapešti sa o tejto téme rozprávala aj s ďalšími hlavami štátov. Aj na tejto úrovni existuje zhoda, že o povinnom očkovaní konkrétnych skupín obyvateľstva sa treba rozprávať. Čaputová o očkovaní hovorila v relácii Ranné noviny na TV Joj.

„Je to predmetom debaty vo všetkých krajinách v Európskej únii a takmer po celom svete. A je to predmetom debaty aj na Slovensku. Ja si myslím, že je to debata legitímna,“ povedala prezidentka Čaputová.

Zatiaľ priamo neodpovedala na otázku, akých skupín obyvateľstva by sa malo povinné očkovanie dotknúť. Diskutuje sa o starších ľuďoch nad 60 rokov, ale aj o kritickej infraštruktúre.

Povinné očkovanie celého obyvateľstva už pripravuje susedné Rakúsko a podporuje ho aj nastávajúci nemecký kancelár Olaf Scholz.

Podľa Zuzany Čaputovej musíme na Slovensku vyriešiť ešte jeden zásadný problém, ktorým je nálada v spoločnosti. Pravdepodobne až potom bude možné efektívne podmieňovať očkovanie odmenami alebo trestami. 

 
„Takmer polovica populácie neverí vo vakcináciu a to je obrovský problém. A ja si myslím, že tá diagnóza a to, čím sa treba zaoberať, je nielen ochorenie covid-19, ale aj infotémy a ďalšie veci, ktoré by mali vplyv na spoločnosť. O to ťažšie bude potom uvažovať o takomto kroku, ktorý je pomerne razantný. Ale z pohľadu odborníkov je úplne legitímny,“ hovorí prezidentka Zuzana Čaputová.

Odporúčané
Prezidentka Čaputová: Bezpečnosť vrcholových politikov sa zhoršila, ale nemôžeme preto zdupkať Prezidentka Čaputová: Bezpečnosť vrcholových politikov sa zhoršila, ale nemôžeme preto zdupkať 22. apríla 2023, 9:00

Poukázala aj na to, že v rámci súčasnej situácie v prebiehajúcej tretej vlne by zvýšená zaočkovanosť v krajine výrazne pomohla zvládať nápor v nemocniciach. 

Prezidentka navyše naznačuje, že je za zatvorenie všetkých škôl, čo zablokovala koaličná SaS, a za verziu najprísnejšieho lockdownu, ktorý navrhovalo konzílium odborníkov. 

„Postupne k tomu už dochádza. Napokon sa možno dopracujeme k tej verzii lockdownu, ktorú navrhujú odborníci. Zatiaľ podľa náznakov sa zdá, že tú krivku sa darí aspoň udržať nie v rastúcej, ale v stabilizovanej polohe. Možno tu už máme nejaké prvé náznaky dobrých výsledkov. Aspoň teda chcem v to dúfať,“ dodala.

Čaputová
Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Domov
Zdieľať
Diskusia