Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. decembra 2021, 13:33
Čas čítania 1:13
Viktor Kniš TASR

Vláda schválila 500-eurový príspevok pre zaočkovaných dôchodcov. Igor Matovič už teraz vie, že cez parlament návrh neprejde

POLITIKA IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Návrh schválili ministri, SaS zaň nehlasovala. V parlamente by prešiel, iba ak by Matoviča podporili Fico, Pellegrini alebo extrémisti.

Vláda schválila návrh ministra financií Igora Matoviča, podľa ktorého by obyvatelia Slovenska starší ako 60 rokov mali dostať za zaočkovanie poukazy v hodnote 500 eur.

Tie budú môcť využiť v hoteloch, penziónoch, reštauráciách a kaviarňach, ale aj na kultúrne podujatia či vybrané služby. Parlament by mal o návrhu hlasovať v skrátenom konaní. Minister financií na Facebooku informoval, že návrh nepodporila strana Sloboda a solidarita. Aj preto si myslí, že návrh neprejde. 

„Proti hlasovali jedine ministri SaS. Bohužiaľ, v parlamente sa proti pomoci dôchodcom a najviac dotknutým podnikateľom zrejme postaví aj celá opozícia… a návrh teda neprejde. Uvidíme, pre koho je život dôchodcu cennejší ako trápnučké politikárčenie,“ napísal Matovič.

Ministerstvo financií SR, ktoré návrh pripravilo, očakáva negatívny vplyv tohto opatrenia na štátny rozpočet vo výške 500 miliónov eur. I keď ide približne o 1,2 milióna občanov, rezort neočakáva 100-percentnú účasť na očkovaní. Na poukaz budú mať nárok obyvatelia s trvalým alebo prechodným pobytom na území Slovenska, ktorí vek 60 rokov dovŕšia do konca tohto roka. Podmienkou na získanie poukazu je zaočkovanie posilňujúcou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

Odporúčané
FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu 19. marca 2024, 18:00

Poukaz by mali dostať dôchodcovia vo forme aplikácie alebo v listinnej podobe. Nárok na poukaz podľa schváleného materiálu vznikne osobám, ktoré očkovanie prvou dávkou alebo jednodávkovou očkovacou látkou absolvujú v období od 25. novembra do 24. decembra, alebo sa do tohto termínu na takéto očkovanie registrovali a zaočkujú sa do 15. januára 2022.


Druhou skupinou sú seniori, ktorí dostanú posilňovaciu dávku vakcíny do 24. decembra, alebo sa do tohto termínu na takéto očkovanie registrovali, ak absolvujú očkovanie do 15. januára budúceho roka.

Treťou skupinou s nárokom na poukaz by mali byť obyvatelia zaočkovaní posilňovacou dávkou do 30. júna 2022. Podmienkou však je, že očkovanie druhou dávkou alebo jednodávkovou očkovacou látkou absolvujú do 15. januára 2022, pričom posilňovaciu dávku absolvujú do siedmich mesiacov od očkovania druhou dávkou alebo jednodávkovou očkovacou látkou.

Domov
Zdieľať
Diskusia