Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. novembra 2021, 17:23
Čas čítania 0:36
Adam Novosad

Od pondelka ťa zamestnávateľ môže skontrolovať, či si zaočkovaný, po prekonaní covidu alebo máš test

NEWS OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Zamedziť vstup na pracovisko pri nesplnení podmienok bude možné až po vydaní vyhlášky úradu verejného zdravotníctva.

Od pondelka 22. novembra si tvoj zamestnávateľ môže skontrolovať, či do práce prichádzaš zaočkovaný proti koronavírusu, ochorenie si prekonal alebo sa vieš preukázať čerstvým negatívnym PCR alebo antigénovým testom.

Vyhláška hygienikov zatiaľ publikovaná nebola, a tak firmy a zamestnávatelia nemôžu v prípade nedodržiavania podmienok pracovníkovi zamedziť vstup na pracovisko, ale od pondelka si môžu status skontrolovať.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek

„Ak sa po vydaní vyhlášky zamestnanci nepreukážu niektorým z uvedených potvrdení, nebudú môcť nastúpiť do práce a zároveň to bude považované za prekážku na strane zamestnanca, čiže nebudú mať nárok na mzdu a zároveň ani na kompenzáciu mzdy zo strany štátu,“ informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Režim OTP mal pôvodne na pracoviskách platiť už od pondelka 22. novembra, lenže chaos v logistike a nepublikovaná vyhláška úradu verejného zdravotníctva opatrenia odložili minimálne o týždeň neskôr. Vláda teraz diskutuje o tom, ako bude kompenzovať zamestnávateľov, ktorí sa rozhodnú pracovníkov testovať priamo u seba na vlastné náklady.

Domov
Zdieľať
Diskusia