Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. novembra 2021, 7:40
Čas čítania 1:01
Tímea Krauszová

Pasy Richarda Sulíka a ďalších politikov sa objavili na Uložto. Nahrali ich tam, zrejme keď išli na Expo, zložku ani nezaheslovali

NEWS POLITIKA RICHARD SULÍK
Uložiť Uložené

Dokumenty patrili ľuďom, ktorí šli na Expo v Dubaji ako súčasť slovenskej delegácie. Bola medzi nimi aj Sulíkova dcéra.

Naskenované cestovné doklady Richarda Sulíka, Juraja Drobu a Jozefa Viskupiča sa spolu s desiatkami ďalších objavili na portáli Uložto. Zložka nebola zaheslovaná a online zotrvala niekoľko dní, stihli na to upozorniť na facebookovej stránke Nekŕmte nás odpadom, píše o tom aj denník SME. V stredu bolo online dohromady 60 kópií pasov; šlo o členov slovenskej delegácie, ktorá išla na Expo v Dubaji.

Na Expo v Dubaji sa bol pozrieť aj náš redaktor. Prečítaj si reportáž z medzinárodnej prehliadky, kde sa Slovensko nechválilo tradíciami, ale pokrokom.

Citlivé údaje ako na podnose

Zipový súbor so skenmi dokumentov si mohol hocikto ľahko nájsť a stiahnuť, dokumenty neboli ani cenzurované. Podľa komentárov na Facebooku pod príspevkom známej stránky sa objavili viacerí, ktorí tvrdia, že tak aj urobili. Ľudia žartujú, že si na Sulíkovo meno vezmú pôžičky či hypotéky, iní však upozorňujú na GDPR a ochranu osobných údajov.

pas Richard Sulík
Zdroj: Uniknuté cestovné dokumenty boli pôvodne nahrané na Ulož.to

Hovorkyňa ministerstva hospodárstva Katarína Matejková pre denník SME povedala, že aktuálne zisťujú, prečo tieto citlivé údaje vôbec skončili na internete. „V prípade, že zistíme protiprávne konanie, obrátime sa na príslušné úrady,“ povedala.

Odporúčané
Zázrak v Raslaviciach? Neexistujúce ihrisko sa za tri týždne zmenilo na nepoznanie, presvedčili sme sa o tom osobne Zázrak v Raslaviciach? Neexistujúce ihrisko sa za tri týždne zmenilo na nepoznanie, presvedčili sme sa o tom osobne 5. marca 2024, 16:50

Medzi členmi delegácie boli nielen politici, ale aj podnikatelia či štátni zamestnanci. Na zozname bola aj Alexandra Sulíková, dcéra ministra, hoci ten šiel do Dubaja na pracovnú cestu. Ministerstvo zatiaľ nereagovalo na otázky denníka SME, čo tam robila aj jeho dcéra. Jednotlivé pasy boli označené veľmi jasne menom aj pracoviskom; napríklad pas Richarda Sulíka nahrali s názvom MH-Sulik, čo odkazuje na jeho ministerstvo. Pri mene dcéry však takéto označenie chýbalo, mala tam len priezvisko, nedá sa teda jasne povedať, čo v Dubaji robila.

Domov
Zdieľať
Diskusia