Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. októbra 2021, 7:11
Čas čítania 1:01
Tímea Krauszová

Slovenská pošta pripravuje dohodu s Aliexpressom a Wishom, už nebudeš musieť riešiť clo pri nákupoch

NEWS SLOVENSKÁ POŠTA
Uložiť Uložené

Nákupy z Číny tak môžu prísť k tebe domov bez toho, aby bola zodpovednosť za preclenie na tvojich pleciach.

Slovenská pošta pripravuje novinky. Kupuje elektromobily, chystá sa prekopať systém doručovania tak, aby boli dopravné prostriedky poštárov a poštárok ekologickejšie, a čo je pre nákupných maniakov asi najpodstatnejšie, konečne pripravuje dohodu s online obchodmi Aliexpress a Wish. Pre Živé.sk to potvrdil generálny riaditeľ Martin Ľupták.

Nákupy z Číny bez cla

Slovenská pošta sa pridáva k dohode Českej pošty priamo s Aliexpressom a Wishom. Podľa Ľuptákových slov je už dohoda v štádiu finalizácie a mala by začať platiť v novembri tohto roka. Cieľom je odľahčiť zákazníka, ten po novom nebude musieť riešiť clo: všetko za teba vybavia. 

Nové zákony na Slovensku ponúkajú pri nákupe z Číny dve možnosti: preclenie cez finančnú správu alebo cez poštu. Drvivá väčšina šla cez poštu a podľa Ľuptáka sa dokonca stávalo, že ľudia si zásielku pre poplatky neprebrali, ani keď šlo len o dve eurá. „Nám zásielky z Ázie s nízkou hodnotou vedia robiť obrovské problémy,“ povedal v rozhovore pre Živé.sk.

K českej dohode sa pridávajú preto, lebo je to rýchlejšie než vytvoriť vlastnú. To však nie sú všetky novinky. Už čoskoro chcú doplniť dieselové dodávky o elektromobily, chcú ich kúpiť až päťsto. Testovali aj elektrické skútre a celkovo chcú systém doručovania prekopať s ohľadom na terén tak, aby bol ekologickejší. „Máme tímy, ktoré analyzujú najvhodnejší dopravný prostriedok pre tú-ktorú lokalitu,“ vysvetlil šéf pošty. „Je tu otázka trojkoliek, štvorkoliek či elektrických bicyklov. Kým to celé prejdeme, trvá to.“

Odporúčané
Bývalý šéf Slovenskej pošty: Žltých lístkov chceme čo najmenej. Žiaľ, aj mladí vedia o našich elektronických službách veľmi málo Bývalý šéf Slovenskej pošty: Žltých lístkov chceme čo najmenej. Žiaľ, aj mladí vedia o našich elektronických službách veľmi málo 28. septembra 2022, 14:30

Niektoré pošty sa však budú budúci rok rušiť. „Ak pôjde všetko podľa plánu, v decembri budeme mať zrušených 92 pôšt,“ potvrdil Ľupták, ale ešte nešpecifikoval zoznam. 

Domov
Zdieľať
Diskusia