Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. októbra 2021, 8:13
Čas čítania 0:59
Martin Adam Pavlík

Švédsky princ gay či princezná lesbička? Ak by si vzali partnera rovnakého pohlavia, nestratili by právo vládnuť

Švédsky princ gay či princezná lesbička? Ak by si vzali partnera rovnakého pohlavia, nestratili by právo vládnuť
Zdroj: Getty Images/Stefano Guidi
ZAUJÍMAVOSTI LGBT+ ŠVÉDSKO
Uložiť Uložené

Švédska vláda nebude pristupovať k manželstvu rovnakého pohlavia švédskeho princa alebo princeznej inak ako k akémukoľvek inému manželstvu.

Podľa PinkNews v prípade, ak by bol švédsky princ gay či princezná lesbička a vzali by si partnera rovnakého pohlavia, nestratili by právo vládnuť. Manželstvo osôb rovnakého pohlavia teda vo Švédsku nijako nezakazuje panovníkovi ani následníkovi trónu ďalej pokračovať vo vedení krajiny.

Maršal ríše Fredrik Wersäll potvrdil, že švédska vláda nebude pristupovať k manželstvu rovnakého pohlavia švédskeho princa alebo princeznej inak ako k akémukoľvek inému manželstvu. Princ alebo princezná musia požiadať vládu o súhlas so sobášom, aby si udržali svoje miesto v nástupníckej línii, ale nemuseli by si vyberať medzi trónom a svojou sexuálnou identitou. 

LGBT.
LGBT. Zdroj: TASR/AP/Francisco Seco



Ako ďalej píše britský portál, stalo sa tak len niekoľko dní po tom, čo holandský premiér Mark Rutte, líder politickej strany Ľudová strana pre slobodu a demokraciu, prišiel s podobným vyhlásením o holandskej kráľovskej rodine. „Kabinet nevidí dôvod, prečo by dedič trónu alebo kráľ mal abdikovať, ak by sa chcel oženiť s partnerom rovnakého pohlavia,“ povedal Rutte.

Domov
Zdieľať
Diskusia