Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je vytvorený v rámci mediálnej spolupráce so spoločnosťou TV Markíza
20. septembra 2021, 10:30
Čas čítania 3:01
Jana Mikysová

Z bratislavského kvetinárstva do seriálu Pán profesor. Hlavnú úlohu hrá Patrik s Downovým syndrómom

FILMY A SERIÁLY PÁN PROFESOR
Uložiť Uložené

Hlavnými postavami dnešnej časti budú Martin Klinčúch a Patrik, ktorý hrá jeho hendikepovaného brata. Prečítaj si, ako prebiehala táto spolupráca.

V dnešnej časti Pána profesora sa ako jedna z hlavných postáv epizódy popri obľúbenom Martinovi Klinčúchovi predstaví aj úplne nová tvár. Ide o hendikepovaného herca Patrika Lehockého, vďaka ktorému mal nielen jeho herecký kolega, ale aj celý štáb úplne nový zážitok z natáčania. Ako prebieha kasting, príprava a natáčanie s hendikepovaným hercom? 

Ešte predtým, ako si pozrieš tretiu časť seriálu Pán profesor, si môžeš prečítať, ako prebiehalo jej natáčanie. O svoje zážitky a dojmy sa s nami podelili Martin Klinčúch aj mamina hendikepovaného herca Patrika Lehockého a producentka seriálu Jana Garajová prezradila, ako prebiehal kasting aj natáčanie.

pán profesor, martin klinčúch
Zdroj: TV Markíza

Tomi má hendikepovaného brata Jakuba 

Hlavnými postavami dnešnej epizódy Pána profesora sa stane Martin Klinčúch, ktorý hrá seriálového Tomiho. Jeho brata Jakuba, ktorý má Downov syndróm, sa rodičia rozhodnú umiestniť do školy, do ktorej chodí aj Tomi. Aj napriek tomu, že sa bratia majú veľmi radi, toto rozhodnutie spôsobí nemalé problémy. Ako to celé vyvrcholí, si budeš môcť pozrieť dnes večer na TV Markíza, prípadne v predstihu na VOYO

Seriálového Jakuba našli v kvetinárstve 

Producentka seriálu Jana Garajová nám prezradila, že dnešná epizóda s hendikepovaným bratom je jedným z pôvodných scenárov nemeckej série. „No my sme sa rozhodli ísť cestou, ktorá je v roku 2021 úplne prirodzená, a to – do roly chlapca s Downovým syndrómom obsadiť chlapca s Downovým syndrómom.“ 

pán profesor, Patrik Lehocký, Martin Klinčúch
Zdroj: TV Markíza

Na hendikepovaného herca prebehol normálny kasting, na ktorom sa zúčastnili aj herci z divadla Hopi-Hope z Košíc a absolvovali aj kamerové skúšky s postavou Tomiho, teda s Martinom Klinčúchom. Napokon si jeden zo scenáristov seriálu spomenul na článok o najveselšom bratislavskom kvetinárovi, ktorý sa nehanbí pred objektívom. Tak našli seriálového Jakuba – Patrika Lehockého.

Patrikovu mamu oslovili s ponukou hrania v seriáli telefonicky, tá však nechala konečné rozhodnutie na ňom. Patrik bol veľmi nadšený, a keď sa dozvedel, že bude hrať s Martinom Klinčúchom, bol hneď rozhodnutý. 

Patrik sa učil scenár ako každý iný herec

„Priznám sa, keď sme videli scenár, tak sme sa najskôr zľakli. Nevedeli sme, že to bude jedna z hlavných postáv epizódy. Učila som sa s ním ja a Patrikova úžasná babka. Text sme si najskôr spolu párkrát prešli. Ďalej si už čítal a učil sa sám. Bral to naozaj zodpovedne a snažil sa byť vždy naučený a pripravený,“ vysvetľuje Patrikova mama. 

Patrikovi rovnako ako aj ďalším nehercom v seriáli pomáhala s prípravou Helenka Krajčiová. To, že bol Patrik vždy veľmi dobre pripravený, potvrdil aj Martin Klinčúch. „Mne sa s ním robilo dobre. Bolo to veľmi milé, vyžaroval veľmi dobrú energiu, bol pozitívny, bol také slniečko, ktoré každému vyčarovalo úsmev na tvári,“ opisuje spoluprácu.

pán profesor, Patrik Lehocký, Martin Klinčúch
Zdroj: TV Markíza

Zároveň Patrikova mama potvrdila, že jeho seriálový brat bol veľmi nápomocný. S Martinom Klinčúchom si podľa jej slov prechádzali texty a vždy, keď bolo treba, veľmi ochotne Patrikovi pomáhal a usmerňoval ho. Patrikovu dôslednosť pri príprave potvrdila aj producentka seriálu Jana Garajová. „Nikdy sme jeho vinou nečakali, nepokazil žiaden záber, bola radosť mať ho na pľaci.“  

Pred spoluprácou mali rešpekt nielen herci, ale aj štáb

Producentka seriálu prezradila, že aj vďaka tomu, že už majú v seriáli skúsenosti s nehercami, pri tejto spolupráci všetky obavy veľmi rýchlo pominuli a nahradili ich skôr príjemné očakávania, ako to dopadne. To aj vďaka príprave so spomínanou Helenkou Krajčiovou, ktorá je pri natáčaní prítomná už od prvej série a pomáha nehercom ešte pred samotným nakrúcaním.

pán profesor
Zdroj: TV Markíza



„Zároveň naše obavy boli prevýšené spoločnou víziou tvorcov a televízie, že do takejto špecifickej roly má byť obsadený chlapec so špeciálnymi potrebami. A je to to najsprávnejšie spoločné rozhodnutie, aké sa v tomto projekte podarilo naplniť – a to nás všetkých nesmierne povzbudilo,“ dodáva Jana Garajová. 

Pred natáčaním mal rešpekt aj Martin Klinčúch. „Ešte predtým, ako sa začalo nakrúcať, som mal pred tým veľký rešpekt, že to bude náročné nakrúcanie. Ale nakoniec to nebolo až také náročné.“

pán profesor, Patrik Lehocký, Martin Klinčúch
Zdroj: TV Markíza

Patrik bol z natáčania nadšený 

Aj napriek tomu, že z natáčania tejto časti mali obavy takmer všetci vrátane Patrika, nakoniec to dopadlo veľmi dobre. Zakaždým, keď sa Patrik objavil na pľaci s úsmevom, každého okamžite „nakazil“ dobrou náladou. „Keď s nami nakrúcal posledný deň veľkú scénu na dvore a spolužiaci sa s ním lúčili, spontánne ho všetci vyobjímali. Bolo inšpiratívne vidieť, aký pekný vzťah má so svojou mamičkou Dankou, ako ho povzbudzuje v tejto dôležitej úlohe, ktorú dostal,“ dodáva Jana Garajová. Na natáčanie v dobrom spomína aj Patrik. Aj napriek tomu, že to bola veľmi príjemná skúsenosť, aj naďalej plánuje zostať floristom. 

Ako si si mohol prečítať, všetci si natáčanie veľmi užili. Výsledok tejto príjemnej spolupráce si budeš môcť pozrieť na TV Markíza už dnes o 20.30 h. Nedočkavci si to môžu pozrieť v predstihu na VOYO

Domov
Zdieľať
Diskusia