Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
18. septembra 2021, 14:30
Čas čítania 5:30
Dominik Vetrák

Čo pozerať, ak na Netflixe hľadáš horory a strašidelné seriály? Týchto 10 ponúka úžasnú, napínavú a krvavú atmosféru

Čo pozerať, ak na Netflixe hľadáš horory a strašidelné seriály? Týchto 10 ponúka úžasnú, napínavú a krvavú atmosféru
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY NETFLIX NETFLIX FILMY NETFLIX SERIÁLY
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Týchto 10 hororových zážitkov si môžeš užiť z pohodlia domova.

Veľmi pomaly sa k nám blíži halloweenska atmosféra, ktorú každoročne sprevádzajú aj hororové filmy a seriály. Zahanbiť sa nenechá ani Netflix, ktorý pripravuje viacero zaujímavých noviniek. Už koncom septembra odpremiéruje nový seriál od Mika Flanagana (Haunting of Hill House) s názvom Midnight Mass. O ňom sme si viac povedali, keď vyšiel trailer.

Netflix však okrem produkcie vlastných projektov kupuje licencie na streamovanie viacerých hororových klasík. Kolegovia z českej redakcie sa pozreli na 15 skvelých hororových filmov, ktoré nájdeš na streamingovej platforme, no a my sme sa rozhodli, že tieto tipy okoreníme o ďalšie pozoruhodné počiny a v prvom rade o nejaké tie seriály. 

Odporúčané
Netflix do konca roka uvedie 41 filmov. My sme vybrali 10, ktoré majú šancu zabodovať u recenzentov, ale aj bežných divákov Netflix do konca roka uvedie 41 filmov. My sme vybrali 10, ktoré majú šancu zabodovať u recenzentov, ale aj bežných divákov 9. septembra 2021, 14:30

1. Haunting of Hill House

Mike Flanagan je talentovaný hororový režisér. Natočil Gerald’s Game, Doctor Sleep, Oculus či Hush a neskôr pre Netflix The Haunting of Hill House a The Haunting of Bly Manor. Hill House je návykový horor s úžasnými postavami a komplexnými vzťahmi medzi nimi. 

Príbeh nás zavedie do roku 1992. Rodina Crainovcov sa spolu so svojimi piatimi malými deťmi nasťahuje do staručkého sídla, ktoré chcú zreštaurovať a následne predať. V dome sa však začnú diať veci, ktoré sa nedajú označiť inak ako nadprirodzené. Deti vidia v tieňoch čudesné stvorenia, z chodieb sa ozývajú zvláštne zvuky a postavy zažívajú až snové vidiny, ktoré prekračujú pomyselnú čiaru reality.

Horor neľaká iba démonmi vyskakujúcimi z tmy. Z veľkej časti ide o psychologický teror založený na mentálnej nepohode postáv. Na istú sekvenciu zo seriálu budeš spomínať ešte dlhé mesiace po tom, ako ju uvidíš. 

2. Kingdom

Juhokórejský zombiovský seriál odohrávajúci sa pred pár storočiami je vynikajúcim žánrovým osviežením. Originálne spracoval zombíkov a vynikajúco pracuje s napínavými cliffhangermi na konci epizód, takže sa už nevieš dočkať, čo sa stane v ďalšej časti. 

Odporúčané
Vedel si, že na Netflixe môžeš hrať špičkové hry zdarma? Návod, ako na to, a výber 10 najlepších, pri ktorých ušetríš stovky eur Vedel si, že na Netflixe môžeš hrať špičkové hry zdarma? Návod, ako na to, a výber 10 najlepších, pri ktorých ušetríš stovky eur 23. apríla 2024, 14:30

Dej seriálu sa odohráva na začiatku 17. storočia v Kórei, keď sa princ Yi Chang (Ju Ji-hoon) pomaly pripravuje na nástup na trón, zatiaľ čo krajina sa zotavuje z japonskej invázie. Všade zúri hladomor, choroby, sociálna nerovnosť, no ten najväčší problém ich ešte len čaká. Z ničoho nič sa objavia zombiovia.

Seriál odhalí, ako sa to celé stalo, no a keď vydržíš pomalšiu prvú epizódu, v tých ďalších ťa čaká fenomenálna akcia, napínavé scény, množstvo umierania, krvi, politických intríg a charizmatických postáv, s ktorými si okamžite vytvoríš vzťah a budeš im držať palce.

Momentálne sú vonku dve série a špeciálny spin-off, pričom 3. séria je zatiaľ v nedohľadne. Máš tak dosť času dohnať to. Ak máš rád zombíkov, môžeš nám veriť, že sledovanie tohto seriálu neoľutuješ. 

3. Scary Stories to Tell in the Dark

Príbeh sa zameriava na partiu tínedžerov, ktorá nájde v opustenom dome na konci mesta tajomnú a starobylú knihu plnú desivých príbehov. Tú tam zanechalo dievča s hrozivým tajomstvom predtým, než bez stopy zmizlo. Kniha dokáže prečítať najväčšie nočné mory toho, kto s ňou príde do styku, vytvorí z nich príbeh a začne ho rozprávať v skutočnom živote. Tínedžeri teda veľmi skoro zistia, že túto knihu nemali nikdy otvárať.

Za réžiou stojí André Øvredal (The Autopsy of Jane Doe, The Troll Hunter) a na scenári sa podieľal aj oscarový Guillermo del Toro. Snímka nie je žiadnym hororovým veľdielom, no ak túžiš po originálnych dizajnoch príšer spoločne so zábavným príbehom a s niekoľkými nechutnými scénami, prídeš si na svoje. Niekedy človeku sadne aj takáto béčkovejšia jednohubka.

4. Don’t Breathe

Nevidiaci vojnový veterán si uvedomí, že ho niekto prepadol. Lupiči by si povedali, že starec proti nim nemá šancu, opak je však pravdou. Veterán svoje zmysly vycibril natoľko, že nemá problém nájsť svoje obete a nechutne ich poslať na onen svet. Snímka balansuje na pomedzí trileru a hororu, pričom hlavne v prvej polovici využíva napätie ako najdôležitejší filmársky aspekt.

Odporúčané
Veľké porovnanie streamingových služieb: Netflix, HBO či Disney, čo sa oplatí najviac a čo je najlacnejšie? Veľké porovnanie streamingových služieb: Netflix, HBO či Disney, čo sa oplatí najviac a čo je najlacnejšie? 21. apríla 2024, 9:30

Užiješ si tak množstvo scén, keď rovnako ako postavy, ani ty nevieš, kde sa nevidiaci veterán nachádza. A keď ho už uvidíš, musíš sa spoločne s postavami modliť, aby ich nezacítil. Skvelé technické cvičenie s množstvom unikátnych nápadov a so skvelou postavou nevidiaceho veterána v podaní Stephena Langa. 

5. Fear Street

Trilógia od Netflixu bola zaujímavým experimentom. Streamovací gigant totiž každý týždeň vydal nový diel a s každým z nich cestoval ďalej do minulosti. Obzvlášť prvé dva diely sú podarené. Úprimne povedané, milo nás prekvapili. Ide o slashery s fajn záporákmi a množstvom zabíjania nevinných a naivných tínedžerov. Snímky dokážu zaujať humornou stránkou, ale vedia aj vydesiť a ponúknuť nepekné krvavé zábery. 

Odporúčané
Netflix ruší jeden seriál za druhým. Toto je 10 z nich, ktorých predčasné skončenie bolí najviac Netflix ruší jeden seriál za druhým. Toto je 10 z nich, ktorých predčasné skončenie bolí najviac 13. septembra 2021, 9:30

Dej sa rozprestiera naprieč všetkými tromi filmami, v ktorých spoznáš postavy v rôznych obdobiach ich životov a aj pár známejších hercov. Ak máš náladu na poriadny krvák a zábavnú chuťovku, Fear Street tvoje potreby uspokojí.

6. Cabin in the Woods

Chris Hemsworth, ako ho nepoznáš. Hviezda marvelovského sveta sa objavila z ničoho nič v Star Treku, následne v Thorovi a po Avengeroch to s ňou šlo len nahor. Chris si pred zameraním sa na akčné blockbustery vyskúšal aj horor, ktorý zrežíroval Drew Goddard (tvorca seriálového Daredevila).

Chata v horách je skvelý horor o partii kamarátov, ktorá uviazla v mysterióznej chate. Tá je obklopená príšerami a niektoré žijú priamo v nej. Hororový slasher má skvelé scény, slušné dejové zvraty a fajn hercov. 

7. Stranger Things

Absolútna klasika a obrovský klenot Netflixu. Seriál nás už síce nedokáže rozpáliť tak ako v prípade prvých dvoch sérií (nepomáha ani to, že na tú najnovšiu si počkáme viac ako dva roky od skončenia tretej), stále sa však radí k tomu najlepšiemu, čo žánre sci-fi a hororu na Netflixe ponúkajú. Iste, nie je to tradičný horor, ale to nie je ani Don’t Breathe 2.

V Stranger Things si však užiješ prítomnosť skutočne strašidelných monštier a mysterióznych javov. Pripočítaj si k tomu tajuplný príbeh o dievčatku menom Eleven, ktoré oplýva nadprirodzenými schopnosťami, vynikajúce herecké obsadenie detí a tínedžerov a úžasnú atmosféru 80. rokov, preplnenú odkazmi na slávne sci-fi a hororové filmy.

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Trilery o kanibalovi a mimozemšťanoch, politicky nekorektná akčná jazda aj kultový Hriešny tanec Čo pozerať cez víkend? Trilery o kanibalovi a mimozemšťanoch, politicky nekorektná akčná jazda aj kultový Hriešny tanec 20. apríla 2024, 9:00

Seriálu Stranger Things síce chýba originálny rukopis, no tvorcovia to vynahrádzajú celkovou zábavnosťou deja a super postavami. Ak si o seriáli nejakým zázrakom stále nepočul, klikaj sem, kde ti ho predstavíme bližšie.

8. Mother!

Tu sa poniektorí čitatelia asi začnú chytať za hlavu a nasmerujú si to rovno do sekcie komentárov, aby tento film zhodili. Je pravda, že Mother! nie je pre každého. Nemusí to ani nutne byť otázka vkusu či diváckych preferencií. Darren Aronofsky natočil triler, horor a náboženskú alegóriu v jednom.

Občas je ťažké vyznať sa v nej, ale ak poznáš niektoré biblické príbehy a výjavy a dokážeš čítať medzi riadkami, čaká ťa dejovo výživný, prekvapivý a hlboký príbeh. Nechýba dôležité posolstvo a množstvo skrytých odkazov. Ak nemáš chuť pri filme rozmýšľať, Mother! sa zrejme vyhni širokým oblúkom.

Odporúčané
Ak toto video dosiahne 5 miliónov videní, zavraždia ma. Nový hit z Netflixu ťa prinúti vyšetrovať vlastnou hlavou Ak toto video dosiahne 5 miliónov videní, zavraždia ma. Nový hit z Netflixu ťa prinúti vyšetrovať vlastnou hlavou 2. septembra 2021, 13:30

Prídeš však o skvelú réžiu, prácu s kamerou a herecké výkony Javiera Bardema a Jennifer Lawrence, ktoré povzniesli tento film o úroveň vyššie. A ak by si náhodou Mother! nepochopil, dej a vyznenie snímky sme vysvetlili v tomto článku.

9. The Ritual

V The Ritual sledujeme štyroch priateľov, ktorí sa rozhodnú vyraziť z domovskej Veľkej Británie do nádhernej prírody Švédska. Všetkých ťaží boľavá minulosť, keďže len pomerne nedávno prišli násilným spôsobom o svojho kamaráta. Práve touto cestou mu chcú vzdať hold a zároveň obnoviť vzťahy medzi sebou.

Cestu majú dôkladne naplánovanú, ale keď sa jeden z nich zraní, rozhodnú sa pre skratku cez veľký les. Čoskoro natrafia na desivé náznaky, že tu nie sú celkom sami: na stromoch visia rozpárané zvieracie mŕtvoly a do kmeňov stromov niekto vyrezal zvláštne symboly.

Film je strašidelný v dvoch rovinách. Jednak rozoberá vzťahy medzi postavami a istú udalosť v minulosti, ktorá ich navždy zmenila, jednak nezabúda ani na poriadne hororové elementy a príšery. Či tieto príšery existujú len v hlavách postáv alebo sa v lesoch deje naozaj niečo nadprirodzené, musíš zistiť sám. Minimálne sa však na tejto ceste za pravdou budeš náramne baviť, pričom ťa príbeh a jeho postavy dokonale vtiahnu do deja.

10. His House

Tento horor nie je nejakým skrytým klenotom a revolúciou v žánri, rozhodne je však neprávom prehliadaný. Dej sa zameriava na rodinu, ktorá sa odniekadiaľ z Afriky prisťahovala do Anglicka, kde chce začať nový život. Jej členovia však nedokážu prekonať traumy z minulosti a udalosti, ktoré zažili. His House sa dá vnímať ako tradičný horor so strašidelným domom, ktorý terorizuje tamojších obyvateľov, ale má aj silný politický a spoločenský presah súvisiaci nielen s rasizmom. 

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy 13. apríla 2024, 8:00

Samozrejme, na Netflixe nájdeš množstvo ďalších hororov. Stačí si vybrať v rámci hororového žánru v menu alebo napísať do vyhľadávania horor a už sa len preklikávať.

Domov
Zdieľať
Diskusia