Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. septembra 2021, 11:53
Čas čítania 1:14
Richard Bonde

FOTO: Takto vyzerá kameň z Marsu zvnútra. NASA ukázala fotky z rovera Perseverance, ktorý na červenej planéte hľadá známky života

TECH VESMÍR
Uložiť Uložené

Vedci sa budú rozborom kameňa detailne zaoberať.

Rover Perseverance od NASA vo februári tohto roka pristál na Marse s hlavnou misiou – nájsť dôkazy o súčasnej alebo niekdajšej existencii života na planéte. Niektoré dôkazy sa môžu skrývať v hĺbke zeme, dokonca aj vnútri kameňov.

Odporúčané
Hubblov teleskop zachytil ojedinelý vesmírny ohňostroj. Vedcom sa vďaka nemu podarilo odfotiť svetielkujúci prúd prehriateho plynu Hubblov teleskop zachytil ojedinelý vesmírny ohňostroj. Vedcom sa vďaka nemu podarilo odfotiť svetielkujúci prúd prehriateho plynu 5. septembra 2021, 20:48

Ako informuje technologický portál Mashable, roveru Perseverance sa podarilo nájsť, rozrezať a odfotiť kameň, ktorý by mohol byť naším víťazným výkrikom. Balvan vo veľkosti bežného umývadla totiž podľa fotky odoslanej z Marsu 1. septembra obsahuje niečo, čo by sa mohlo podobať na úspech.

Celý proces hľadania takýchto dôkazov sa začína pri dôkladnej analýze povrchu červenej planéty. Rover je vybavený množstvom nástrojov na interakciu s tamojším prostredím a medzi ne patrí aj rock abrasion tool (nástroj na obrusovanie kameňov). Ide o vysokorýchlostnú karbobrúsku, ktorá vie z kameňa odstrániť jeho vonkajšiu vrstvu.

Po nevydarenom pokuse o prerezanie nádejne vyzerajúceho balvana z augusta však vedci z NASA nenechali veci na náhodu. Na rover sa bezdrôtovo napojili a pomocou signálu z kamier vybrali najvhodnejšieho adepta na obrúsenie a analýzu.

Do kameňa rover vyvŕtal dieru a nabral si časť z jeho vnútra do svojho spracovacieho priestoru. Nepodarilo sa mu však vyhotoviť dobré fotografie, pretože zatiaľ nestál v dobrom svetle. NASA však trpezlivo čaká na ďalšiu dokumentáciu a teší sa na výsledky.

Domov
Zdieľať
Diskusia