Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. septembra 2021, 13:30
Čas čítania 2:41
Martin Adam Pavlík

RECENZIA: Vtelenie zla

RECENZIA: Vtelenie zla
Zdroj: Continental Film
FILMY A SERIÁLY FILMY 2021 MALIGNANT NOVÉ FILMY VTELENIE ZLA
Uložiť Uložené

Najnovší horor režiséra filmov ako Saw: Hra o prežitie, V zajatí démonov či Insidious dopadol katastrofálne.

Ako sa dá z hororu spraviť totálna komédia či až paródia? Štyridsaťštyriročný režisér James Wan (Rýchlo a zbesilo 7, Aquaman) ti to bez problémov ukáže.

Jeho najnovší horor Vtelenie zla, ktorý si od štvrtka 2. septembra môžeš pozrieť v slovenských kinách, je ako zlý vtip. Nevieš, či sa pri ňom máš smiať alebo skôr plakať, no zaručene sa budeš cítiť trápne. 

Hlavná postava Madison (Annabelle Wallis) je tehotná a žije s priateľom v obrovskom dome, ktorý vyzerá ako prototyp Drakulovho bydliska. Človek pri zmysloch by tam teda nešiel bývať, ani keby mu za to platili. Ukáže sa, že priateľ Madison je „prepnutý“ násilník a bývalý alkoholik. Našťastie, divák ho musí tolerovať len krátky čas, keďže si dlho nepožije. Po tajomnom incidente v dome totiž zomrie. 

Blikajúce svetielka, tajomné zvuky a tá najotravnejšia hudba

Madison počas neho zároveň príde o dieťa, no rozhodne sa do spomenutého domu vrátiť a bývať tam sama. A to by sme nepozerali horor vo Wanovej réžii, keby v ňom zrazu nezačali každú chvíľu blikať nejaké svetielka, nebolo počuť záhadné zvuky a nehrala k tomu typická, maximálne otravná akože strašidelná hudba, zložená z otrepaných disharmonických tónov huslí.

Vtelenie zla
Zdroj: Continental Film

Ukazuje sa aj, že Madison má jedinečnú schopnosť – vie sa v noci preniesť na iné miesta, kde je svedkom brutálnych vrážd. Tým, ktorí už majú niečo napozerané, môže táto schopnosť jemne pripomenúť klasiku z pera majstra hrôzy Stephena Kinga, ktorú do filmovej podoby celkom slušne pretransformoval skúsený David Cronenberg. Áno, reč je o Mŕtvej zóne z roku 1983.

Odporúčané
Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) 16. novembra 2023, 15:30

Bohužiaľ, tento jemný Wanov odkaz na kultové dielo sa rýchlo vytráca a nahrádza ho ohňostroj toho najviac do očí bijúceho hororového klišé bez čo i len štipky ozvláštnenia. Všetko je tak prvoplánovo „rozzáberované“, zahrané a dramaturgicky vystavané – vrátane samotného záverečného rozuzlenia –, že nad tým ostáva len rozum stáť. 

Tupé postavy a ani náznak strachu

Wan skutočne do bodky vyťahuje spolu so svojou scenáristickou kolegyňou Ingrid Bisu všetky možné konvenčné žánrové šablóny. A ono by to v zásade až tak neprekážalo, keby si títo dvaja dali aspoň trocha záležať na uveriteľnosti príbehu a minimálne sa snažili vdýchnuť postavám trocha života a zmyslu.

Vtelenie zla
Zdroj: Continental Film

Tie sa totiž správajú tak neskutočne tupo a nelogicky, až to vyzerá, že sú len bábky, ktoré ovláda na hernej konzole pojašené päťročné dieťa. Duo hlavných vyšetrovateľov pripomína Pata a Mata. Ich hlášky sú také strašné, že divák nedokáže pochopiť, ako toto celé môže vlastne tvorca ako Wan, ktorý v minulosti nakrútil špičkové záležitosti ako Saw alebo V zajatí démonov, myslieť vážne.

Celkovo dialógy sú akoby písané na kolene a sú až nebezpečne príbuzné tým, aké bežne vidno v déčkových katastrofálnych produkciách. Nehovoriac o motívoch postáv či zbytočných dejových líniách. Niektoré pôsobia buď strašne nasilu, alebo vyslovene komicky a to, čo filmu chýba najviac, je to najpodstatnejšie, čo mohlo všetko poriadne okoreniť a pri čom by sme mohli na všetky uvedené negatíva aspoň na chvíľu zabudnúť – strach. 

Zbytočný film, v ktorom nič nefunguje

Vtelenie zla už od prvých sekúnd vyznieva rozpačito, no postupom času sa to len a len zhoršuje. Wanovu novinku mierne zachraňujú pred totálnym prepadákom skutočne pôsobivé jednozáberovky Michaela Burgessa (zatiaľ ide bezpochyby o jeho najlepšiu prácu s kamerou), najmä vo finále, či veľmi slušné špeciálne efekty. Všetko ostatné vôbec nefunguje. Ešte aj osvetlenie každej scény v štýle filmu noir vyzerá nesmierne smiešne a hlavne nepochopiteľne. 

Odporúčané
ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) 7. novembra 2023, 12:30

Dokonca aj herecké výkony sú jedným veľkým utrpením – obzvlášť to majú na svedomí Michole Briana White či Maddie Hasson. Avšak ani Annabelle Wallis, hoci nanajvýš sympatická, bohužiaľ, ešte stále nemá na to, aby utiahla celý film ako hlavná hrdinka. Nie je vôbec presvedčivá a oveľa viac jej to sedí vo vedľajších úlohách (ako napríklad v Gangoch z Birminghamu či v akčnom sci-fi Boss Level). 

Herečka Annabelle Wallis.
Herečka Annabelle Wallis. Zdroj: Continental Film

Vtelenie zla je absolútne zbytočný film, ktorý nemá čo ponúknuť, čím prekvapiť a už vôbec nemá čím obohatiť súčasnú kinematografiu. Ostáva len dúfať, že James Wan sa znova „dá dokopy“ a v najbližšom pokračovaní Aquamana ukáže, že stále vie točiť aj dobré filmy. Jeho hororovej novinke však dávame tri body z desiatich

Ak si film videl, nezabudni ho ohodnotiť v našej databáze.
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia