Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou ASUS.
15. septembra 2021, 9:30
Čas čítania 5:56
Richard Bonde

Notebook s podpisom Alana Walkera a USB portom na škatuli? Áno, aj taký existuje. Otestovali sme nový ROG Zephyrus G14 AW SE

Notebook s podpisom Alana Walkera a USB portom na škatuli? Áno, aj taký existuje. Otestovali sme nový ROG Zephyrus G14 AW SE
Zdroj: Refresher/Richard Bonde
TECH HERNÉ KONZOLY TECHNOLOGICKÉ RECENZIE WINDOWS
Uložiť Uložené

Takýto je dídžejsko-hráčsky notebook od Asusu.

Azda najviac dominujúcou značkou na trhu s hernými počítačmi a notebookmi je v poslednom období divízia spoločnosti s názvom Republic of Gamers. Tento taiwanský výrobca uviedol koncom mája tohto roka na trh herný notebook s názvom ROG Zephyrus G14.

Spoločnosť nám do redakcie Refresheru požičala jeden z prvých kusov na recenziu. Nejde však len o obyčajný Zephyrus G14, ale o špeciálnu edíciu s brandingom od dídžeja Alana Walkera. Táto verzia najviac ulahodí jednak jeho fanúšikom a jednak milovníkom počúvania aj tvorenia elektronickej hudby.

Notebook ROG Zephyrus G14 AW SE beží na operačnom systéme Windows 10 Home.
Notebook ROG Zephyrus G14 AW SE beží na operačnom systéme Windows 10 Home. Zdroj: Refresher/Richard Bonde

V redakcii sme notebook ROG Zephyrus G14 AW SE otestovali, vyskúšali sme jeho limity a pokúsili sme sa nájsť zásadné plusy aj mínusy. Oplatí sa investovať takmer dve tisícky eur do herného notebooku s podpisom Alana Walkera? Odpoveď na túto a oveľa viac otázok nájdeš v tejto recenzii.

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo poháňa herný notebook Zephyrus G14.
  • Čím sa špeciálna edícia líši od sériového typu.
  • Ako môže mať notebook displej z obidvoch strán.
  • Prečo škatuľu od tohto notebooku nikdy nebudeš chcieť vyhodiť.
  • Ako sa Zephyrus G14 popasoval s benchmarkovými testami.
  • V čom je notebook skvelý a v čom, naopak, podradný.
  • Koľko stojí a či sa ti jeho kúpa oplatí.

Technické špecifikácie

Nová mašina od Republic of Gamers s kontúrami dídžeja Alana Walkera zaujme svoju cieľovú skupinu predovšetkým elektronickým vnútrom.

Notebook je vybavený 14-palcovým 120-hertzovým QHD LCD displejom s rozlíšením až 2 560 x 1 440 pixelov, operačnou pamäťou s veľkosťou 16 GB (rozšíriteľnou na max. 24 GB) a až terabajtovým SSD diskom. Hráčov náročných počítačových hier však oveľa viac zaujíma jeho centrálny a grafický procesor.

Ako býva pri počítačoch od Republic of Gamers štandardom, srdcom počítača je 8-jadrový procesor AMD Ryzen 9 5900HS, ktorý vie pri optimálnom chladení makať až na frekvencii 4,5 GHz. Výrobca do notebooku dosadil aj mimoriadne výkonnú grafickú kartu Nvidia GeForce 3050 Ti s GDDR6 pamäťou až 4 GB, ktorá pri maximálnom výkone šliape na frekvencii takmer 1,6 GHz.

Walkerovský Zephyrus príde svojmu majiteľovi zabalený v štyroch vrstvách – plastovej fólii, kartónovej škatuli, papierovom „zakladači“ a plastovom otváracom kryte.
Walkerovský Zephyrus príde svojmu majiteľovi zabalený v štyroch vrstvách – plastovej fólii, kartónovej škatuli, papierovom „zakladači“ a plastovom otváracom kryte. Zdroj: Refresher/Richard Bonde

Vonkajšia výbava

Notebook je nepochybne zaujímavý aj zvonku. Má podsvietenú klávesnicu s obrovským medzerníkom, množstvom funkčných tlačidiel a znakom Alana Walkera na klávesoch AW.

Dobre spracovaný je aj trackpad, ktorý je príjemný na dotyk a pri klikaní je relatívne tichý. Na trackpady na počítačoch Mac od konkurenčného Applu sa však ani náhodou nechytá. Drvivá väčšina majiteľov nového Zephyrusu si však cez jeden z dvoch USB-A portov pripojí externú hráčsku myš.

Klávesy A a W na sebe majú namiesto klasickej potlače emblém Alana Walkera.
Klávesy A a W na sebe majú namiesto klasickej potlače emblém Alana Walkera. Zdroj: Refresher/Richard Bonde

Okrem dvojice spomenutých portov je notebook vybavený aj dvojicou modernejších USB-C portov, jedným HDMI portom, kombinovaným 3,5-milimetrovým jackom na pripojenie slúchadiel s mikrofónom a, samozrejme, nabíjacím portom. Na čo najlepšie vetranie je umiestnený uprostred ľavého boku, čo môže byť v niektorých prípadoch mierne obmedzujúce.

Z jednej strany displej, z druhej AniMe Matrix

Keď sme prvýkrát počuli o AniMe Matrixe, neboli sme si istí, či si máme predstavovať japonské rozprávkové postavy alebo film s Keanu Reevesom. Vďakabohu (aj keď pre niektorých nanešťastie) ide o niečo celkom iné. 

AniMe Matrix je panel so stovkami miniatúrnych LED žiaroviek, ktorý je šikovne integrovaný do zadnej strany notebooku. Predvolene zobrazuje rôzne variácie loga Republic of Gamers či emblému Alana Walkera, no je prispôsobiteľný a dá sa na ňom zobraziť ľubovoľný text či grafika, dokonca aj v pohybe.

asus, rog, alan walker, notebook
Zdroj: Refresher/Richard Bonde

Podobne ako svietiace jablko na MacBookoch vyrábaných do roku 2015, aj AniMe Matrix si nepochybne uchmatne pozornosť každého okoloidúceho, ktorý ho vidí prvýkrát. Samotný panel však nie je jedinou svetielkujúcou vymoženosťou nového Zephyrusu. Niektorí sa určite potešia tlačidlu Aura, ktoré prepína tri režimy podsvietenia klávesnice – kontinuálne, pomaly pulzujúce a rýchlo blikajúce.

Detail tlačidla s logom ROG, ktorým sa otvára Asus ROG ovládací panel. Na tlačidle F4 je aj funkcia Aura.
Detail tlačidla s logom ROG, ktorým sa otvára Asus ROG ovládací panel. Na tlačidle F4 je aj funkcia Aura. Zdroj: Refresher/Richard Bonde

Škatuľa, ktorú nechceš vyhodiť

Už na prvý pohľad sa nám zdalo zvláštne, prečo je Zephyrus s autogramom Alana Walkera zabalený v toľkých vrstvách. Tou najspodnejšou je plastová škatuľa, ktorá má na sebe zaujímavú potlač pripomínajúcu dídžejský pult. No keď sme sa v príručke používateľa dočítali, že má aj USB-C port, vedeli sme, že to nie je len obyčajná škatuľa.

Na plastovej škatuli, v ktorej bol notebook uložený, sa nachádza port typu USB-C.
Na plastovej škatuli, v ktorej bol notebook uložený, sa nachádza port typu USB-C. Zdroj: Refresher/Richard Bonde

Dídžejský panel teda nie je len domnienkou, ale aj skutočným využitím škatule od notebooku. Vizuálne prvky na priehľadnom plastovom veku sú napojené na USB-C port a fungujú na princípe malého elektrického prietoku, ktorý im dodáva vodivosť ľudského tela. V balení Zephyrusu sa nachádza aj USB-C kábel, ktorým sa škatuľa k notebooku pripojí, po pripojení nám dokonca Windows sám otvoril vstavanú apku so samplerom, v ktorej sú  vopred nahraté sample zo skladieb Alana Walkera.

Miernym sklamaním pre nás bol fakt, že dotykový dídžejský panel má mierne oneskorenie – podľa našich skromných meraní približne 0,08 až 0,15 sekundy. Nezdá sa, že je to veľa, ale pri púštaní samplov do hrajúcej skladby nám to narobilo rytmický neporiadok.

Nemyslíme si, že táto škatuľa bude každodennou súčasťou zábavy pri notebooku Zephyrus G14, ale prvých pár dní môže majiteľovi slúžiť ako zaujímavý nástroj na odreagovanie. A nepochybne si nájde využitie hlavne na oslavách, keďže jej nebude vadiť ani obliatie alkoholom, práve naopak, každé promile v krvi amatérskeho dídžeja z nej urobí väčšiu a väčšiu zábavku.

Škatuľa alias dídžejský pult so šiestimi triggermi, výberom troch samplových bánk a ovládaním rýchlosti a low-pass filtra.
Škatuľa alias dídžejský pult so šiestimi triggermi, výberom troch samplových bánk a ovládaním rýchlosti a low-pass filtra. Zdroj: Refresher/Richard Bonde

Vyrobený pre výkon

Na notebooku od Republic of Gamers sme pre čo najpresnejšie vyhodnotenie výkonu urobili štyri benchmarkové testy. Použili sme program GeekBench 5 a otestovali sme centrálny aj grafický procesor v dvoch rôznych režimoch. Tie sme prepínali klávesovou skratkou Fn + F5.

V prvom režime s názvom Performance, v ktorom môže notebook pracovať na plný výkon a zapínať ventilátor podľa potreby, sme pri teste CPU zaznamenali skóre 1 096 pre jedno jadro a 6 363 pre všetky jadrá. S 5-minútovým odstupom sme test vykonali znovu, no tentoraz v režime Silent, keď notebook musí pracovať s vypnutými ventilátormi. Skóre bolo v tomto prípade, pochopiteľne, nižšie – iba 894 bodov pre jedno jadro a 5 685 pre všetky.

V porovnaní s MacBookom Air z jesene 2020, na ktorom sme spracúvali túto recenziu, nás výsledok mierne sklamal. Náš MacBook sa vyšplhal na 1 703 bodov pre jedno jadro a až 7 396 bodov pre všetky.

V teste GPU sme v režime Performance zaznamenali skóre 56 665 bodov. V režime Silent rozdiel nebol až taký dramatický ako v prípade testu CPU – GeekBench nám ukázal výsledok 55 219 bodov.

Notebook ROG Zephyrus G14 AW SE beží na operačnom systéme Windows 10 Home.
Notebook ROG Zephyrus G14 AW SE beží na operačnom systéme Windows 10 Home. Zdroj: Refresher/Richard Bonde

Naše kladné aj záporné postrehy

Zephyrus G14 AW SE je jeden podarený a estetický notebook, o tom nemôžeme pochybovať. Veľmi nás zaujali modré tlačidlá Enter, Shift a Escape, veľký medzerník s nápisom Alan Walker aj trackpad so vzorom zvukovej vlny. Každý na ňom dozaista ocení aj AniMe Matrix a skvelým estetickým prvkom sú i systémové animácie, ktoré sa tiež trochu prispôsobili logu dídžeja.

Všimli sme si však niekoľko nedomyslených vecí. Spomenuli sme už nabíjací port uprostred ľavej strany. Jeho umiestnenie so sebou prináša hneď dve nevýhody. Prvou a menej obmedzujúcou je estetika riešenia, druhou je však jej nepraktickosť. Nelogické umiestnenie nám skomplikovalo zapojenie nabíjacieho kábla v šere, pretože port sme jednoducho nevedeli nájsť. Niekoľkokrát sa nám tiež stalo, že pri presúvaní nabíjajúceho sa notebooku sme ho nechtiac položili na kábel.

Ďalšou nešťastne vyriešenou vecou je otváranie notebooku, ktoré je pre čo najlepšie chladenie urobené tak, že notebook sa pri otváraní mierne zdvíha. To nepredstavuje problém pri používaní notebooku na stole, no pri otváraní v lone sa do pántov displeja veľmi ľahko dostanú nohavice.

A do tretice nesmieme zabudnúť na jednu vlastnosť, ktorá nie je chybou ani špecifikom tohto notebooku. Jej symptómom je tiché pískanie na vysokej frekvencii v momentoch, keď procesor nevykonáva žiadne činnosti. Systém Windows ho v tejto situácii prepne do clock-stopped stavu, označovaného aj ako C3, pri ktorom v ňom dochádza k takzvanému piezoelektrickému efektu a procesor vydáva nepríjemný piskľavý zvuk. Niektorí ho nemusia vôbec počuť, iní ho zase nemusia vnímať alebo brať ako obmedzenie. Nám však po chvíli začal prekážať, tak sme notebook opäť oživili, aby sa procesor vrátil do aktívneho stavu.

Príjemnou pozornosťou zo strany výrobcu je priložená šiltovka a ponožky s logom Republic of Gamers a Alana Walkera, ktoré sú súčasťou každého balenia.

asus, rog, alan walker, notebook
Zdroj: Refresher/Richard Bonde

Náš finálny verdikt

Notebook ROG Zephyrus G14 AW SE na nás vo všeobecnosti urobil relatívne dobrý dojem. Dalo by sa na ňom zlepšiť ešte niekoľko drobností, ako napríklad klikací mechanizmus trackpadu, predinštalovať Windows 10 Pro na miesto verzie Windows 10 Home alebo trochu zlepšiť systém otvárania veka.

V redakcii by sme mu však radi udelili skôr pozitívne hodnotenie než negatívne. Notebook je výkonný, má dostatok úložiska, operačnej pamäte a skvelý 120-hertzový displej s QHD rozlíšením. A napriek tomu všetkému je jeho cena prijateľná – 1 919 eur (49 990 českých korún).

Ak si aktívnym hráčom graficky náročných počítačových hier, miluješ elektronickú tanečnú hudbu a určite chceš notebook a nie stolový počítač, Zephyrus G14 s brandingom dídžeja Alana Walkera je pre teba dobrá voľba.

Naše odporúčanie sa však nesie v znamení toho, že ak vyslovene netúžiš po prenosnom počítači, nad kúpou Zephyrusu ešte porozmýšľaj. Stolový počítač s rovnakým výkonom, väčším a kvalitnejším displejom a hernou klávesnicou a myšou ťa vyjde približne rovnako draho.

Výhody Nevýhody
+ silná vonkajšia konštrukcia – nešikovne vymyslené pánty
+ moderný dizajn – pri vysokom výkone je veľmi hlučný
+ výkonné procesory – trochu malý trackpad
+ kvalitný displej – povrch sa ľahko zamastí
+ slušné reproduktory – žiadna CD/DVD mechanika
+ AniMe Matrix kradnúci pohľady – piskot v clock stopped stave
+ príjemná nehlučná klávesnica – umiestnenie nabíjania
+ slušná výdrž batérie – cena takmer 2 000 eur
Odporúčané
Spotify, Apple Music, Youtube Music, Deezer alebo Tidal? Porovnali sme 5 streamovacích služieb a vieme, ktorá sa oplatí najviac Spotify, Apple Music, Youtube Music, Deezer alebo Tidal? Porovnali sme 5 streamovacích služieb a vieme, ktorá sa oplatí najviac 18. augusta 2021, 14:30
Domov
Zdieľať
Diskusia