Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. augusta 2021, 14:05
Čas čítania 1:03
Viktor Kniš

Generálny prokurátor Maroš Žilinka zrušil obvinenie v kauze obchodovania s nahrávkou Gorila voči Jaroslavovi Haščákovi

NEWS JAROSLAV HAŠČÁK
Uložiť Uložené

Ešte nedávno mu hrozilo, že sa vráti do väzby.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka zrušil obvinenie voči Jaroslavovi Haščákovi, oznámila to generálna prokuratúra. NAKA ho ešte v decembri 2020 obvinila zo zločinu podplácania a z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Jaroslav Haščák
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Haščáka pôvodne neobvinili z dôvodu samotného obsahu údajnej nahrávky Gorila, ale z údajného predaja jej kópie. Z obvinenia vyplýva, že ju vraj finančník Penty kúpil od bývalého šéfa kontrarozviedky SIS Ľubomíra Arpáša pri podvodnej transakcii za necelých 200-tisíc eur.

Vraj sa tvárili, že Ľubomír Arpáš, ktorého uväznili počas akcie Božie mlyny, poskytoval Jaroslavovi Haščákovi zdravotnícke analýzy, ktoré však podľa vyšetrovateľa nemali reálne opodstatnenie.  

Jaroslava Haščáka prepustil Najvyšší súd ešte začiatkom januára, vo väzbe však strávil Vianoce aj Nový rok. 

Žilinka: Stíhanie Haščáka bolo nezákonné

Generálny prokurátor zdôrazňuje, že stíhanie obvineného je možné len zo zákonných dôvodov a zákonným spôsobom.

Po preskúmaní veci sa stotožnil s názorom Najvyššieho súdu SR, že „orgánom činným v trestnom konaní sa v predmetnej veci nepodarilo zabezpečiť dôkazy v takom množstve a kvalite, ktoré by v tomto štádiu trestného konania umožňovali vyvodiť podozrenie v určitej rozumnej miere pravdepodobnosti, že obvinení sa skutkov tak, ako sú im kladené za vinu, dopustili“.


Generálny prokurátor dospel tiež k záveru, že také dôkazy neboli zabezpečené ani po vydaní a právoplatnosti napadnutých uznesení, keďže výpovede svedkov neobsahujú žiadne relevantné skutočnosti, ktoré by dôvodnosť vzneseného obvinenia potvrdzovali. Pri posudzovaní veci zohľadnil aj nálezy Ústavného súdu SR a rozsudok Európskeho súdu pre ľudské práva.

Odporúčané
Podľa súdu by Haščák mohol cez médiá ovplyvňovať verejnú mienku. Útek nehrozí napriek tomu, že je veľmi bohatý Podľa súdu by Haščák mohol cez médiá ovplyvňovať verejnú mienku. Útek nehrozí napriek tomu, že je veľmi bohatý 14. decembra 2020, 18:28

„V zhode so skutkovými a právnymi závermi NS SR generálny prokurátor konštatuje, že týmto právoplatným uznesením o vznesení obvinenia bol porušený zákon v neprospech všetkých troch obvinených,“ doplnila hovorkyňa GP SR Jana Tökölyová.

Domov
Zdieľať
Diskusia