Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. augusta 2021, 17:59
Čas čítania 5:22
Adam Novosad Kamila Šebestová

Keby ma slovenskí vojaci nezachránili, tak ma Taliban na mieste zastrelí. 22-ročný Aahil musel Kábul vymeniť za Humenné (Rozhovor)

NEWS AFGANISTAN
Uložiť Uložené

Aahil je v Záchytnom tábore v Humennom. Dúfa, že Slovensko pošle aj ďalší vládny špeciál pre jeho rodinu, ktorá sa skrýva pred Talibanom.

Slovenskí vojaci mu zachránili život. Aahil sa minulý štvrtok dostal z Afganistanu vojenským špeciálom. „Ak by som tam zostal, teraz by ste sa so mnou nerozprávali. Zabili by ma,“ vysvetľuje nám so smútkom v hlase.


Okrem neho evakuovala slovenská vláda ďalších sedem Afgancov. Státisíce obyvateľov Afganistanu však na útek z krajiny stále čakajú a žiadajú Západ o pomoc. Pre prácu v afganských ozbrojených silách je ohrozená aj Aahilova rodina. 

Odporúčané
Za taxík platia ženami, muži padajú z lietadla. Čo sa deje v Afganistane a ako Taliban ovplyvní Európu? Za taxík platia ženami, muži padajú z lietadla. Čo sa deje v Afganistane a ako Taliban ovplyvní Európu? 18. augusta 2021, 12:35

„Vôbec nevychádzajú von. Musia sa skrývať pred Talibanom,“ dodáva. Dúfa, že Slovensko vyšle ďalší vojenský špeciál a zachráni im život. V rozhovore hovorí viac o tom, aké bolo uniknúť smrti. Skutočné meno respondenta sme nahradili pseudonymom Aahil z bezpečnostných dôvodov.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa mu podarilo študovať v Košiciach a kde pracoval v Afganistane.
  • Či je v ohrození života jeho rodina.
  • Na akých bojových helikoptérach lietal v Afganistane.
  • Ako by sa mu Taliban pomstil za to, že ich bombardoval.
  • Či by mu Taliban dal šancu na obhajobu alebo by ho rovno zastrelili.
  • V ktorej chvíli stál len 1,5 metra od strieľajúceho vojaka na letisku.
  • Či videl, že by slovenskí vojaci v Kábule na letisku strieľali.
  • Čo si myslí, že sa stane pod nadvládou Talibanu so ženami.
  • Aké plány do budúcnosti má s priateľkou na Slovensku.
afganistan
Zdroj: TASR/AP

Koľko máš rokov? Kde si v Afganistane pracoval?

Mám 22 rokov. V minulosti som študoval na Slovensku v Košiciach, ale po ukončení štúdia som odišiel do Afganistanu, kde som viac ako tri roky pracoval pre afganské armádne letectvo. Nepôsobil som stále na jednom mieste, ale vo viacerých mestách po celej krajine, pretože sme v armáde rotovali. Vlastne som v armáde prešiel takmer celý Afganistan.

Čo si študoval na škole?

Zameraním môjho štúdia bolo letectvo a najmä helikoptéry MD 530. Vzdelával som sa o tejto helikoptére v Košiciach, keď som v Afganistane dostal príležitosť prísť na Slovensko vďaka štipendiu. Na Slovensku som študoval na Technickej univerzite v Košiciach, ale potom som sa vrátil do Afganistanu, začal pracovať pre armádne letectvo a situácia sa postupne začala zhoršovať.

Pochádzaš priamo z Kábulu?

Nepochádzam z Kábulu, ale z mesta na východe krajiny neďaleko hranice s Pakistanom. Od Kábulu je vzdialené asi 125 kilometrov a cesta autom trvá viac ako 3 hodiny, prípadne 30 minút helikoptérou.

Americké lietadlo evakuuje stovky utečencov z Kábulu.
Americké lietadlo evakuuje stovky utečencov z Kábulu. Zdroj: Instagram/leicalosers

Tvoja rodina nateraz zostáva v Afganistane? 

Samozrejme, celá moja rodina je stále v Afganistane. Mne sa s pomocou snúbenice podarilo dostať z Afganistanu vďaka iniciatíve slovenskej vlády, ale moja rodina zostala v meste, z ktorého pochádzam.

Je tvoja rodina v ohrození?

Kvôli mne je celá moja rodina v ohrození. Možno ste počuli v správach, že biometrická databáza afganských síl, sociálneho zabezpečenia aj ministerstva obrany sú teraz v rukách Talibanu. Taliban hľadá všetkých ľudí, ktorí v minulosti spolupracovali s vládou, takže zostať v Afganistane by bolo pre mňa oveľa nebezpečnejšie.

Odporúčané
Na amerických vojakov v Afganistane údajne zaútočila tajomná bytosť: monštrum pripomínajúce obra zabilo jedného z nich kopijou Na amerických vojakov v Afganistane údajne zaútočila tajomná bytosť: monštrum pripomínajúce obra zabilo jedného z nich kopijou 31. marca 2024, 9:30

Keby ma Taliban dostal do rúk, neváhali by a zastrelili by ma priamo na mieste. Našťastie sa mi podarilo utiecť, lenže moji mladší aj starší bratia zostávajú v Afganistane a Taliban teraz vyhlásil, že chce, aby pre nich mladí ľudia pracovali, čo nemôžem dopustiť.

Zatiaľ len hľadajú moju rodinu, ale keď ju nájdu, tak sa budú vypytovať, kde som a kam som ušiel. Nebezpečenstvo im hrozí v každej chvíli, preto si často volávame a zisťujem, či sú v poriadku. Práve sa snažím zistiť, či by slovenská vláda nevedela zabezpečiť aj príchod mojej rodiny.

Vieš so svojimi najbližšími momentálne zo Slovenska komunikovať?

So svojou rodinou telefonujem každý deň a zisťujem, ako to zvládajú. Oni mi vysvetľujú, že ani nemôžu vyjsť z domu, lebo keby vyšli a chytí ich Taliban, tak by sa dostali do problémov. Presťahovali sa do nášho nového domu, lebo Taliban po prevzatí moci vie z vládnych systémov zistiť, ktorý dom vlastníme a kde sa zdržiava moja rodina. Takto to bude pre nich komplikovanejšie.

Ak by si zostal v Afganistane, tak by ťa Taliban zatkol?

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 102427 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Na akých bojových helikoptérach lietal v Afganistane.
  • Ako by sa mu Taliban pomstil za to, že ich bombardoval.
  • Či by mu Taliban dal šancu na obhajobu alebo by ho rovno zastrelili.
  • V ktorej chvíli stál len 1,5 metra od strieľajúceho vojaka na letisku.
  • Či videl, že by slovenskí vojaci v Kábule na letisku strieľali.
  • Čo si myslí, že nastane pod nadvládou Talibanu so ženami.
  • Aké plány do budúcnosti má s priateľkou na Slovensku.
Domov
Zdieľať
Diskusia