Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. augusta 2021, 20:00
Čas čítania 1:23
Viktor Kniš

TOP 3 v pondelok: Klimatická kríza sa stupňuje, požiarov bude čoraz viac, nový covid automat uprednostní zaočkovaných

NEWS TOP 3 REFRESHER ČLÁNKY
Uložiť Uložené

Pripravili sme prehľad najdôležitejších udalostí dnešného dňa.

Planéta Zem sa prehrieva

Vedci z celého sveta sa po podrobnom výskume zhodujú na tom, že priemerná svetová teplota bude stúpať. Do roku 2030 by mala byť vyššia o 1,5 stupňa Celzia. Informáciu, ktorú priniesla Medzivládna komisia pre zmenu klímy (IPCC), označili ako „červený kód pre ľudstvo“. 

Správa IPCC uvádza, že ak by sa teoreticky znížila produkcia oxidu uhličitého na nulu, prvé pozitívne efekty by sa prejavili o 20 rokov. Údaje podľa expertov ukazujú, že otepľovanie sa v uplynulých rokoch ešte zrýchlilo. V jej záveroch sa píše, že globálne otepľovanie už urýchľuje zvyšovanie hladiny morí, roztápa ľadovce a zhoršuje extrémy počasia, ako sú vlny horúčav, suchá, záplavy a búrky.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP

Rodí sa nový covid automat 

Na Slovensku sa budú môcť pravdepodobne prevádzkovatelia obchodov a služieb rozhodnúť, či si na dvere vylepia oznam – zákaz vstupu ľuďom bez očkovania alebo testu. Vyplýva to z nástrelu nového covid automatu, ktorý na svojom Facebooku zverejnila predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková.

Odporúčané
Top 3 v utorok: LEGO reaguje na Dráčik, Orosch útočil na LGBTI+ ľudí už v lete a Slovákov čaká výmena vrchnákov Top 3 v utorok: LEGO reaguje na Dráčik, Orosch útočil na LGBTI+ ľudí už v lete a Slovákov čaká výmena vrchnákov 8. novembra 2022, 20:00

Slovensko by zároveň už nemalo zažiť celoplošný lockdown, ktorý pri druhej vlne znamenal zatvorenie krajiny, aj keď niektoré okresy mali len pár pozitívnych prípadov. Viac sa dočítaš tu.

Vladimír Lengvarský, Ján Mikas
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Grécko stále horí

Slovensko poslalo do Grécka 75 hasičov s 30 kusmi techniky. Krajina bojuje s ničivými požiarmi už takmer dva týždne bez prestávky. Môže za ne najmä extrémne teplo, silný vietor a obrovské sucho.

Hasiči zo Slovenska budú pomáhať najmä s požiarmi severne od Atén, kde sa plamene rozhoreli v pohorí Mount Parnitha či v okrajových častiach hlavného mesta. Obrovské problémy sú aj na ostrove Eubója, odkiaľ museli dokonca evakuovať obyvateľov trajektmi, horí tam celá severná časť ostrova. Viac sa dočítaš tu.

grécko
Zdroj: Facebook

INSTAGRAM: post dňa

Adela Vinczeová zverejnila na Instagrame netradičný zážitok, o ktorý sa jej postaral taxikár. Ten ju pravdepodobne nespoznal, a keď sa blížili k miestu, kde moderátorka býva, začal ju ohovárať.

„Tak som sa dozvedela, že ONA nemôže mať deti, že je príliš chudá a že keď má toľko peňazí, prečo si nedá urobiť ten nos. Jednoznačne som s ním súhlasila,“ prezradila Adela Vinczeová. Prepitné vodičovi nedala, nie však preto, že ju ohováral, ale preto, že nemal nasadené rúško. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Trochu inak s Adelou (@trochu_inak_s_adelou)

Domov
Zdieľať
Diskusia