Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. augusta 2021, 18:34
Čas čítania 3:46
Adam Novosad

Takto vyzerá peklo na zemi. Grécko zažíva tragédiu nepredstaviteľných rozmerov, pomáhať šli aj slovenskí hasiči

ZAUJÍMAVOSTI POŽIAR
Uložiť Uložené

Grécko sa zmieta v plameňoch, ktoré prichádzajú hasiť oddiely z celej Európy aj Blízkeho východu. Nezaváhalo ani Slovensko.

„Najväčší tím, aký sme kedy poslali do zahraničia,“ opisoval vyslanie 75 hasičov s 30 kusmi techniky do Grécka minister vnútra Roman Mikulec. Slovensko sa zaradilo medzi ďalšie európske krajiny, ktoré vyslali Grékom na pomoc hasičov. 

Ako to aktuálne v Grécku vyzerá a prečo potrebujú Gréci pomoc hasičov z krajiny ako Slovensko, odkiaľ cesta až do Atén trvá takmer jeden celý deň?

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo ničivé požiare v Grécku spôsobilo.
  • Koľko požiarov momentálne v Grécku horí a kde sa vyskytujú.
  • Prečo sú požiare skutočnou realitou klimatických zmien.
  • Kde budú zasahovať slovenskí hasiči, ktorí budú plne autonómni.
  • Prečo niektorí Gréci hromžia, že ich vláda dala evakuovať priskoro.
  • Či grécky premiér očakáva koniec leta ako z najhoršej nočnej mory.

Grécko bojuje s ničivými požiarmi už takmer dva týždne bez prestávky. Môže za ne najmä extrémne teplo (v krajine namerali minulý týždeň rekordných 48 stupňov Celzia), silný vietor a obrovské sucho.  

požiare
Zdroj: Copernicus Emergency Management Service

Toto je skutočná realita klimatických zmienZa posledné dva týždne vypuklo v Grécku viac ako 150 požiarov, ktoré zranili desiatky ľudí, zničili lesy, polia, príbytky ľudí aj obchody. Napriek celoeurópskej mobilizácii sa situáciu na mnohých miestach zatiaľ nepodarilo dostať pod kontrolu. Zhorelo už takmer 60-tisíc hektárov pôdy, čiže 600 štvorcových kilometrov krajiny.

Odporúčané
Krvavá svadba: Moslimka podpálila stan, aby sa pomstila manželovi, ktorý sa ženil druhýkrát. Požiar zabil 57 ľudí Krvavá svadba: Moslimka podpálila stan, aby sa pomstila manželovi, ktorý sa ženil druhýkrát. Požiar zabil 57 ľudí 24. novembra 2023, 9:30

Dôvod, prečo sa krajina rozhorela? Klimatické zmeny spôsobujú čoraz väčšie výkyvy počasia, a tak na prelome júla a augusta museli obyvatelia Grécka, rovnako ako dovolenkári čeliť najextrémnejšej vlne horúčav za posledné desaťročia.

Spaľujúce slnko v suchom prostredí vytvorilo ideálne prostredie na vzbĺknutie vysušených porastov. Momentálne zostávajú na zozname oblastí s najvyšším rizikom rozpútania požiarov Atény, obľúbené turistické ostrovy Kréta či Eubója.

Požiar ich odrezal od sveta

Za všetko hovorí rozsiahly požiar na ostrove Eubója, ktorý sa rozhorel 3. augusta a momentálne horí už siedmy deň v kuse. Ostrov Eubója je pritom druhý najväčší grécky ostrov. Letmý pohľad na mapu monitorovacieho systému Copernicus potvrdzuje, že výraznú časť ostrova zachvátili plamene.

Domov
Zdieľať
Diskusia