Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. augusta 2021, 8:39
Čas čítania 0:41
Viktor Kniš TASR

Učitelia, ktorí nemajú zelený pas, prídu o mzdu, študentov do tried nepustia. Ďalšia krajina motivuje obyvateľov k očkovaniu

NEWS OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Taliansko pracuje na tom, aby sa do príchodu tretej vlny zvýšila zaočkovanosť čo najviac. Takto motivuje svojich občanov k vakcinácii.

Talianska vláda vo štvrtok rozhodla, že od 1. septembra musia mať učitelia a vysokoškolskí študenti potvrdenie o imunite voči ochoreniu covid-19 predtým, ako vstúpia do tried.

Takéto zelené pasy budú povinné aj pre cestujúcich vo vlakoch, v diaľkových autobusoch, v leteckej a lodnej doprave. Informovala o tom agentúra Reuters.


Zelený pas je papierový alebo digitálny certifikát, ktorý potvrdzuje, že jeho držiteľ dostal aspoň jednu dávku vakcíny, má negatívny test alebo v poslednom období prekonal ochorenie covid-19, píše Reuters.


Tieto zelené pasy sú od 6. augusta v Taliansku povinné vo vnútorných priestoroch reštaurácií, v kinách, múzeách, divadlách, vo fitnesových štúdiách či na plavárňach.
Vláda premiéra Maria Draghiho vo štvrtok rozhodla o rozšírení týchto opatrení a zaviedla povinné zelené pasy pre učiteľov, univerzitných študentov a cestujúcich v diaľkovej doprave. Opatrenia vstúpia do platnosti od 1. septembra.


Učitelia bez tohto certifikátu nebudú môcť vykonávať svoju prácu a po piatich dňoch im bude pozastavené vyplácanie mzdy.


Taliansky minister zdravotníctva Roberto Speranza povedal, že vláda chce do zelených pasov „investovať toľko, koľko je možné“, s cieľom vyhnúť sa zatváraniu prevádzok.

Domov
Zdieľať
Diskusia