Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. júla 2021, 10:30
Čas čítania 4:46
Dominik Vetrák

V roku 2021 už vyšlo 5 hier, ktorým by si naparil aj 9/10 či 10/10, no pravdepodobne ich vôbec nepoznáš, lebo o nich médiá nepíšu

TECH TIP NA HRY
Uložiť Uložené

Indie hry už dávno každý rok plnia rebríčky najlepších hier, no a tentoraz to nebude inak.

Milujeme indie hry. Už dávno sme pochopili, že niekedy kvalitatívne prekonajú aj veľké AAA tituly, ktoré vytvárajú stovky až tisícky vývojárov za viac ako 100 miliónov dolárov. A pritom niekedy stačí originálny nápad, skutočná vášeň a hŕstka talentovaných tvorcov, aby to všetko zmietli zo stola a vytvorili nezabudnuteľné či skvelé hry, ktorá ťa možno neohúria fotorealistickou „grafikou“, no po pár minútach pochopíš, že to nie je to najdôležitejšie.

Často sú to príbehy, spracovanie postáv, výtvarný štýl a celková atmosféra, ktoré z indie hier robia tituly, ktoré v rebríčkoch najlepších hier končia na vysokých priečkach.

Odporúčané
Tetris ťa v tejto skvelej hre dokáže svojím emotívnym audiovizuálny spracovaním rozplakať. Tieto hry za babku musíš vyskúšať! Tetris ťa v tejto skvelej hre dokáže svojím emotívnym audiovizuálny spracovaním rozplakať. Tieto hry za babku musíš vyskúšať! 21. júla 2021, 13:19

Najočakávanejšie indie tituly tohto roka ešte len prídu (Stray, Kena, Solar Ash, Eastward, 12 Minutes, Season, Goodbye Volcano High a množstvo ďalších), no aj tak už vyšlo množstvo kvalitných počinov. My sme vybrali 5 z nich, ktoré musí vyskúšať každý oduševnený hráč milujúci kvalitné zážitky. 

Za názvom hry nájdeš platformy, pre ktoré hry vyšli, a taktiež súhrnné hodnotenie recenzií na stránke Metacritic (MC). Ak nie je uvedené inak, všetky hry pre PS4 a Xbox One fungujú aj na next-gen verziách konzol – PS5 a Xbox Series X/S, prípadne na nich majú osobité, vylepšené verzie.

1. Cris Tales  – PC, Xbox One, PS4, Nintendo Switch, Stadia (MC – málo recenzií)

Nezávislá menšia hra je poctou slávnym JRPG titulom, ako napríklad Chrono Cross. Obrazovka bude v hre niekedy rozdelená na tri časti. Naľavo uvidíš minulosť, v strede hráš v prítomnosti a vykonávaš rôzne úlohy a napravo vidíš, ako sa tvoje činy premietajú do budúcnosti a čo všetko menia. Meníš nejaké udalosti a okolité prostredie, no samotný príbeh a jeho koniec zmeniť nemôžeš.

Odporúčané
10 super hier, ktoré prejdeš do 5 hodín a stoja len niekoľko eur 10 super hier, ktoré prejdeš do 5 hodín a stoja len niekoľko eur 29. apríla 2023, 12:30

Súboje s nepriateľmi budú prebiehať ťahovým štýlom, keď budeš striedať útoky svojich postáv v skupine, zatiaľ čo nepriatelia budú chystať tie svoje. Môžeš ich však zabiť skôr, ako na nich príde rad. Tvorcovia mysleli aj na dôležitý príbeh a možnosť ovplyvňovať ho svojimi rozhodnutiami, obzvlášť v dialógoch.

Očarí aj výtvarný dizajn hry, o čom ťa presvedčí trailer nižšie. Ak si predplácaš Game Pass, hru si môžeš už dnes zahrať zadarmo. Recenzenti okrem vizuálu a sympatických postáv chvália skvelý súbojový systém a originálne vyzerajúce prostredie a dejové zasadenie.

2. Death’s Door – PC, Xbox One (MC: 88/100)

Veľmi milé prekvapenie. Death’s Door vyzeralo pri svojom odhalení celkom dobre, ale nikto netušil, že z toho bude jedna z najlepších hier tohto roka. Žánrovo ide o akčnú adventúru pripomínajúcu z pohľadu zvrchu niektoré Zeldy či podarenejšie akčné adventúry z minulých rokov, ktoré hráča donútili uhýbať sa nepriateľom a hľadať ich slabiny.

V hre ovládaš vranu, ktorá musí získať späť dušu. Vyberie sa teda za zlodejom do ríše plnej príšer a veľkých monštier v štýle boss súbojov. Jednotlivé oblasti sú plné nástrah, vylepšení postavy, zbraní a hádaniek. Recenzenti chvália v hre absolútne všetko; od príbehu cez postavy po návykovú hrateľnosť a skvelý audiovizuál. Presvedč sa sám v traileri nižšie, ktorý ťa zaručene presvedčí o tom, že táto hra za tie peniaze stojí.


3. Chicory: A Colorful Tale – PC, PS4 (MC: 89/100)

Jednu z najlepšie hodnotených hier tohto roka vytvorilo len 5 ľudí. Vyzerá jednoducho, no je komplexnejšia, než sa zdá. Hlavnou náplňou hry je maľovanie a vypĺňanie farieb pre nádherný, okolitý svet, v ktorom sa skrývajú mnohé tajomstvá a zaujímavosti.

Odporúčané
Dáme ti tipy na 5 mobilných hier zadarmo, ktoré stoja za to Dáme ti tipy na 5 mobilných hier zadarmo, ktoré stoja za to 15. januára 2023, 12:30

Recenzenti si okrem maliarskych mechaník nevedia vynachváliť zábavnú hrateľnosť a skvelú, pohodovú atmosféru. Hra však v sebe skrýva aj dôležité posolstvo a silnú dejovú líniu, nad ktorou sa budeš zamýšľať ešte dlho. Okrem riešenia hádaniek a maľovania budeš viesť aj dialógy s rôznymi postavami a plniť pre ne menšie úlohy.

Domov
Zdieľať
Diskusia