Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. júla 2021, 13:19
Čas čítania 3:27
Dominik Vetrák

Tetris ťa v tejto skvelej hre dokáže svojím emotívnym audiovizuálny spracovaním rozplakať. Tieto hry za babku musíš vyskúšať!

Tetris ťa v tejto skvelej hre dokáže svojím emotívnym audiovizuálny spracovaním rozplakať. Tieto hry za babku musíš vyskúšať!
Zdroj: Annapurna Interactive/Devolver Digital
TECH TIP NA HRY
Uložiť Uložené

Dnes ti povieme, prečo by si si mal zahrať Gris, If Found, Tetris Effect, Short Hike a Florence.

V našej sérii Tip na hry sme ti v posledných mesiacoch odporučili už vyše 60 vynikajúcich, prevažne indie, a teda nezávislých hier. Dnes sériu na istý čas uzatvoríme špecifickými titulmi. Zameriame sa hlavne na výrazný výtvarný štýl a krásne herné prostredia. Každý z prvých troch takýchto titulov má navyše hlboký príbehový a psychologický presah. Na záver sa pozrieme na najlepšiu Tetris hru, ktorá vyzerá perfektne vo VR, ale aj na normálnej telke.

Za názvom hry nájdeš platformy, pre ktoré hry vyšli, a taktiež súhrnné hodnotenie recenzií na stránke Metacritic (MC). Ak nie je uvedené inak, všetky hry pre PS4 a Xbox One fungujú aj na nových verziách konzol – PS5 a Xbox Series X/S.

Odporúčané
It Takes Two je zatiaľ hrou roka 2021. Pri drvení sa budeš smiať od začiatku do konca It Takes Two je zatiaľ hrou roka 2021. Pri drvení sa budeš smiať od začiatku do konca 29. apríla 2021, 19:04

Gris – PC, iOS, PS4, Nintendo Switch (MC: 84/100)

Gris má jeden z najvýraznejších výtvarných štýlov v hernom priemysle. Vizuál hry je očarujúci od začiatku do konca. Prejdenie ti síce potrvá len približne 3 hodiny, no to tvorcom stačilo na to, aby bola hra krásna, mala super hudbu, herný svet aj hádanky. 

Hlavná postava tápe vo svojich myšlienkach, aby sa vyrovnala s istou životnou situáciou. Hra má hlboký presah, no užiješ si ju ako platformovku plnú skákačiek a hádaniek aj bez toho, aby si nad ňou nejako hlboko premýšľal. Ak ťa zaujme aj príbeh, klikaj sem.


Florence – PC, iOS, Nintendo Switch (MC: 90/100)

Jedno z najrealistickejších a najemotívnejších spracovaní lásky vo videohre. Aké je to zaľúbiť sa, čo to obnáša a ako človek (ne)zvláda nevyhnutný rozchod? Florence je nádherná, krátka (menej než hodinu dlhá) videohra s niekoľkými rozličnými hrateľnostnými mechanikami.

Nie sú vôbec náročné, skôr premosťujú dej a dávajú hráčovi možnosť zasiahnuť do príbehu. Napríklad spájaš obrázky, a ak hráš na Nintendo Switch, budeš prstom behať po displeji. Florence prejdeš na jedno posedenie a skutočne ti prehovorí do duše. 


If Found – PC, Nintendo Switch, iOS (MC: 88/100)

Príbeh tejto hry nás zasiahol najviac. V jednej rovine sa zameriava na astronautku a vedkyňu menom Doctor Cassiopeia, ktorá objavila čiernu dieru ohrozujúcu Zem, v druhej a oveľa emotívnejšej rovine zobrazuje príbeh transgender ženy menom Kassio. Tá sa v roku 1993 vracia z univerzity späť na rodný ostrov Achill neďaleko Írska. Kassio si nerozumie so svojím bratom a matkou, ktorí nedokážu stráviť fakt, že sa cíti byť ženou. 

Odporúčané
10 super hier, ktoré prejdeš do 5 hodín a stoja len niekoľko eur 10 super hier, ktoré prejdeš do 5 hodín a stoja len niekoľko eur 29. apríla 2023, 12:30

Hra sa na problémy transgender ľudí nepozerá cez ružové okuliare, no nie je ani zbytočne depresívna. Autenticky zobrazuje útrapy, psychické problémy a myšlienky Kassio, ktorá si v živote hľadá miesto a spoznáva samu seba, nových priateľov, potenciálne lásky a zmysel života. Príbeh z teba dokáže vyžmýkať pár sĺz a veríme aj tomu, že dokáže otvoriť srdce nejednému homofóbovi. 

Tieto 3 magické hry ti roztavia srdce a naučia ťa nové veci o láske, porozumení nevyhnutných rozchodoch
Zdroj: Annapurna Interactive

Hra If Found nie je skvelým príbehom len pre jej zameranie sa na problematiku LGBTI. Má sympatické, komplexné a autentické postavy v bolestivom príbehu zo skutočného života, ktorý ťa naučí vnímať transgender ľudí v úplne inom svetle. A navyše sa táto vizuálna novela vynikajúco hrá. Má množstvo originálnych a vo svojom použití a zakomponovaní do gameplayu aj revolučných mechaník. Nebudeme ti ich však približovať, keďže prvý dojem z ich objavovania je nezabudnuteľný.

Učaruje ti nádherný vizuál, soundtrack aj skvelo napísané dialógy. Odporúčame hrať na konzole Nintendo Switch, kde využiješ dotykový displej pre ešte silnejší zážitok. Zabudni na chvíľu na akékoľvek predsudky a daj tejto hre šancu. 


Tetris Effect – PC, Xbox One, PS4 (MC: 90/100)

Čo keby sme ti povedali, že sa pri hraní Tetrisu rozplačeš a pocítiš nával emócií? Asi by si nás vysmial. Avšak my sme niečo také zažili. Tetris Effect je absolútne dokonalé spracovanie Tetrisu vo forme, aká nemá obdobu. Primárny Journey Mode s viacerými obtiažnosťami je špičkou hry a jej dizajnu. Nehráš len Tetris, hráš ho a spoločne s ním vnímaš svojimi zmyslami oveľa viac vecí, ktoré sa dejú súbežne s padajúcimi blokmi. Po niekoľkých kolách sa vždy striedajú prostredia a pozadia za hracou plochou, ktoré sú v 3D.

Odporúčané
Dáme ti tipy na 5 mobilných hier zadarmo, ktoré stoja za to Dáme ti tipy na 5 mobilných hier zadarmo, ktoré stoja za to 15. januára 2023, 12:30

Niektoré ti naozaj očarujú, obzvlášť tie, ktoré pôsobia až poeticky upokojujúco, či už je to pohyb podmorských živočíchov, alebo vesmírne telesá. Kľúčovým aspektom hry je spojenie zvuku a obrazu. A zatiaľ čo vizuál je miestami skutočne odzbrojujúci a ty si želáš, aby hra na chvíľu zastala a mohol si si užiť prezentované scenérie, soundtrack to povýši na ešte vyššiu úroveň. Práve hudba ti niekedy vyčarí úsmev na tvári alebo ťa dokonale prenesie do čarovného sveta.

Nesmierne zábavná je aj hrateľnosť. Hru sme doteraz prešli asi trikrát, z toho dvakrát vo virtuálnej realite na Playstation (PSVR). Ide o ultimátny spôsob hrania a odporúčame hru zažiť práve vo VR. Okrem Journey Mode je k dispozícii viacero ďalších módov a štýlov hrania, ktoré okorenia základný mód Tetrisu. Vo verzii Connected je dostupný aj plnohodnotný multiplayer. 

Short Hike – PC a Nintendo Switch (MC: 90/100)

Aj posledná hra v dnešnom zozname má neuveriteľne vysoké hodnotenia. Ide o veľmi krátku adventúru, ktorú prejdeš za 2 či 3 hodiny. Cieľom je dostať sa na najvyšší bod vrchu a plachtiť odtiaľ až na začiatok cesty.

Spoznáš pritom veľmi vtipné a srdečné postavy, prečítaš si niekoľko zábavných dialógov a splníš jednoduché vedľajšie úlohy. Short Hike, ako už názov napovedá, je krátkym, no zábavným a milým výstupom na horu, počas ktorého môžeš vypnúť a neriešiť žiadne náročné témy. Úplný „chill“. 

Na záver prikladáme pár tipov na ďalšie výborné kúsky, ktoré ťa môžu zaujať: The Touryst Mutant Year Zero, Cosmic Star Heroine/Ctulhu Saves Christmas, Urban Flow, Bloodroots, Ape Out, Hotline Miami, Star Renegades či My Friend Pedro.

Domov
Zdieľať
Diskusia