Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. apríla 2021, 19:04
Čas čítania 2:40
Dominik Vetrák

It Takes Two je zatiaľ hrou roka 2021. Pri drvení sa budeš smiať od začiatku do konca

TECH IT TAKES TWO TIP NA HRY
Uložiť Uložené

Tentoraz ti odporúčame jednu z najlepších co-op hier, aké kedy vznikli.

V rámci našej série Tip na hry sa dnes budeme venovať dvom indie hrám a jednej novinke, ktorá rozvírila hladiny videoherného sveta. Reč je o It Takes Two, najnovšej hre od Josefa Faresa. Skôr než sa na ňu vrhneme, odporúčame ti kliknúť na predošlý článok, kde sme odporúčali nádherný titul Far: Lone Sails a dva ďalšie podarené a zároveň lacné projekty. 

Za názvom hry nájdeš platformy, pre ktoré hry vyšli, a taktiež súhrnné hodnotenie recenzií na Metacritic (MC). Ak nie je uvedené inak, všetky hry pre PS4 a Xbox One fungujú aj na next-gen verziách konzol – PS5 a Xbox Series X/S.

Odporúčané
Stále nemáš PS5? Nezúfaj, konzole aj pol roka po vydaní chýbajú základné funkcie, hráči sú frustrovaní a kupujú Xbox Stále nemáš PS5? Nezúfaj, konzole aj pol roka po vydaní chýbajú základné funkcie, hráči sú frustrovaní a kupujú Xbox 15. apríla 2021, 14:30

It Takes Two – PC, Xbox One, PS4 (MC: 89/100)

Josef Fares je filmový režisér, ktorý sa rozhodol rozprávať svoje príbehy interaktívnejšou formou, a tak založil herné štúdio Hazelight a s podporou EA vytvára jedinečné herné tituly. Začal s Brothers: A Tale of Two Sons, pokračoval s co-op akciou A Way Out a najnovšie so svojím tímom vydal It Takes Two. 

Za nás ide o najlepšiu hru tohto roka. Od začiatku do konca sme sa pri nej uškŕňali a zabávali. Rovnako ako A Way Out, aj It Takes Two môžeš hrať iba vo dvojici. Hra však stojí len 40 eur a stačí, ak si ju kúpi len jeden z vás. Keď hru vlastníš, môžeš do nej pozvať kohokoľvek bez akéhokoľvek ďalšieho príplatku. V podstate tak stojí 20 eur. Dej sa zameriava na rozvádzajúcich sa rodičov, na ktorých ich dcéra uvalí kliatbu.

Z ničoho nič sa prebudia ako umelé bábiky a spoločne musia prekonať množstvo prekážok a nepriateľov, aby zlepšili svoju spoluprácu a dokázali sa dostať na koniec svojho príbehu. Dej a jeho postavy nás až tak nezaujali. V podstate ide o jedinú negatívnu stránku hry. Všetko ostatné je v nej dokonalé. 

V prvom rade musíme vyzdvihnúť zábavnú hrateľnosť. It Takes Two sa skvelo ovláda a so svojím partnerom pri hre zažiješ množstvo zábavy a humoru. Spoločne pracujete na zdolávaní prekážok a riešení puzzle a hádaniek, aby vás pustili ďalej. Niekde je treba zapnúť mozog a rozmýšľať, všetko má však logiku a nič nie je príliš náročné. 

Odporúčané
10 super hier, ktoré prejdeš do 5 hodín a stoja len niekoľko eur 10 super hier, ktoré prejdeš do 5 hodín a stoja len niekoľko eur 29. apríla 2023, 12:30

Hra je aj pre amatérskych hráčov, keďže máš takmer nekonečné množstvo životov a často sa ukladá tvoj progres. Dočkáš sa niekoľkých originálnych súbojov s bossmi, no v prvom rade obrovského množstva originálne navrhnutých levelov. V každom ťa čaká nejaké odreagovanie v podobe minihier či mini-minihier.

Okrem klasických minihier nájdeš v leveli šmýkačky, hojdačky, preteky, snehové gule a množstvo ďalších zábavných činností. It Takes Two má skvelé tempo, pričom neustále prekladá nové herné mechaniky. Jednoznačne si hru kúp a teš sa na približne 15 hodín skvelej zábavy. 

Night in the Woods – PC, PS4, Xbox One, Nintendo Switch (MC: 88/100)

Hra má veľmi osobný príbeh s emotívnymi dialógmi medzi postavami, ktoré si zamiluješ... alebo ich znenávidíš. Každá je veľmi osobitá, špecifická vo svojom správaní aj vo vytváraní vzťahov. Postupne sa viac dozvieš o meste, ktoré si pred časom opustil, spoznáš nových kamarátov a nadviažeš vzťahy s tými, na ktorých si zanevrel.

Postavy v tomto príbehu nie sú dokonalé, práve naopak, sú veľmi ľudské, takže robia chyby a často reagujú na základe emócií a nie logiky. Štýlovo ide o 2D plošinovku, pričom sa pohybuješ po rôznych častiach mesta a jeho okolia, odhaľuješ jeho záhady a pomáhaš ľuďom, teda zvieratkám, na ktorých ti záleží. Hrateľnosť miestami dokáže prekvapiť originálnym spracovaním a je možné, že sa viackrát pousmeješ či pobavíš. 

Bad North – PC, Xbox One, PS4, Nintendo Switch (MC: 74/100)

Tento titul odporúčame najmä fanúšikom stratégie a taktiky. V hre však nebudeš mať veľa času na premýšľanie. Jednotlivé levely spočívajú v rozmiestnení jednotiek na menších či väčších ostrovoch, ktoré musíš následne ubrániť pred útokmi Vikingov. Rozhodnutia však musíš činiť v reálnom čase, rovnako ako pohyb svojich jednotiek.

Odporúčané
Dáme ti tipy na 5 mobilných hier zadarmo, ktoré stoja za to Dáme ti tipy na 5 mobilných hier zadarmo, ktoré stoja za to 15. januára 2023, 12:30

Hra totiž na teba nečaká, a pokiaľ sa pozabudneš, Vikingovia zaútočia na tvoje domy. K dispozícii budeš mať hneď niekoľko typov jednotiek, pričom každá z nich je účinná proti inému typu nepriateľov. Bad North je zábavná a návyková taktická akcia. Prejdeš ju za pár hodín a v zľave ťa nebude stáť viac ako pár eur. Lepšie ti však herné mechanizmy vysvetlí trailer. 

Domov
Zdieľať
Diskusia