Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. júla 2021, 15:02
Čas čítania 3:05
Tímea Krauszová

Tvorba Milana Lasicu, ktorú musíš poznať: tieto filmy, piesne a hlášky sú jeho najlepšie

Tvorba Milana Lasicu, ktorú musíš poznať: tieto filmy, piesne a hlášky sú jeho najlepšie
Zdroj: TASR/Jakub Kotian
KULTÚRA MILAN LASICA
Uložiť Uložené

Slovensko prišlo doslova o kultúrnu ikonu, autora kultových diel a inovátora slovenskej kultúrnej scény. Spoznaj jeho tvorbu.

„Smrť príde obyčajne vtedy, keď si človek myslí, že je veľmi ďaleko,“ povedal kedysi slovenský humorista, dramatik, prozaik, textár, herec, režisér, moderátor a spevák Milan Lasica. Vo veku 81 rokov zomrel v nedeľu 18. júla 2021 počas vystúpenia so slovenským orchestrom Bratislava Hot Serenaders. Smrť ho tak napokon našla tam, kde dávalo najväčší zmysel ho hľadať: na pódiu, ktorému venoval desiatky rokov svojho života.

Na snímke fotografia a sviečky vo vchode do Štúdia L+S v Bratislave 19. júla 2021.
Na snímke fotografia a sviečky vo vchode do Štúdia L+S v Bratislave 19. júla 2021. Zdroj: TASR/Dano Veselský

Slovensko prišlo doslova o kultúrnu ikonu, autora kultových diel a inovátora slovenskej kultúrnej scény. Spolu s kolegom a kamarátom Júliusom Satinským vytvoril Lasica najobľúbenejšiu komickú dvojicu, ktorá sa nebála ostrej kritiky.

Viac o jeho živote si prečítaš aj v tomto článku.

Odporúčané
Milan Lasica zomrel vo veku 81 rokov Milan Lasica zomrel vo veku 81 rokov 18. júla 2021, 22:53

Z jeho tvorby vyberáme niekoľko perličiek – zanechal za sebou podstatnú stopu a výber naozaj nie je ukazovateľom jeho jediných kvalitných vystúpení či diel, skôr len odporúčaním na večerný program. Ber to ako zoznam „z každého rožka troška“, ktorým si spomíname na majstra slova a humoru.

Filmová a hudobná tvorba 

Lasica rozbiehal svoju hereckú kariéru od 80. rokov. Postupne vytvoril mnoho postáv v úspešných filmoch, ako napríklad Parížsky život, Nekonečná nevystupovať (oba 1978), Jožko Púčik a jeho kariéra (1983), Utekajme, už ide! (1986), Obsluhoval jsem anglického krále (2006) alebo Rukojemník (2014).

Ak by sme mali vybrať len jeden určujúci film, ktorý stojí za pozretie, museli by to byť Sladké hry z minulého leta z roku 1970. Základom príbehu je poviedka francúzskeho autora Guy de Maupassanta, Lasica v ňom hrá jednu z hlavných úloh (po jeho boku hrá aj Satinský). Film právom ocenili hlavnou cenou na festivale v Monte Carle, potom dostal od režimu na dvadsať rokov stopku. 

Domov
Zdieľať
Diskusia