Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. júla 2021, 12:40
Čas čítania 1:16
Viktor Kniš

Takto budú od pondelka vyzerať policajné kontroly na hraniciach

NEWS CESTOVANIE POLÍCIA SR
Uložiť Uložené

Režim protiepidemických opatrení na hraniciach sa bude riadiť novým trojfarebným alert systémom.

V súvislosti s dovolenkovou sezónou a rozširujúcim sa vírusom s označením delta sa vláda rozhodla sprísniť režim na hraniciach. Novým alert systémom na prijímanie protiepidemických opatrení na vnútorných a vonkajších hraniciach Slovenskej republiky sa začínajú policajti riadiť od pondelka 5. júla.

Systém rozlišuje tri stupne, od ktorých sa bude odvíjať intenzita kontrol prichádzajúcich osôb.

Slovensko bude od 5. júla v II. fáze tohto systému. Čo presne to znamená, približuje polícia na facebookovej stránke: 

  •  Zavedené budú intenzívne kontroly dodržiavania povinností osôb vstupujúcich na územie Slovenskej republiky cez jej vnútorné a vonkajšie hranice vrátane letísk.
  • Kontroly sa budú vykonávať taktiež vo vytypovaných vlakoch a na vlakových staniciach.
  • Výnimku z kontrol bude mať nákladná doprava.
  • Niektoré malé, menej dôležité miesta na prekračovanie vnútorných hraníc sa uzavrú.
Odporúčané
Nezaočkovaní pendleri majú smolu, výnimky takmer neexistujú. Cestovný semafor 2.0 je nekompromisný (Otázky a odpovede) Nezaočkovaní pendleri majú smolu, výnimky takmer neexistujú. Cestovný semafor 2.0 je nekompromisný (Otázky a odpovede) 1. júla 2021, 12:30

Každý, kto sa na Slovensko od zajtra vráti, musí mať vyplnený formulár eHranica alebo potvrdenie o očkovaní. „Príslušníci Policajného zboru budú pri kontrolách preverovať splnenie povinnosti registrácie na webe e-hranica, ako aj preukázanie splnenia podmienok na uplatnenie výnimky z karanténnych povinností,“ informujú policajti. 

Aby nemuseli Slováci stráviť na hraniciach dlhé hodiny, príslušníci Policajného zboru žiadajú všetkých občanov, aby si pred príchodom na miesta kontroly pripravili všetky potrebné doklady, potvrdenia alebo mobilné zariadenia s digitálnymi formami potvrdení. Policajti sú už vybavení digitálnymi čítačkami QR kódov. 

Kontroly sa začínajú už v pondelok, polícia však zatiaľ bude kontrolovať len v testovacom režime. Od 9. júla prejdú cez hranice bez nutnosti domácej karantény aj ľudia s jednou dávkou očkovania.  Prísny režim sa začne 9. augusta. Mesačné „okno“, resp. prechodné obdobie, vytvorila vláda pre ľudí, aby mali čas spraviť rozhodnutie dať sa zaočkovať dvoma dávkami vakcíny. Ak sa tak rozhodnú spraviť v najbližších dňoch, do 9. augusta stihnú oba termíny. 

Odporúčané
Vodca zakázal fajčenie a v hlavnom meste povolil len biele a čisté autá. Jozef rozpráva o cestách po Turkménsku (Rozhovor) Vodca zakázal fajčenie a v hlavnom meste povolil len biele a čisté autá. Jozef rozpráva o cestách po Turkménsku (Rozhovor) 20. marca 2024, 14:30

Nezaočkované osoby sa budú musieť po prekročení hraníc povinne registrovať v systéme eHranica a absolvovať 14-dňovú karanténu. Cestujúci by mal mať možnosť dať si urobiť RT-PCR test najskôr na piaty deň karantény. V prípade negatívneho výsledku môže osoba túto karanténu opustiť, hneď ako jej bude doručená správa o negatívnom RT-PCR výsledku.

Domov
Zdieľať
Diskusia