Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. júna 2021, 22:09
Čas čítania 1:10
Tímea Krauszová

V Kanade namerali viac ako 47 stupňov, roztápajú sa tam ľadovce na horách a hrozia povodne

V Kanade namerali viac ako 47 stupňov, roztápajú sa tam ľadovce na horách a hrozia povodne
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
NEWS KANADA KLIMATICKÁ ZMENA POČASIE
Uložiť Uložené

Kanadu sužuje vlna horúčav.

Severozápad Spojených štátov a západnú Kanadu sužuje vlna horúčav, počas ktorej zaznamenali rekordne vysoké teploty vzduchu. Meteorológovia vydali v nedeľu varovania od amerického štátu Oregon až po kanadské arktické územia, informovali agentúry AFP a AP.

V nedeľu namerali v dedine Lytton 250 kilometrov severovýchodne od Vancouveru 46,1 °C, v pondelok až 47,5 °C. Oba dni toto mesto prekonalo teplotný rekord krajiny z roku 1937, keď v kanadskej provincii Saskatchewan namerali 45 stupňov. Rekordné teploty so sebou prinášajú aj roztopený sneh, plné riečne korytá a priame ohrozenie ľudí. Niektoré časti už začali evakuovať.

Odporúčané
Šaty Cardi B s priesvitným bruškom či Lil Nas X v gigantickej sukni. Toto je TOP 10 outfitov celebrít z BET Awards Šaty Cardi B s priesvitným bruškom či Lil Nas X v gigantickej sukni. Toto je TOP 10 outfitov celebrít z BET Awards 28. júna 2021, 13:32

Kanada je nový Dubaj

V kanadskej provincii Britská Kolumbia padlo cez víkend viac ako 40 teplotných rekordov – a v nedeľu tam zaevidovali aj najvyššiu teplotu, akú kedy v Kanade namerali. Teploty v západných oblastiach Kanady sú o 10 – 15 stupňov Celzia vyššie než obvykle. 

„V častiach západnej Kanady je teplejšie než v Dubaji,“ povedal klimatológ ministerstva David Phillips pre stanicu CTV. V tamojších obchodoch podľa médií vypredali mobilné klimatizačné zariadenia i ventilátory, zatiaľ čo mestá otvorili tzv. ochladzovacie centrá a uzavreli viaceré strediská očkovania proti covidu.

Domov
Zdieľať
Diskusia