Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. marca 2014, 10:36
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Je nový Koenigsegg One:1 najrýchlejšie megaauto sveta?

TECH
Uložiť Uložené

Krátko pred samotným otvorením autosalónu v Ženeve prichádza šokujúca správa zo Švédska. Dočkali sme sa pravdepodobne nového najrýchlejšieho automobilu sveta.

Je nový Koenigsegg One:1 najrýchlejšie megaauto sveta?
Je nový Koenigsegg One:1 najrýchlejšie megaauto sveta?

Krátko pred samotným otvorením autosalónu v Ženeve prichádza šokujúca správa zo Švédska. Dočkali sme sa pravdepodobne nového najrýchlejšieho automobilu sveta. Koenigsegg One:1 je na svete!

Článok, v ktorom som sa bližšie venoval toľko diskutovanej téme ohľadom dvoch kohútov na smetisku, ktorí súperia na rýchlostnom vrchole produkčných automobilov, pravdepodobne stratil na význame. Alebo, možno ani nie... Avšak, poďme pekne po poriadku. Švédsky Koenigsegg už dávnejšie avizoval, že na základoch modelu Agera R postaví superšport, ktorý rýchlostnými parametrami prekoná všetky ostatné. A vyzerá to tak, že v Ženeve sa potvrdí staré známe, kde sa dvaja bijú, tretí vyhráva.

One:1, ako som už naposledy spomínal, symbolizuje pomer výkonu a hmotnosti, teda jedna k jednej. Medzičasom sa však presný číselný údaj upravil a podľa oficiálnych správ bude máť nová švédska automobilová pýcha len 1360 kilogramov a teda až 1360 koní! 986 kW a 1371 N.m pochádza z hliníkového, 5-litrového motora V8 s dvoma turbodúchadlami. A teraz prejdem asi k tomu najdôležitejšiemu a zároveň najšokovejšiemu. Toto megaauto, ako ho automobilka označuje, má totižto nevídané nielen zrýchlenie, maximálku ale aj brzdenie. Kompetentní nás totižto neinformuje o akcelerácii na 100 km/h, ale rovno o zrýchlení z 0-400 km/h, ktoré One:1 zvládne za 20 sekúnd! (Veyron cca 45) Maximálna rýchlosť je kvôli pneumatikám obmedzená na 440 km/h! Čerešničkou na torte je brzdenie, keďže z rýchlosti 400 km/h zastaví tento superšport za 10 sekúnd! Naozaj neuveriteľne a doslova nepredstaviteľne...

Je nový Koenigsegg One:1 najrýchlejšie megaauto sveta?

Celé vedenie automobilky sa netají tým, že ich nový top model bude vraj aj v reálnych testoch (až tie naozaj ukážu ako sa veci majú v skutočnosti) schopný jednoznačne pokoriť Bugatti Veyron Super Sport a Hennessey Venom GT! 440 km/h je obmedzených kvôli bezpečnosti, ručička sa však vraj vie dostať ešte oveľa ďalej. Celý, brutálny výkon je na zadnú nápravu posielaný prostredníctvom sedemstupňovej dvoj-spojkovej prevodovke. Vzadu sa rovnako nachádza aj elektronicky ovládaný diferenciál, ktorý dáva do poriadku celkový brutálny výkon a krútiaci moment, ktorý vraj nad 3800 otáčkami neklesne pod 1200 N.m!

Pôvodná Agera dostala rad dôležitých úprav. Brzdová sústava po novom obsahuje šesť-piestové, 397 vpredu, respektíve 380 milimetrové keramické kotúče vzadu. Predné, karbónové disky majú rozmer 19, zadné 20'', pričom obuté sú do špičkových pneumatík Michelin Cup s doporučenou rýchlosťou, práve 440 km/h. Vozidlo disponuje karbónovými kužeľovými pružinami či aktívnymi tlmičmi, superšport je možné dokonca natankovať závodným benzínom. Exteriér dostal výrazný bodykit s nespočetným množstvom nadstavcov, splitterov a hlavne obrovského zadného spojlera, ktorý vychádza priamo z karosérie a má viacero polôh, viď. fotky. Cenové relácie riešiť asi nemá vyznám. Aby som povedal pravdu, doposiaľ sú ceny pre nás tabu, avšak predsa vás sklamem. Všetkých 6 kusov je už totižto vypredaných.

Ak vám to teraz došlo, tak máte pravdu. Ako sa hovorí, a sme doma. Ak ste pozorne čítal battle medzi raketami Bugatti Veyron Super Sport a Hennessey Venom GT, určite vám neunikol fakt, že jednou z najdôležitejších podmienok na to, aby sa superšport mohol pýšiť titulom najrýchlejšie sériovo vyrábané auto planéty, musí byť vyrobené minimálne v 30 kusovej sérii. Suma sumárov, nech je One:1 & Venon GT rýchle akokoľvek, Veyron Super Sport si svoj titul s istotou drží naďalej!

Je nový Koenigsegg One:1 najrýchlejšie megaauto sveta?

Je nový Koenigsegg One:1 najrýchlejšie megaauto sveta?

Je nový Koenigsegg One:1 najrýchlejšie megaauto sveta?

Je nový Koenigsegg One:1 najrýchlejšie megaauto sveta?

Je nový Koenigsegg One:1 najrýchlejšie megaauto sveta?
Späť
Zdieľať
Diskusia