Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. júna 2021, 9:30
Čas čítania 8:39
Daniel Mikolášik

Tamara Kramárová: Vždy odmietam, keď sa chce otec za mňa prihovárať. Hodlám uspieť v hudbe svojou zásluhou, nie priezviskom

Tamara Kramárová: Vždy odmietam, keď sa chce otec za mňa prihovárať. Hodlám uspieť v hudbe svojou zásluhou, nie priezviskom
Zdroj: Archív Tamary Kramárovej
REFRESHER SPEVÁCI A SPEVÁČKY TAMARA KRAMÁROVÁ
Uložiť Uložené

Nepovažujem sa za prominentné dieťa. Celý život sa mi ako jedinej z rodiny darilo vyhýbať médiám, prezrádza v rozhovore vychádzajúca spevácka hviezda Tamara Kramárová.

„Nevadí mi, keď sa o mne píše ako o dcére Maroša Kramára. Veď je to pravda, som jeho dcéra (smiech). Je to taký celoživotný boj. Do istej miery je to výhoda, ale zároveň aj nevýhoda,“ hovorí 21-ročná speváčka Tamara Kramárová.

Hudba ju obklopovala už od mala, zásluhu má na tom fakt, že vyrastala v umeleckej rodine. Už v mladosti navštevovala hodiny klavíra, okrem toho sa často sama sprevádza gitarou. Jej špecifický štýl spevu je úplne iný ako väčšiny slovenských interpretov. Mnohí ju považujú za slovenskú Billie Eilish. Tamara však tvrdí, že ju viac bavia menej mainstreamoví umelci.

V rozhovore s Tamarou si prečítaš:
  • Prečo sa nepovažuje za prominentné dieťa.
  • Koľko jej na album prispel Fond na podporu umenia a či to stačí.
  • Čo si myslí o hejterských komentároch, že napodobňuje Billie Eilish, alebo že jej hlas znie infantilne.
  • Prečo skladá a spieva výlučne v angličtine.
  • Aké sú podľa nej výhody a nevýhody byť dcérou známeho herca.
  • Čo si myslí o kauze svojho otca, ktorý počas živého vysielania šteklil maskérku na pozadí.
Tamara Kramárová
Zdroj: Archív Tamary Kramárovej

Tvoja hudba je veľmi špecifická, predovšetkým tvoj štýl spevu sa veľmi odlišuje od tradičnejších slovenských interpretov. Bol to zámer mať tzv. baby voice, aby si na hudobnej scéne vyčnievala?

Nebol to vôbec zámer. Ja som sa k spevu dostala úplne prirodzene popri hodinách klavíra. Pracovala som len s tým, čo mám. Nikdy som nerozmýšľala nad tým, ako znejú ostatní, a nesnažila sa znieť inak. Ale určite som do istej miery ovplyvnená svojimi speváckymi vzormi zo zahraničia. A možno preto sa k nim nejako podvedome približujem.

Odporúčané
Navštívili sme záložňu, kde sa dá kúpiť rytierske brnenie, ale aj dvojmetrová socha Batmana. Ako celý biznis funguje? Navštívili sme záložňu, kde sa dá kúpiť rytierske brnenie, ale aj dvojmetrová socha Batmana. Ako celý biznis funguje? 28. apríla 2021, 9:34

S podobným štýlom pracuje aj známa speváčka Billie Eilish alebo kedysi Britney Spears. Sú práve ony tvojou inšpiráciou v hudbe?

Billie určite obdivujem, ale mňa viac bavia menej mainstreamoví umelci. Momentálne som veľká fanúšička londýnskej vychádzajúcej scény a interpretiek ako Eloise či Olivia Dean, ale môj úplne najobľúbenejší žáner je tzv. neo soul, ktorý robia napríklad Erykah Badu alebo D'Angelo. No nepovedala by som, že som sa od nich hlasovo inšpirovala. Skôr hudobne ma do istej miery ovplyvňujú.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Tamara (@tamarakramar)


Stretávaš sa s hejtom, že napodobňuješ Billie Eilish alebo že tvoj hlas znie infantilne?

Určite som už dostala aj takéto komentáre, ale beriem to tak, že sto ľudí, sto chutí. Čo s tým mám robiť.

Takže sa nenávistnými komentármi ani nezapodievaš.

Nie, hejt je,, žiaľ,, prirodzená súčasť akéhokoľvek úspechu. S tým treba počítať.

Odporúčané
Ktorý doplnok stál Černáka 120 000 a prečo sa Papa Joe obliekal „na sedláka“? So stylistkami sme hodnotili outfity mafiánov Ktorý doplnok stál Černáka 120 000 a prečo sa Papa Joe obliekal „na sedláka“? So stylistkami sme hodnotili outfity mafiánov 6. júna 2021, 12:30

Keď sme sa prvýkrát dohadovali na rozhovor, hovorila si, že v júni ti bude vychádzať debutové EP. V akom je aktuálne štádiu?

Celé EP vyjde nakoniec až neskôr, ale už v júli vyjde prvý singel z tohto projektu s názvom So Sweet. Veľmi sa na to teším. Aktuálne sme vo finalizačných štádiách. Po prvom singli vyjde ešte aspoň jeden a potom dám von už celé EP. Očakávam, že v najbližších mesiacoch.

Podobne ako množstvo ďalších umelcov, aj my sme využili možnosť požiadať o finančnú pomoc z Fondu na podporu umenia. Vďaka tomu sme schopní dokončiť album.

Koľko tam bude dokopy skladieb?

Vyzerá, že šesť. A možno päť (smiech).


Počas príprav albumu si vraj o príspevok požiadala Fond na podporu umenia. Poskytli ti ho?

Áno. Podobne ako množstvo ďalších umelcov, aj my sme využili možnosť požiadať o finančnú pomoc z Fondu na podporu umenia. Mali sme to šťastie, že nás vybrali a podporili, ako aj mnohých ďalších. Práve vďaka tomu sme schopní dokončiť album, čo nás veľmi teší.

Stačila tá suma na finančné pokrytie EP-čka?

Ešte stále sme v procese a snažíme sa, aby nám to matematicky vyšlo (smiech).

Tamara Kramárová
Zdroj: Archív Tamary Kramárovej


Aká to bola suma?

Všetkým umelcom, ktorí si o to požiadali, prispeli rovnakou sumou. Bolo to okolo 3 000 eur.
 
Do povedomia Slovákov si sa ako speváčka dostala najmä po duetovej skladbe s kapelou Hex. Môžeme očakávať nejaký featuring aj na albume?

Nie, toto EP bude čisto moja sólo tvorba. Všetky texty si píšem sama, takisto skladám hudbu. Spolupracujem na tom s producentom Oliverom Fillnerom a muzikantom Adamom Noškom. Celý projekt riešime len my traja, na doske sa nebude nachádzať žiadna spolupráca s inými spevákmi. Olivera som však spoznala práve vďaka spolupráci s kapelou Hex.

Skladať v slovenčine tak, aby to znelo dobre, je podľa mňa omnoho náročnejšie. Zatiaľ si na to netrúfam.


Ako si reagovala, keď ťa Hex oslovili na spoluprácu?

Oslovili ma s tým, že sa im páči moja farba hlasu, čím som bola veľmi poctená. Ale spočiatku mali záujem len o nejaké vokály do pozadia ich skladby. Ja som, samozrejme, rada súhlasila, pretože som to považovala za super skúsenosť.

Odporúčané
Lobo Ismail: Keď som nahrával hity ako Ty si moja láska, netušil som, čo spievam. Slovenčina mi znela ako štebot vtákov (Rozhovor) Lobo Ismail: Keď som nahrával hity ako Ty si moja láska, netušil som, čo spievam. Slovenčina mi znela ako štebot vtákov (Rozhovor) 18. novembra 2023, 12:30

Až potom počas toho procesu sa z toho vyvinulo, že to bude dueto. Pôvodné oslovenie nebolo na dueto, to by som z toho bola ešte viac prekvapená a nadšená. Ale potešili ma aj vokály. Napokon v štúdiu povedali, že chcú dueto, čo ma veľmi prekvapilo a bola som za to veľmi vďačná.


Vo vašej spoločnej skladbe Mesto stratilo dych spievaš po slovensky, no na tvojich sólo skladbách ťa väčšinu času počujeme v angličtine. Je to jazyk, v ktorom sa ti skladá a spieva lepšie?

Určite áno. Asi to bude aj tým, že počúvam výlučne hudbu v angličtine. Tak sa mi najjednoduchšie píše aj spieva. Skladať v slovenčine tak, aby to znelo dobre, je podľa mňa omnoho náročnejšie. Zatiaľ si na to netrúfam. Možno raz, ale zatiaľ ostávam pri angličtine.


Aj celé EP bude teda, predpokladám, po anglicky.

Áno.

Odporúčané
Extrémny lezec Peter: V Košiciach na nás esbéeskár vytiahol zbraň. Vyhrážal sa, že nás odstrelí (Rozhovor) Extrémny lezec Peter: V Košiciach na nás esbéeskár vytiahol zbraň. Vyhrážal sa, že nás odstrelí (Rozhovor) 10. júna 2021, 9:30

S kým zo Slovenska, ale pokojne aj zo zahraničia by si raz chcela naspievať skladbu?

So slovenskými spevákmi mám na konte zatiaľ dve spolupráce z minulého roka. Jednu s The Curly Simon, z ktorej sa veľmi teším a ku ktorej sme natočili aj skvelý sprievodný videoklip v britskom Brightone, kde študujem na vysokej škole. A druhá spolupráca bola s Milanom Andrém, čo je skvelý kanadský hudobník so slovenskými koreňmi. Do budúcna som otvorená hocičomu. Ak by prišiel akýkoľvek zaujímavý nápad, som za. Ale nemám žiadne konkrétne meno.

Tamara Kramárová
Zdroj: Archív Tamary Kramárovej


Speváci sa čoraz viac spájajú s rapermi, neuvažovala si aj ty niekedy o featuringu s raperom?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 99673 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či niekedy zažívala momenty, keď si vzhľadom na bulvár priala, aby bola radšej z úplne obyčajnej rodiny.
  • Prečo sa rozhodla študovať neurovedu a ako jej štúdium v Británii ovplyvnil brexit.
  • Či jej prekáža, keď o nej médiá píšu ako o dcére Maroša Kramára.
  • Ako to vníma jej okolie, kamaráti alebo spolužiaci.
  • Či to majú prominentné deti v živote ľahšie alebo sú to len mylné domnienky ľudí.
Domov
Zdieľať
Diskusia